30 Αυγ 2011

Πλυντήρια στη παραλία


Δεν ξέρω αν έχω παραισθήσεις ή αν συμβαίνει κάτι άλλο. Πολλά χρόνια πριν, κάπου στην Ελλάδα, είδα ένα πλυντήριο δίπλα στη θάλασσα, τοποθετημένο σε μια παραλία. Ήταν συνδεδεμένο σε μια μικρή ταβέρνα στην ακροθαλασσιά. Φαντάστηκα για λίγο ηλικιωμένες γυναίκες να πλένουν τα ρούχα τους και να τα στεγνώνουν πάνω στα βράχια. Παρ 'όλα αυτά συνέχισε να μου φαίνεται πολύ παράξενο, αλλά συνέχισα να παρακολουθώ από την άνεση της ταβέρνας.

Περιμένοντας κάποια γιαγιά να το πλησιάσει, έπαθα σοκ όταν είδα έναν ροζιασμένο μουστακαλή ψαρά να πηγαίνει στο πλυντήριο και να παρακολουθεί το εσωτερικό του από τη μικρή γυάλινη πόρτα του. Γύρισε και πήγε πίσω στο μικρό καΐκι του, το οποίο τράβηξε μέχρι την παραλία. Υπέθεσα ότι είχε κάποια ρούχα για πλύσιμο, όσο περίεργο κι αν ακουγόταν αυτό. Δεν φανταζόμουν ότι ένας άντρας σαν κι αυτόν θα έπλενε ο ίδιος τα ρούχα του, δεν ταίριαζε στην εικόνα του. Και πόσο μάλλον σε μία δημόσια παραλία…

Παρήγγειλα ένα ουζάκι με λίγο χταποδάκι, το αγαπημένο μου σνακ δίπλα στη θάλασσα.


Λίγο αργότερα ο ψαράς επέστρεψε για να ξαναρίξει μια ματιά στο πλυντήριο. Υπέθεσα ότι ανησυχούσε για τη μπουγάδα του. Φάνηκε ικανοποιημένος και έσβησε το πλυντήριο. Έσκυψε, άνοιξε την πόρτα και έβγαλε από μέσα ένα τεράστιο χταπόδι! Ήμουν σε πλήρη σύγχυση, αφού δεν είχα ποτέ συνειδητοποιήσει ότι το χταπόδι έπρεπε να πλυθεί. Ρώτησα τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας τι συνέβαινε, και γιατί το χταπόδι έπρεπε να πλυθεί. Αυτός γύρισε προς τους φίλους του και επανέλαβε την ερώτησή μου προς διασκέδαση όλων. Ο ψαράς ήρθε στην ταβέρνα με τη μπουγάδα του (το χταπόδι) και οι υπόλοιποι συνέχιοσαν να γελάνε ακόμα πιο υστερικά σε βάρος μου…


Τελικά εξηγήθηκαν όλα. Το χωριό ήταν αρκετά μοντέρνο, ώστε είχαν αγοράσει ένα πλυντήριο για να χτυπούν τα χταπόδια μέχρι να μαλακώσουν. Τέρμα τα 100 χτυπήματα στα βράχια με το χέρι!


Λίγο τρελό αλλά βγάζει απόλυτο νόημα. Το κούνημα του πλυντηρίου μαλακώνει το χταπόδι, χωρίς νερό και χωρίς σαπούνι.


Η ντροπή μου μετατράπηκε σε ένα υπέροχο απόγευμα με τους νέους μου φίλους να με κερνάνε και να πίνουν στην υγειά μου, σε ένα χωριό που δε χρειαζόταν πια να χτυπάει τα χταπόδια του στα βράχια.


Εδώ και αρκετά χρόνια προσπαθώ να εντοπίσω πλυντήρια στις ελληνικές παραλίες, αλλά χωρίς τύχη. Τι έγιναν άραγε όλοι οι νεωτερισμοί που υπήρχαν κάποτε στην ελληνική επαρχία;


του Greg Birbil

Μες το μαγειριό...


Γίγαντες γιαχνί με ελιές και κάππαρη

Ωραίο πιάτο που τρώγεται ζεστό αλλά και κρύο.

