30 Σεπ 2011

Μεστά: "Green Ideas 2011"



Η "Green Ideas 2011" θα λάβει χώρα στο μεσαιωνικό κάστρο-χωριό Μεστά στα νοτιοδυτικά της Χίου, από 5 ως 7 Οκτωβρίου 2011.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε μια εξοχική τοποθεσία, σε ένα παραδοσιακό σχολείο σήμερα μεταμορφώθηκε για να φιλοξενήσει δραστηριότητες μάθησης και είναι εξοπλισμένο με δορυφορικό ευρυζωνικό Διαδίκτυο.

Η "Green Ideas 2011" θα φέρει σε επαφή ανθρώπους και φορείς που δραστηριοποιούνται στη γεωργία, την αγροτική εκπαίδευση.Έτσι ωστε να δοθούν ευκαιρίες συνεργασίας μπορούν να διερευνηθούν και αξιοποιηθούν.

Ο γενικός στόχος είναι να επωφεληθούν από την συλλογική εμπειρία, καλές πρακτικές και εργαλεία λογισμικού που διάφοροι φορείς σε όλο τον κόσμο εφαρμόζουν προκειμένου να γίνει σχετική εκπαίδευση του περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Η εκδήλωση οργανώνεται από κοινού και να υποστηρίζεται από φορείς και ιδρύματα , σε τοπικό επίπεδο που φιλοξενείται από Agro-Know Technologies (Agro-Know, Ελλάδα) , και υποστιρίζεται από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη της Διαχείρισης Γνώσης στην Εκπαίδευση (ISKME, ΗΠΑ ).

Στην "Green Ideas 2011", σκοπός να αποκτηθεί η ιδέα συλλογικής συνεργασίας, πνευματικού δυναμικού των ομάδων με την εστίαση της δημιουργικότητας και της διάρθρωσης καταιγισμού ιδεών σε μια μοναδική μέθοδο που οδηγεί σε νέες σκέψεις και λύσεις.

Έμφαση θα δοθεί στην
αντιμετώπιση μια συγκεκριμένη σχεδιαστική πρόκληση: Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες συνεργασίας για τις κοινότητες να μοιραστούν τις γνώσεις πράσινο;



School on IT-Enhanced Organic & Sustainable Education for Teachers, Trainers and Agriculture Professionals

Το φθινοπωρινό σχολείο "IT-Enhanced Organic & Sustainable Education» θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 5 Οκτώβρη μέχρι Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011 στο πανέμορφο μεσαιωνικό χωριό των Μεστών στο νησί της Χίου.

Η εκπαίδευση απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτές και επαγγελματίες ασχολούνται με τον τομέα του Περιβάλλοντος & Οικολογικής Εκπαίδευσης, με στόχο να προσφέρει μια καλύτερη κατανόηση της τρέχουσας προόδου σε σχέση με τη βιολογική γεωργία, τη βιώσιμη Παιδείας, Blended Learning και τα σύγχρονα εργαλεία ΤΠΕ.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την GREEN FEST, μια διεθνή εκδήλωση για τα περιβαλλοντικά θέματα και να αναπτύξει διάλογο με τους συναδέλφους τους δασκάλους και τους επαγγελματίες.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οργανώνεται από το υπο-πρόγραμμα Grundtvig του προγράμματος Δια Βίου Μάθησης (LLP) και υποστηρίζεται από τέσσερα ευρωπαϊκά έργα: CerOrganic , Organic.Mednet , Organic.Balkanet και ISLE .


