30 Ιουν 2010

Αγροτικά

Ακριβά το γάλα και τα αβγά στην Ελλάδα, φθηνά τα τσιγάρα

Παρά την καθήλωση των τιμών παραγωγού στα κτηνοτροφικά προϊόντα, που έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση τον κτηνοτροφικό κλάδο, οι έλληνες καταναλωτές πληρώνουν «χρυσά» το γάλα, τα γαλακτοκομικά και τα αβγά, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ ο καπνός και τα τσιγάρα είναι κατά πολύ φθηνότερα.

Ελληνικά αγροτικά προϊόντα στο Μανχάταν


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, εταιρίες και φορείς από την Ελλάδα και την Κύπρο συμμετέχουν στη διεθνή έκθεση τροφίμων που πραγματοποιείται στον εκθεσιακό χώρο «Τζάβιτς Σέντερ» του Μανχάταν.

Έντονο το ενδιαφέρον για το γαϊδουρινό γάλα


Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το γάλα γαϊδάρας, τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επιστημονικό επίπεδο, επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γιώργος Αρσένος.

ΠΑΣΕΓΕΣ

Μια γυναίκα που ξεκουράζεται ψαρεύοντας…


από Αλήθεια
30/6/2010

Γυναίκα κρατά το τιμόνι του αλιευτικού σκάφους «Μαργαρίτα» στα Μεστά, εισβάλλοντας έτσι στο ανδροκρατούμενο επάγγελμα των ψαράδων. Η Ευγενία Φλώρη έχει επαγγελματική άδεια τριάντα χρόνια. Μόλις το επέτρεψε η ανατροφή των παιδιών της ακολούθησε τον άντρα της που είναι ψαράς, στη θάλασσα.

Δεν είναι η μοναδική, σίγουρα όμως ξεχωρίζει με την απόφασή της να ασχοληθεί επαγγελματικά με το ψάρεμα. Ακόμη δύο τρεις γυναίκες ψαράδες απαντώνται στα Μεστά, ενώ θα συναντήσει κανείς και άλλες σε γειτονικά παραθαλάσσια χωριά. Ως μια καθημερινή γυναίκα των Μεστών συμμετέχει στην αγροτική ζωή του χωριού, καλλιεργώντας το μαστίχι, όταν όμως έχει καλό καιρό στρέφεται στη μεγάλη της αγάπη, τη θάλασσα. «Μου αρέσει πάρα πολύ το ψάρεμα, είναι πολύ συναρπαστική δουλειά. Πηγαίνω με τον άντρα μου, εγώ κρατάω το τιμόνι και εκείνος κάνει τη δουλειά μπροστά.
Μετά μ’ αρέσει να ξεψαρίζω» μας λέει.

Μερικά χρόνια πριν η ψαριά ήταν καλή και αποδοτική. Με τον άντρα της ταξίδευαν στα Ψαρά, στους Φούρνους, αναζητώντας τους καλύτερους ψαρότοπους.
Τώρα περιορίζονται στις γύρω από το λιμάνι των Μεστών περιοχές, Τραχήλια, Αποθήκα, Πέτασο, έξω από το λιμάνι. Στο παραγάδι τους πιάνονται καλά ψάρια όπως σκαθάρια, μελανούρια που πιάνουν καλή τιμή, ωστόσο η κρίση έχει αγγίξει και τον κλάδο τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πωληθούν.

Η δουλειά της είναι εξαιρετικά δύσκολη. Απαιτεί ικανότητες και αντοχές. Είναι φορές που μένουν όλη τη νύχτα ξάγρυπνοι. Βγαίνουν γύρω στη μία με δύο τα ξημερώματα για να ρίξουν το παραγάδι και επιστρέφουν γύρω στις 9-10 το πρωί. Όμως οι απαιτήσεις του παραγαδιού είναι πολλές και τις υπόλοιπες ώρες της μέρας, αφού πρέπει το βράδυ να δολωθεί, για να είναι έτοιμο για να το ρίξουν στη θάλασσα.

Η Ευγενία Φλώρη δεν πτοείται από τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει μια γυναίκα επαγγελματία ψαράς. «Μ’ αρέσει πάρα πολύ κι ας κουράζομαι, κι ας είμαι όλη νύχτα ξύπνια, ξεκουράζομαι όταν ψαρεύω. Ακόμη και ψαριά να μη βγάλω, γιατί έχουμε πολλές φώκιες εδώ, μ’ αρέσει να είμαι στη θάλασσα», λέει η Ευγενία Φλώρη. Κι αν τη νύχτα ψαρεύει όπως οι άντρες συνάδελφοί της, την ημέρα επιφορτίζεται με τα καθήκοντα που έχει κάθε γυναίκα όταν επιστρέψει στο σπίτι· δεν έχει τη δυνατότητα ξεκούρασης καθώς πρέπει να φροντίσει για το φαγητό της οικογένειας και την καθαριότητα του σπιτιού.
Το σμίλεμά της με την αλμύρα της θάλασσας δεν ήταν χωρίς κινδύνους. Θυμάται μια φορά που είχαν πάει για ψάρεμα με το σύντροφό της στην περιοχή Μαστρογιώργη και τους έπιασε μεγάλη θαλασσοταραχή. Ο κίνδυνος ήταν μεγάλος, όμως εκείνη δε φοβήθηκε, γιατί όπως είπε έχει τον καπετάνιο της, τον άντρα της και τον Άι Νικόλα…

Παθιασμένη με το ψάρεμα είναι και η Μαρία από την Μολδαβία που επίσης μένει στα Μεστά εδώ και ένα χρόνο. Εκείνη ασχολείται με το ψάρεμα ερασιτεχνικά, προτιμά τη σιγουριά την ακτής και από εκεί ψαρεύει ατελείωτες ώρες. «Ξεκινάω από το πρωί μέχρι το βράδυ και δε θέλω ούτε φαΐ ούτε νερό. Όσοι δεν έχουν ψαρέψει δεν καταλαβαίνουν τι χάνουν» μας λέει. Εκείνη κερδίζει ώρες ηρεμίας και απόλαυσης, ψάρι πάντα φρέσκο στο τραπέζι της και τη χαρά να μοιράζει την υπόλοιπη ψαριά της σε φίλους. Τώρα σκέπτεται να αφήσει τη σιγουριά της ακτής και να ακολουθήσει μια φίλη της στη βάρκα για να ψαρέψει στα βαθιά...

της Ευγενείας Κώτη

NEL Προσφορές


30/6/2010 12:12:00
ΛΑΥΡΙΟ - ΨΑΡΑ - ΜΕΣΤΑ


H NEL LINES S.A. σας ενημερώνει ότι, για όλο το καλοκαίρι έως και 31/10/2010 θα ισχύουν τα ειδικά πακέτα προσφορών για τη γραμμή Λαύριο - Ψαρά - Μεστά. Συγκεκριμένα με την ταυτόχρονη έκδοση εισιτηρίου μετ' επιστροφής το συνολικό κόστος του εισιτηρίου για ενήλικα επιβάτη είναι 32,00€, για παιδί 5 - 10 ετών 16,00€ και 76,00€, 82,00€, 96,00€ ανά κατηγορία I.X. Τα εισιτήρια που εκδίδονται βάσει των ανωτέρω τιμών δεν θα μετατρέπονται σε OPEN και δεν θα ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλ. 210 4115015 και 210 4113722.