χρόνος παρασκευής: 90 λεπτά

μερίδες: 4-6


Συστατικά


500 γραμμ. γίγαντε
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένα

1 κονσέρβα 400 γραμμ. τοματάκια κονκασέ

1 κούπα ελιές μαύρες ή πράσινες, ψιλοκομμένες, χωρίς κουκούτσι

½ κούπα κάππαρη

"Αλάτι, πιπέρι"


Εκτέλεση


1. Μουλιάστε τους γίγαντες τουλάχιστον για 8 ώρες σε ζεστό νερό με 1 κουτ. σούπας αλάτι.
Ξεπλύνετε καλά και βάλτε τους να βράσουν. Ξαφρίστε, αλλάξτε το νερό και προσθέστε 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, τη ντομάτα και το κρεμμυδάκι. Αφήστε τα όλα να βράσουν για μία ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.

2. Προς το τέλος του βρασίματος προσθέστε τις ελιές και την κάππαρη και βράστε για 5-10 λεπτά. Δοκιμάστε το αλάτι (η κάππαρη συχνά είναι αλμυρή). Διορθώστε τη γεύση και σερβίρετε. Αν θέλετε, προσθέστε λίγο ωμό ελαιόλαδο.

της Ιωάννας Δημοπούλου

Κολπική μαρμαρυγή και άνοια


Μια ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο νευρολογικό ιατρικό περιοδικό 'Neurology'. Οι συγγραφείς, αναλύοντας 15 μεγάλες μελέτες ασθενών με εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο βρήκαν ότι οι ασθενείς που επέζησαν και είχαν κολπική μαρμαρυγή παρουσίασαν άνοια 2,4 φορές περισσότερο από τους ασθενείς που πέρασαν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο χωρίς να έχουν κολπική μαρμαρυγή.

Το εύρημα αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για δυο λόγους. Ο ένας σχετίζεται με την κολπική μαρμαρυγή αυτή καθ΄εαυτή και ο δεύτερος με τη θεραπεία της. Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της μεταανάλυσης φαίνεται ότι είναι πιθανό λόγω ατελούς θεραπείας της κολπικής μαρμαρυγής να βομβαρδίζεται ο εγκέφαλος με μικρά έμβολα, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να καταστρέφονται ζωτικά κέντρα που είναι υπεύθυνα για την εκδήλωση του συνδρόμου της άνοιας. Κατά τη διάρκεια της χρόνια κολπικής μαρμαρυγής ή του παροξυσμού της δημιουργούνται θρόμβοι μέσα στον αριστερό κόλπο ο οποίος πρακτικά δεν συστέλλεται. Οι θρόμβοι εκτοξεύονται προς τον εγκέφαλο ή άλλα μέρη του σώματος και δημιουργούν εμβολές φράζοντας μικρές αρτηρίες.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν κολπική μαρμαρυγή με πρώτους σε συχνότητα τις καρδιοαγγειακές παθήσεις.


Μεταξύ των παθήσεων πρωταγωνιστούν ορισμένες παθήσεις, όπως η στεφανιαία νόσος πριν η μετά την εκδήλωση εμφράγματος, η υπέρταση (υψηλή πίεση), βαλβιδικές παθήσεις όπως οι στενώσεις ή οι ανεπάρκειες των βαλβίδων, παθήσεις του μυοκαρδίου (μυοκαρδιοπάθειες), καθώς και φλεγμονές του μυοκαρδίου ή του περικαρδίου (μυοκαρδίτιδες περικαρδίτιδες).


Ο σακχαρώδης διαβήτης, ιδιαίτερα εάν δεν ρυθμίζεται σωστά.

Ο υπερθυρεοειδισμός.
Η κατάχρηση αλκοολούχων ποτών.
Το χαμηλό κάλιο, ασβέστιο, ή μαγνήσιο.

Οι καρδιοχειρουργικές και γενικά οι βαριές χειρουργικές επεμβάσεις.

Παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως π.χ. πνευμονία, πνευμονική εμβολή, καρκίνος του πνεύμονα.

Η υποθερμία, δηλαδή η πολύ χαμηλή θερμοκρασία του σώματος, κυρίως ύστερα από παρατεταμένη έκθεση στο ψύχος.

Ιδιοπαθής κολπική μαρμαρυγή η οποία παρατηρείται σε άτομα νεαρής ή μέσης ηλικίας χωρίς εμφανή πάθηση.