Με βασικό σύνθημα «Βιολογική γεωργία.
Καλό για τη φύση, καλό για σένα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC), υπογραμμίζει τη σημασία της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών και πληροφορίες σχετικά με τις αρχές και τους στόχους της βιολογικής γεωργίας και τη θετική επίδρασή της στο περιβάλλον. Το σχέδιο αναφέρει επίσης ότι, προκειμένου να διευκολυνθεί η επέκταση της βιολογικής γεωργίας για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, οι νέες πληροφορίες που ζητά η οποία μπορεί να διεξάγεται καλύτερα με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Προκειμένου για τους καταναλωτές να είναι σωστά και εγκαίρως ενημερωμένοι, είναι σημαντικό για τους δυνητικούς συμβούλους / εκπαιδευτές να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι.
Προς το παρόν, τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους γεωργούς επαγγελματίες δεν είναι πάντα σίγουροι για το τι είναι η Βιολογική Γεωργία, τα οφέλη, προκλήσεις και περιορισμούς.

Θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών που σχετίζονται με τη Βιολογική Γεωργία, τις θεωρίες του, τις μεθόδους, πρακτικές και κοινωνικές / οικονομικές / περιβαλλοντικές επιπτώσεις του.

Επιπλέον, οι επαγγελματίες της γεωργίας και οι καταναλωτές θα πρέπει να τους προσφέρεται το κατάλληλο τεχνολογικό υλικό που θα τους επιτρέψει τόσο να εκπαιδευτούν, οσό και να μεταδόσουν τις πληροφορίες με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Αυτό το γεγονός εκπαίδευση εστιάζει ακριβώς στην Οργανική και βιώσιμη εκπαίδευση / κατάρτιση, συνδυάζοντας τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας με την υιοθέτηση των ΤΠΕ μεθόδων και ψηφιακών πόρων διδασκαλίας, ενθάρρυνση του διαλόγου μεταξύ των εμπειρογνωμόνων και των καταναλωτών και την καινοτομία στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται βιολογικά μέσα γεωργίας.

Αγροτικά νέα


Εξαιρούνται από το τέλος ακίνητης περιουσίας αγρότες , κτηνοτρόφοι.

Μετά την παρέμβαση Καραμίχα με επιστολή σε Βενιζέλο, Οικονόμου,κατά πως φαίνεται στο άρθρο 53 του νόμου που αφορά στο ειδικό τέλος της ΔΕΗ και ειδικότερα στην παράγραφο 5γ εξαιρούνται από την ειδική επιβάρυνση τα ακίνητα που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική ή βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση.

Ετοιμάζεται αποθεματοποίηση ελαιολάδου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να στηρίξει τους παραγωγούς ελαιόλαδου επιτρέποντάς τους να αποθηκεύουν το παρθένο ελαιόλαδο για διάστημα έξι μηνών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πολύ χαμηλής τιμής του προϊόντος τους, όπως έγινε γνωστό στις 29 Σεπτεμβρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην Επιτροπή, στις αγορές παρατηρείται "νευρικότητα" πριν από τη συγκομιδή της νέας σοδείας και καταγράφονται μειώσεις τιμών σε σχέση με την περασμένη χρονιά τόσο στην Ισπανία (169,79 ευρώ ανά 100 κιλά, δηλαδή μείωση-0,9%) όσο και στην Ιταλία (198 ευρώ ανά 100 κιλά, μείωση -2,5%)

Συνολικά οι παραγωγοί θα μπορέσουν να αποθηκεύσουν περίπου 100.000 τόνους για περίοδο έξι μηνών.


Σε διαβούλευση τα άρθρα του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών για την παραγωγή κρέατος

Παρέμβαση επιχειρεί ο ΕΦΕΤ για την ουσιαστική στήριξη της ελληνικής παραγωγής προϊόντων κρέατος καθώς, όπως τονίζει με ανακοίνωση του, έχει γίνει αποδέκτης πληθώρας αιτημάτων από εκπροσώπους των παραγωγικών κλάδων για την τροποποίηση των άρθρων 88-91 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών που αναφέρονται στα παρασκευάσματα κρέατος και τα προϊόντα με βάση το κρέας λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων και της καινοτομίας που έχει επέλθει στον κλάδο.