Συνήθως η κολπική μαρμαρυγή γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον άρρωστο λόγω του ότι εκδηλώνεται, συνήθως, με μεγάλη ταχυκαρδία και ο άρρωστος αισθάνεται να αναπηδά η καρδιά του μέσα στο θώρακα ή αισθάνεται αίσθημα παλμών. Πολλές φορές η κολπική μαρμαρυγή γίνεται αντιληπτή σαν λιποθυμία. Λιγότερο συχνά η κολπική μαρμαρυγή δεν γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή, ιδίως όταν δεν συνοδεύεται από μεγάλη ταχυαρρυθμία. Στις περιπτώσεις αυτές είναι δυνατόν ο ασθενής να παρουσιάσει δύσπνοια ή οιδήματα (πρήξιμο) στα πόδια αν παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα αδιάγνωστος.


Η θεραπεία της κολπική μαρμαρυγής πρέπει να είναι άμεση και εάν είναι δυνατόν πρέπει να γίνεται το πρώτο 24ωρο, με απινίδωση (ηλεκτροσόκ) ή με φάρμακα (Αμιοδαρόνη- Ιβουτιλίδη). Εάν δεν γίνει το πρώτο 24ωρο για κάθε 24ωρο που περνά, η θεραπεία γίνεται δυσκολότερη, γιατί η επιτυχής αντιμετώπισή της είναι σε ποσοστά χαμηλότερη.


Εάν αποτύχει η αποκατάσταση του φυσιολογικού ρυθμού της καρδιάς τότε ο άρρωστος θα λαμβάνει φάρμακα που θα πρέπει να διατηρούν το ρυθμό της καρδιάς σε χαμηλά επίπεδα (διγοξίνη,β-αναστολείς) και οπωσδήποτε αντιπηκτικά για όλη του τη ζωή.


Η θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής με κατάλυση (ablation), επιχειρείται όταν αποτύχει η κλασική θεραπεία. Όμως, η επιτυχία της επέμβασης αυτής επιτυγχάνεται σε ποσοστό 60-70% με πιθανότητες υποτροπής της κολπικής μαρμαρυγής σε ποσοστά που πλησιάζουν το 50%.


Τέλος, ο μεγάλος προβληματισμός των ερευνητών σχετίζεται με το αυξημένο ποσοστό άνοιας που παρατηρείται στους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο και κολπική μαρμαρυγή. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η άνοια οφείλεται σε ατελή θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής και ειδικότερα της αντιπηκτικής θεραπείας.


Όμως, αυτό αναμένεται να αποδειχθεί με προσεχείς μελέτες που θα απαντήσουν στα ερωτήματα που προέκυψαν από τη μεταανάλυση των αποτελεσμάτων των 15 πολυκεντρικών μελετών.


Κρεμαστινός Δημήτριος
πηγή: iatronet.gr

Επισκόπηση ημερήσιου τύπου

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οχι συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ"

Απορρίπτει κατηγορηματικά η Ν.Δ. το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, όπως θέλουν ορισμένα σενάρια που τροφοδοτούνται από κυβερνητικά στελέχη. Λίγους μήνες μετά το πισωγύρισμα του Γιώργου Παπανδρέου, όταν αρχικά είχε προτείνει στον Αντώνη Σαμαρά τον σχηματισμό κυβέρνησης από στελέχη των δύο κομμάτων εξουσίας αλλά στη συνέχεια πήρε πίσω την πρόταση, την οποία είχε αποδεχτεί ήδη ο πρόεδρος της Ν.Δ., το συγκεκριμένο ενδεχόμενο επανήλθε στο προσκήνιο, μέσα από τοποθετήσεις μελών του κυβερνητικού επιτελείου. Ενδεχόμενο, που αποκλείει σε όλους τους τόνους η αξιωματική αντιπολίτευση, στελέχη της οποίας το αποδίδουν στην πλήρη αδυναμία άσκησης εξουσίας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Επιχειρηματίες σώζουν την οικονομία που βούλιαξαν με τις εγκληματικές πολιτικές τους όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις"

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Γκάφα μεγατόνων από τον Βενιζέλο"

Τι έγραψε σε ξένους υπουργούς και τραπεζίτες για το πρόγραμμα ανταλλαγής-επιμήκυνσης ομολόγων του Δημοσίου.Φινλανδοί εκβιάζουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στο νέο δάνειο, αν δεν τους δοθούν ως εγγύηση τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας που βρίσκονται στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

ΕΘΝΟΣ: "Κατάρρευση βάσεων σε όλες τις σχολές"

ΒΟΥΤΙΑ ΕΩΣ 2.000 ΜΟΡΙΑ

Εικόνα καθίζησης εμφανίζουν οι φετινές βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Η μεγάλη πτώση ακουμπά και τα μέχρι πρότινος προσιτά μόνο σε αριστούχους περιζήτητα τμήματα

Κάθε χρόνο και μια έκπληξη φέρνει το εξεταστικό σύστημα, που, όπως έδειξαν και τα φετινά αποτελέσματα, όσες αλλαγές και να γίνονται δεν ισορροπεί και πάντα εμφανίζει προβλήματα και ανισότητες σε βάρος των νέων παιδιών.

Το αναμενόμενο ήταν η πτώση των βάσεων, η οποία φέτος είναι σχεδόν καθολική και ιδιαίτερα στα πανεπιστήμια, αλλά και σε όλες τις περιζήτητες σχολές.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο χορός των κατασκόπων στην Ελλάδα"

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Σπίτι, δουλειά έριξαν τις βάσεις"

Στη μεγαλύτερη πτώση της δεκαετίας οδηγήθηκαν φέτος οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, επιβεβαιώνοντας τα σύγχρονα αδιέξοδα. Σαφή τα κριτήρια επιλογής σχολών από τους υποψηφίους:
α) σπουδές κοντά στο σπίτι,
β) σχολές με όσο το δυνατόν ασφαλέστερη επαγγελματική προοπτική.
Αποτέλεσμα, η δραματική πτώση σε όλες τις Πολυτεχνικές σχολές (από 300 μέχρι πάνω από 2.000 μόρια) και τα Παιδαγωγικά (από 700 έως 2.000), που μαστίζονται από την κρίση και το Μνημόνιο (ύφεση και αναστολή διορισμών, αντιστοίχως).
Περί τους 6.000 υποψηφίους εισήχθησαν σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ με προνομιακούς όρους (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.ά.) και τα κατάφεραν ακόμα και με βαθμολογίες πολύ κάτω από τη βάση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τίναξαν στον αέρα το αδιάβλητο των εξετάσεων"

Τα εξαγόμενα των βαθμολογικών βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, που ανακοινώθηκαν χθες, πέραν της αναμενόμενης μεγάλης πτώσης -της μεγαλύτερης των τελευταίων ετών- αποκάλυψαν, για πρώτη φορά, ένα νέο φαινόμενο, δημιούργημα των πειραματισμών του υπουργείου Παιδείας.
Το γεγονός ότι μια ειδική κατηγορία χιλιάδων υποψηφίων μπορεί να εισάγεται με βαθμολογίες κάτω από τη βάση, ακόμα και με 2 ή 3, όχι πια μόνο σε αζήτητα τμήματα των ΤΕΙ, αλλά και σε περιζήτητες πανεπιστημιακές σχολές, όπως οι Πολυτεχνικές και οι Φιλολογίες, αποτελεί πλήρη απαξίωση του θεσμού των Πανελλαδικών και συνιστά αδικία έναντι των άλλων υποψηφίων.

ΕΣΤΙΑ: "Η συγχώνευσις Alpha και Eurobank"

Η ΑΥΓΗ: "Τα πανεπιστήμια υπερασπίζονται το Σύνταγμα"

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ρύθμιση για στεγαστικά του ΟΕΚ"

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αλλάζει ο τραπεζικός χάρτης"

Πανηγυρική υποδοχή στο Χρηματιστήριο της συμφωνίας
Alpha Bank, Eurobank και Κατάρ

Ευρύτερες αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη της χώρας πυροδοτεί η συμφωνία συγχώνευσης Alpha Bank και Eurobank με τη συμμετοχή του Κατάρ.
Η υποδοχή της συμφωνίας και της προοπτικής κι άλλων τραπεζικών deals από το Χρηματιστήριο ήταν πανηγυρική, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει χθες την τρίτη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο στην ιστορία του, ενισχυόμενος κατά 14,37% στις 1.006,59 μονάδες και τις τραπεζικές μετοχές να κλείνουν με κέρδη στα επίπεδα του 30%.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση εκφράζεται για το γεγονός της συμμετοχής στο σχήμα και του κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου του Κατάρ, μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα γίνει αύξηση κεφαλαίου 1,25 δισ. ευρώ, ενώ κατά 2,1 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα ενισχυθούν τα εποπτικά κεφάλαια του νέου ομίλου μέσω άλλων οργανικών πρωτοβουλιών.