Το πρώτο 100% "πράσινο" οινοποιείο στην Ελλάδα

Το πρώτο οινοποιείο που λειτουργεί αποκλειστικά με Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω διατάξεων φωτοβολταϊκών συστημάτων και ανεμογεννητριών, δημιουργήθηκε και λειτουργεί στη Σίκινο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος SMILIES, που χρηματοδοτεί καινοτόμες επιχειρήσεις.


πηγή: paseges.gr

Μες το μαγειριό...

Αμαρτωλό cheesecake με amaretto


κυρίως συστατικά: Τυρί
χρόνος παρασκευής: 2 ώρες
μερίδες: 6












Συστατικά:


70 γρ. βούτυρο φρέσκο
100 γρ. μπισκότα amaretti ή digestive, σκόνη
100 γρ. αμύγδαλο λευκό σκόνη (στο μπλέντερ)
3 κρόκοι αβγού
90 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 ml Amaretto
200 ml κρέμα γάλακτος
400 γρ. τυρί κρέμα "philadelphia"
4 φύλλα ζελατίνης (5 γρ.)
τρίμμα σοκολάτα και καβουρντισμένο φιλέ αμυγδάλου για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Λιώνετε το βούτυρο και το ανακατεύετε με το αμύγδαλο και τα μπισκότα.
2. Στρώνετε με λαδόχαρτο στη βάση μιας ανοιγόμενης φόρμας διαμέτρου 18 εκ. ρίχνετε μέσα το μείγμα και ψήνετε για 10΄.
3. Παράλληλα μουλιάζετε τα φύλλα ζελατίνας σε παγωμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
4. Σε μπεν μαρί χτυπάτε καλά με σύρμα τους κρόκους αβγού, τη ζάχαρη, το Amaretto και τη κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσουν να πήζουν. Ρίχνετε τα φύλλα ζελατίνας στο ζεστό μείγμα και ανακατεύετε για να διαλυθούν. Αποσύρετε αμέσως από τη φωτιά και τοποθετείτε το μπολ σε παγωμένο νερό για να ρίξετε τη θερμοκρασία του γρήγορα.
5. Όταν το μείγμα των αβγών κρυώσει αρκετά, ρίχνετε μέσα το τυρί κρέμα. Για να ανακατευτεί καλά είναι προτιμότερο να το χτυπήσετε με το μίξερ.
6. Στρώνετε το μίγμα πάνω στη βάση μπισκότου και λειαίνετε την επιφάνεια με το πίσω μέρος ενός κουταλιού ή με μια σπάτουλα. Το τοποθετείτε σκεπασμένο στο ψυγείο να δέσει για δύο ώρες τουλάχιστον ή μία νύχτα.
7. Σερβίρετε με τριμμένη σοκολάτα και καβουρντισμένο φιλέ αμυγδάλου.

πηγή: gourmed.gr

Ο ρόλος της μαστίχας Χίου στην υγεία

του Δ.Πέτσιου, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Οι πρώτες αναφορές γύρω από το μαστιχόδενδρο και τη μαστίχα Χίου εντοπίζονται στην αρχαιότητα και ουσιαστικά προέρχονται από τον Ηρόδοτο (484-420 π.Χ.), ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στην αρχαία Ελλάδα μασούσαν το αποξηραμένο ρητινώδες υγρό που ρέει από το φλοιό του μαστιχόδενδρου. Σε ιατρικά κείμενα της ύστερης αρχαιότητας συναντάται πληθώρα ιατρικών συνταγών, με κύριο συστατικό τη μαστίχα, την οποία θεωρούσαν ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία και της απέδιδαν πολλές ιδιότητες. Συνήθως τη χρησιμοποιούσαν σε συνδυασμό με άλλα φυσικά υλικά για τη θεραπεία πλήθους ασθενειών.

Πράγματι, λόγω της ισχυρής αντιφλεγμωνόδους δράσης του ελεανολικού και ολεανολικού οξέος (3-οξοτριτερπένιο), η μαστίχα δρα επουλωτικά λύοντας τις φλεγμονές συγκεκριμένων οργάνων ξεκινώντας από περιοδοντίτιδες, οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλικό έλκος μέχρι τις κολίτιδες και τις αιμορροΐδες. Επίσης αποτρέπει τη στασιμότητα στις περιοχές αυτές εμποδίζοντας την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως δυσπεψία ή τυμπανισμό. Επιπρόσθετα, η πέψη διευκολύνεται από την αντανακλαστική έκκριση σιέλου και γαστρικού υγρού κατά το μάσημα της μαστίχας.


Είναι γεγονός πως η μαστίχα χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για την αποσκλήρυνση όγκων στον πρωκτό, στο στήθος, στο ήπαρ, στις παρωτίδες, στη σπλήνα, στο στομάχι, στο έντερο και στον οισοφάγο, ακόμα και για διάρροιες των παιδιών. Επιπρόσθετα, θεωρείται αναλγητικό, αντιβηχικό, ορεξιογόνο, αφροδισιακό, στυπτικό, ερυθροποιητικό, διουρητικό, αποχρεμπτικό και αιμοστατικό. Η μαστίχα μνημονεύεται ως το παραδοσιακό αντίδοτο έναντι αποστημάτων, ακμής, καρκίνου, έλκους και καρκινωμάτων, κακοήθους φλύκταινας, καρδιοδυνίας, κονδυλώματος, ατονίας, ουλίτιδας, δυσοσμίας του στόματος, λευκόρροιας, μαστίτιδας, φυμάτων και αθηροσκλήρωσης.


Πρόσφατες μελέτες ιατρών του πανεπιστημίου του Νόττιγχαμ αναφέρουν ότι ακόμα και σε ελάχιστες δόσεις (1 mg ημέρα για 2 εβδομάδες), η μαστίχα μπορεί να θεραπεύσει το πεπτικό έλκος για το οποίο ευθύνεται το βακτήριο Helicobacter Pylori, λόγω της αντιμικροβιακής της δράσης, ενώ σημαντική είναι και η επίδρασή της στη λειτουργία του ήπατος, καθώς ενεργοποιεί την αποτοξινωτική του δραστηριότητα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, απορροφάται η χοληστερόλη, της οποίας η συγκέντρωση στο αίμα μειώνεται, με συνέπεια την ελάττωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Ακόμα, αναφέρονται και διουρητικές ιδιότητες, ενώ σημαντική είναι και η αναστολή της σύνθεσης λευκοτριενίων από τη δράση της μαστίχας.


Άλλη σύγχρονη επιστημονική έρευνα που οδήγησε στην απομόνωση και ταυτοποίηση του ουρσολικού και ολεανολικού οξέος, αποκάλυψε και επιβεβαίωσε ότι πολλές από τις φαρμακευτικές δράσεις της μαστίχας, όπως η αντικαρκινική, ηπατοπροστατευτική, αντιφλεγμονώδης, αντιελκώδης, αντιμικροβιακή (έναντι πλήθους παθογόνων μικροοργανισμών όπως σταφυλόκοκκων και σαλμονέλας), αντι-υπερλιπιδαιμική και αντι-ιική της δράση, μπορούν να αποδοθούν κυρίως στο ουρσολικό οξύ, αλλά και στο ισομερές του, ολεανολικό οξύ.


Η δεύτερη πιο συνηθισμένη χρήση της μαστίχας συνδέεται με την υγεία της στοματικής κοιλότητας. Είναι κατάλληλη για την παρασκευή οδοντόκρεμας (Epitomae 2.26), προσφέρει καθαρή αναπνοή και εκλύει την περιττή υγρασία του στόματος (Αέτιος 3.141). Μάλιστα, έχει αποδειχθεί πως η προσθήκη φυσικής μαστίχας Χίου σε οδοντόκρεμες, διαλύματα πλύσης και αποσμητικά στόματος οδηγεί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των ιστών μεταξύ των δοντιών και των ούλων, δρώντας έτσι ενάντια στο σχηματισμό πλάκας και άλλων περιοδοντικών παθήσεων. Ο μηχανισμός δράσης περιλαμβάνει την αντίδραση των συστατικών της μαστίχας με τους πολυμορφικούς πυρήνες των κυττάρων στην περιοχή της στοματικής κοιλότητας, προκαλώντας τη συσσώρευση λευκών αιμοσφαιρίων .