Το Κατάρ θα ελέγχει το 17% της νέας τράπεζας, που θα ονομάζεται Alpha - Eurobank και θα έχει το λογότυπο της πρώτης, η οικογένεια Λάτση το 13% και η οικογένεια Κωστόπουλου το 4%.

Η κρίση, ωστόσο, φέρνει συμφωνίες και σε άλλους κλάδους, όπως οι τηλεπικοινωνίες, όπου η Vodafone εξετάζει τις δυνατότητες εξαγοράς ή συνεργασίας με τη Wind.

Η ΝΙΚΗ: "Ποιοί και πώς θα χάσουν 960 ευρώ το χρόνο"

Ο ΛΟΓΟΣ: "Κολοσσός με στήριξη από Κατάρ"

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αγώνας για καλύτερο αύριο των παιδιών της λαϊκής οικογένειας"

Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ - ΤΕΙ βάζει το «κερασάκι στην τούρτα» στο ταξικό σχολικό σύστημα και τους μηχανισμούς κατανομής του αυριανού εργατικού δυναμικού.

Οι νέοι που πέρασαν σε ΑΕΙ - ΤΕΙ θα έρθουν αντιμέτωποι με την υποβάθμιση των σπουδών, με τα πτυχία διαβατήρια στην ανεργία, θα αναγκαστούν, σε συνθήκες που η καπιταλιστική κρίση χτυπάει αλύπητα το λαϊκό εισόδημα, να συνδυάσουν δουλειά με σπουδές.

Η κατάσταση θα χειροτερεύσει με το νέο νόμο - πλαίσιο.
Υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις και για τα παιδιά που για λόγους κυρίως κοινωνικο-ταξικούς δεν κατάφεραν να περάσουν στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, να φοιτήσουν σε δημόσιες και δωρεάν επαγγελματικές σχολές, αλλά και για τα παιδιά που σήμερα εισάγονται να σπουδάζουν σε μια πραγματικά ενιαία ανώτατη εκπαίδευση με το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα.

ΤΑ ΝΕΑ: "Δημόσιο: Διπλό χτύπημα στους μισθούς των υπαλλήλων"

Ενεργοποιείται η επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, μαχαίρι έως και 50% σε σειρά επιδομάτων. Ποια θα είναι η απώλεια στα εισοδήματα;

Διπλό χτύπημα δέχονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων καθώς με αποφάσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη ενεργοποιούνται οι νομοθετικές διατάξεις για την αναδρομική - από την 1η Ιανουαρίου - επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 2% επί του συνόλου των αποδοχών, ενώ μπαίνει μαχαίρι έως και 50% σε σειρά επιδομάτων από την 1η Ιουλίου.

Ετσι, δημόσιος υπάλληλος με σύνολο τακτικών αποδοχών, πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων 1.700 ευρώ τον μήνα, θα δει τον μισθό του να μειώνεται από την ερχόμενη μισθοδοσία κατά 34 ευρώ.
Επιπλέον, επειδή δεν έχουν παρακρατηθεί οι εισφορές από την 1η Ιανουαρίου, άρα «οφείλονται» αναδρομικά συνολικά 238 ευρώ, θα του παρακρατούνται έως τα τέλη του έτους 47,6 ευρώ κάθε μήνα. Ετσι, οι μηνιαίες απολαβές του έως τα τέλη του 2011 θα είναι αθροιστικά μικρότερες κατά 81,6 ευρώ.

City Press: "Διαφωνούν για την αποτυχία"

H κυβέρνηση αποδίδει τις αποκλίσεις στον προϋπολογισμό στη βαθιά ύφεση.
H τρόικα θεωρεί πλημμελή την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Aναπόφευκτα δείχνουν τα νέα μέτρα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ολες οι βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ".


Οικονομικός Τύπος

ΕΞΠΡΕΣ: "Συγχώνευση «καταλύτης» εξελίξεων στην οικονομία"

Εκρηκτική άνοδο 14,3% υποδέχθηκε το Χρηματιστήριο την επίσημη ανακοίνωση της συγχώνευσης Alpha Bank-Eurobank.Δημιουργώντας κλίμα αισιοδοξίας για τις οικονομικές εξελίξεις

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ψήφος εμπιστοσύνης"

ΚΕΡΔΟΣ: "Η συμφωνία των τραπεζών σηματοδοτεί νέες εξελίξεις"

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Χρηματιστηριακό ξέσπασμα έφερε η μεγάλη συγχώνευση"