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η μαστίχα χρησιμοποιούνταν και για καλλωπισμό. Λειτουργούσε σαν αντηλιακό έναντι των εγκαυμάτων από την έκθεση στον ήλιο (Ορειβάσιος, Ad Eustathium 6.53), ενώ αποτελούσε κύριο συστατικό στην παραγωγή σαπουνιού και κρέμας ομορφιάς (Αέτιος 8.14). Στη σύγχρονη κοσμετολογία, το μαστιχέλαιο, λόγω του ουρσολικού οξέος και του ισομερούς του, ολεανολικού οξέος, χρησιμοποιείται σε σκευάσματα που προορίζονται για την ενίσχυση της τριχοφυίας και την προστασία από ερεθισμούς του τριχωτού της κεφαλής. Επιπλέον, οι εταιρείες καλλυντικών και αρωμάτων χρησιμοποιούν το μαστιχέλαιο, σαν αιθέριο έλαιο που είναι, στην παρασκευή αρωμάτων και κρεμών προσώπου, καθώς το ουρσολικό οξύ, μεταξύ των άλλων, αποκαθιστά τις δομές κολλαγόνου και την ελαστικότητα του δέρματος, μειώνοντας έτσι το χρόνο γήρανσής του.


Ακόμα, η μαστίχα χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική ως πρόσθετη ύλη στην Παρασκευή μεγάλου αριθμού γλυκών, ζαχαρωτών και αρωματικών αρτοσκευασμάτων, ενώ στη μαγειρική προσδίδει διακριτικό άρωμα στο κρέας, το τυρί ή και ως μπαχαρικό. Στην ποτοποιία, χρησιμεύει στην παρασκευή λικέρ και ούζου, καθώς με την προσθήκη μαστίχας το ποτό αποκτά το άρωμά της και περιορίζεται η βλαπτική δράση της αλκοόλης. Τέλος, η μαστίχα αποτελεί ιδανικό συντηρητικό τροφίμων, καθώς εμποδίζει την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών σε αυτά, όπως Salmonella enteritidis, Staphylococcus aureus, Pseudomonas fragi, Candida albicans κ.α..


Η βιολογική δράση της μαστίχας Χίου έχει εκτιμηθεί σε έρευνες in vitro σχετικές με την ικανότητα αναστολής της οξείδωσης της LDL (κακή χοληστερόλη), όπου και παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση σε σχέση με άλλες ρητίνες και κόμμεα, άρα και μεγαλύτερη προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.


Η ρητίνη της μαστίχας Χίου περιέχει αξιόλογες ποσότητες διαφόρων πολυφαινολών σε σχέση με άλλα φυσικά προϊόντα, που σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα συστατικά της (π.χ. τριτερπενοειδή) αποκτά ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες. Μεταξύ των ιδιοτήτων αυτών, σημαντικό ρόλο παίζει η γενικότερη αντιοξειδωτική της δράση.


Αντιοξειδωτική δράση


Προστασία της LDL (κακή χοληστερόλη) από οξείδωση που οδηγεί στη μείωση αποτιθέμενης χοληστερόλης στους ιστούς και επακόλουθα στην ελάττωση του ρυθμού παραγωγής αθηρωματικής πλάκας, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών αλλά και ορισμένων μορφών καρκίνου.


Επιπλέον, οι πολυφαινόλες παρουσιάζουν κι άλλες προστατευτικές-φυσιολογικές δράσεις, ευεργετικές για την υγεία, οι κυριότερες από τις οποίες συνοψίζονται ως εξής:
  • Μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα
  • Προστασία επιθηλιακών κυττάρων του αναπνευστικού συστήματος
  • Αυξάνουν τα επίπεδα της HDL (καλή χοληστερόλη) και μειώνουν τα επίπεδα της LDL (κακή χοληστερόλη)
  • Αντικαρκινική δράση (στο παχύ έντερο, απόπτωση καρκινικών κυττάρων)
  • Αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση
  • Αντιαλλεργικές ιδιότητες (παρεμπόδιση συσσώρευσης αιμοπεταλίων)

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε πως η καθημερινή μάσηση μαστίχας Χίου, κυρίως στην ακατέργαστη μορφή της (κρύσταλλοι ή ‘δάκρυα’ μαστίχας) αλλά και με τη μορφή σκόνης, κουφέτων (τσίχλας) ή μαστιχέλαιου, πέραν της ωραίας φυσικής γεύσης και φρεσκάδας που αποδίδει, έχει σημαντικά αποτελέσματα στην προστασία και στη διατήρηση της υγείας μας, μέσω ποικίλων επιδράσεων στον οργανισμό μας. Τέλος, γίνεται αντιληπτό πως η μαστίχα Χίου αποτελεί προϊόν μοναδικό, τόσο για τις ιδιότητές της όσο και για την αποκλειστική προέλευσή της, καθώς το μαστιχόδενδρο ευδοκιμεί μόνο στο νησί της Χίου.


πηγή: iatronet.gr

Επισκόπηση ημερησίου τύπου

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Είπα - Ξείπα του Βενιζέλου"

Αποσυντονίστηκε η κυβέρνηση από το αλαλούμ για το νέο σύστημα των αποδείξεων που προκάλεσε η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών την Τρίτη... Μετά τις αναφορές του κ. Βενιζέλου ότι οι αποδείξεις δεν θα αφορούν πλέον το αφορολόγητο όριο αλλά το εισόδημα και σύμφωνα με τον ίδιο «αν τα εισοδήματα είναι 100.000 ευρώ, θα πρέπει να εμφανιστούν 60.000 ευρώ σε αποδείξεις…», ακολούθησαν χθες οι εξειδικεύσεις και λίγο αργότερα οι συσκέψεις...

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Διώξτε τώρα την τρόικα για να επιστρέψουμε στην δραχμή".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Κωμωδία με SMS".

ΕΘΝΟΣ: "Διπλή θηλιά για τους δημοσίους υπαλλήλους. Εκκαθαρίσεις εδώ και τώρα απαιτεί η τρόικα".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Πατροκοσμάς για τη σημερινή ελληνική κρίση!"

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "5 νομικά εμπόδια για την εφεδρεία".

Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ εφεδρεία είναι αδύνατο να εφαρμοστεί αμέσως, διότι προσκρούει σε ανυπέρβλητα συνταγματικά και νομικά εμπόδια, ισχυρίζονται οι συνταγματολόγοι Κ. Χρυσόγονος και Γ. Κατρούγκαλος με κείμενά τους στην «Ε». Πέντε είναι τα εμπόδια, που οι καθηγητές απαριθμούν: α) Η επιλογή πρέπει να υπακούει στις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, αλλά και στους κοινοτικούς περιορισμούς περί ομαδικών απολύσεων. β) Δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε οργανισμούς που δεν έχουν πλεονάζον προσωπικό. γ) Η αρμοδιότητα επιλογής των «εφέδρων» δεν μπορεί να εκχωρείται στον ιδιωτικό τομέα. δ) Δεν έχει θεσπιστεί σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων. ε) Δεν έχει εκδοθεί προεδρικό διάταγμα που θα καθορίζει τον τρόπο, αλλά και τη διαδικασία ένταξης στην εφεδρεία. Σε απανωτές συσκέψεις από χθες το πρωί η κυβέρνηση μελετάει τρία σενάρια εφαρμογής της εφεδρείας και των απολύσεων, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για «εφαρμογή των συμφωνηθέντων».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Απολύσεις εδώ και τώρα στο Δημόσιο απαιτεί η Τρόικα".

ΕΣΤΙΑ: "Οι ηγέτες θυσιάζουν το ίδιον συμφέρον".

Η ΑΥΓΗ: "Στα... κάγκελα οι μαθητές".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Τα πλασματικά σε ΙΚΑ ΔΕΚΟ, τράπεζες".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Οροφή στο δημόσιο τα 2.700 ευρώ".

Στα 780 ευρώ μεικτά ο κατώτερος βασικός μισθός
Μείωση αποδοχών έως 40% για 100.000 υπαλλήλους

Απώλειες στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων που φτάνουν έως το 40% περίπου επέρχονται με το ενιαίο μισθολόγιο.Ο κατώτερος βασικός μισθός διαμορφώνεται σε 780 ευρώ μεικτά (νεοπροσλαμβανόμενος υποχρεωτικής εκπαίδευσης) και ο ανώτερος (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 33 έτη υπηρεσίας) σε 2.200 ευρώ.Οι ανώτατες μεικτές αποδοχές πτυχιούχου ΑΕΙ με μεταπτυχιακό, συμπεριλαμβανομένων του επιδόματος θέσης και του πριμ παραγωγικότητας, θα ανέρχονται στις 2.700 ευρώ.

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "48.262 κλοπές και ληστείες σε 6 μήνες".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Τα παιδία παίζει..."

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13: "Λεφτά στη μειονότητα για να φοράνε μαντίλα".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ξεσηκωθείτε! απειλούν τους μαθητές γιατί αγωνίζονται".

  • Η κυβέρνηση επιστρατεύει τους εισαγγελείς για να τρομοκρατήσει και να πνίξει την οργή και τη φωνή των δεκαπεντάχρονων παιδιών, κυρίως της λαϊκής οικογένειας, που διαμαρτύρονται για τα βιβλία που δεν τους έστειλε, για το θράσος να τους ζητούν χρήματα για τη λειτουργία των σχολείων, όταν οι οικογένειές τους βρίσκονται σε απόγνωση και ήδη μεγάλος αριθμός παιδιών υποσιτίζονται. Η επιχείρηση αυτή πρέπει να γυρίσει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση, να ξεσηκώσει θύελλα λαϊκής αγανάκτησης πρώτα απ' όλα από όλους τους γονείς, που θέλουν τα παιδιά τους να έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή με δικαιώματα, από τους καθηγητές.
  • ΚΚΕ: Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς να περιφρουρήσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, να εξασφαλίσουν τη μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις τους, να διαμορφώσουν κοινό μέτωπο λαϊκής αντεπίθεσης, για την απόκρουση και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

ΤΑ ΝΕΑ: "Δημόσιο, ώρα μηδέν!"

Σκληρά σενάρια – ακόμη και απολύσεων υπαλλήλων του Δημοσίου – εξετάζει η κυβέρνηση μετά τα νομικά κενά που διαπιστώθηκαν σχετικά με την εφεδρεία. Στο Yπουργικό Συμβούλιο ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε το σχέδιο για το μισθολόγιο του Δημοσίου, που προβλέπει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ, αλλά και πλαφόν 2700 ευρώ.

DEALnews: "Η μυστική έκθεση της Morgan Stanley".

Metro: "Το κράτος.... υπό κατάληψη".



Οικονομικός Τύπος


ΕΞΠΡΕΣ: "Ανησυχητική εμπλοκή στην εργασιακή εφεδρεία".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Θετική η τρόικα. Πρώτο ναι για το πακέτο μέτρων".

ΚΕΡΔΟΣ: "Η τρόικα μετράει τα.... μέτρα".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία επενδύσεων στην Ελλάδα".