18 Μαΐ 2010

Αγροτικά νέα


Ηλεκτρονικό πολυκατάστημα από την Mediterra της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου


Μετά την επιτυχία που σημειώνουν τα… φυσικά καταστήματα της εταιρείας MEDITERRA, τα οποία πωλούν προϊόντα με βάση τη γνωστή σε όλους Μαστίχα Χίου, η Συνεταιριστική εταιρεία άνοιξε και λειτουργεί το δικό της, εικονικό πολυκατάστημα στο internet.
(www.mastihashop.gr)

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης εταιρειών

Το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης εταιρειών με υπηρεσίες μίας στάσης κατατέθηκε στις 17 Μαΐου στη Βουλή. Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται, επίσης, ρύθμιση, με την οποία τροποποιούνται οι όροι κ
αι τα αποτελέσματα καταγγελίας της εμπορικής μίσθωσης από τον μισθωτή.

Εξοντωτικές ποινές για όσους ασυδοτούν σε βάρος των ελλήνων κτηνοτρόφων

Στην ανάγκη θέσπισης ποινών ισότιμων, με αυτές που συνεπάγεται η παραβατική συμπεριφορά ή και παραπάνω πολλές φορές, σε όσους εκμεταλλεύονται τον κόπο των ελλήνων κτηνοτρόφων, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιχάλης Καρχιμά
κης, στη βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Έκτωρα Νασιώκα.

Στο ΦΕΚ η απόφαση κατανομής έκτακτης ενίσχυσης στους γαλακτοπαραγωγούς
αγελαδοτρόφους

Στο Φύλλο Εφημερίδα της Κυβέρνησης 625/Β/ 11 Μαΐου 2010 δημοσιεύθηκε η απόφαση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αριθμό 267028, που αφορά την κατανομή έκτακτου ποσού στήριξης 1.581.891 € στους παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος, κατ’ εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) 1233/2009 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Θωράκιση του ευρώ έναντι κερδοσκοπικών πιέσεων


"Πέρα από την πίεση των δημοσιονομικών μεγεθών, η ανασφάλεια της ζώνης του ευρώ είναι αποτέλεσμα και της 'άφθονης' πολιτικής ρητορικής ευρωπαίων θεσμικών και πολιτικών παραγόντων. Η ατελής ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση αντέδρασε με χρονική υστέρηση", επεσήμανε σε ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος.

SOS για τα ψάρια από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ

Ένα από τα πλέον εφιαλτικά σενάρια για τους ωκεανούς - που αφορά στην εξαφάνιση όλων των ψαριών - μπορεί να έχει γίνει πραγματικότητα μέχρι το 2050, εάν δεν ληφθούν μέτρα για δραστική αναδιάρθρωση της αλιευτικής βιομηχανίας, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.

Τροποποιήθηκαν οι προδιαγραφές εγκαταστάσεων παραγωγής και διάθεσης προϊόντων «bake-off»

Τροποποιούνται οι διατάξεις με τις οποίες καθορίζονται οι προδιαγραφές των εγκαταστάσεων παραγωγής και διάθεσης προϊόντων περάτωσης έψησης («bake-off») με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης εταιρειών με υπηρεσίες μίας στάσης, που κατατέθηκε στην Βουλή στις 17 Μαΐου.

Σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ για μικρές επιχειρήσεις – πλην του αγροτικού τομέα

Τίθεται σε εφαρμογή, μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το πρόγραμμα της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ για την εγγύηση χαμηλότοκων δανείων, για την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών. Το πρόγραμμα αφορά μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, εκτός αυτών που δραστηριοποιούνται στην αλιεία, τις υδατοκαλλιέργειες, την πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων και την μεταποίηση τους, για τις οποίες αναμένεται να ανακοινωθεί ειδικό πρόγραμμα.

Τα πρώτα συνεταιριστικά βήματα στo franchising

Τα πρώτα τους βήματα στο χώρο της δικαιόχρησης, του γνωστού franchising, πραγματοποιούν δειλά – δειλά οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευθούν το όνομα και τη φήμη που συνοδεύει τα ποιοτικά, αγροδιατροφικά κυρίως, προϊόντα, που παράγουν οι έλληνες αγρότες.


"ΠΑΣΕΓΕΣ"

Αστειάκια


Έχεις όρεξη για δουλειά σήμερα;

αύριο;

μεθαύριο;

την επόμενη εβδομάδα;

τον άλλο μήνα;


Ούτε και γώ!
Μόνο για γλέντια είμασ
τε...!



Έχεις μήπως καμια φορά αυτό το συναίσθημα στη δουλειά;



Ά! Και μην ξεχνάς, δώσε καμιά φορά τα συγχαρητήριά σου στους συνάδελφους για την καλή ομαδική δουλειά μ'ένα χτυπηματάκι στην πλάτη !!!


έστειλε η Ε.

Κερδίσαμε τη βίζα



ΚΑΤ’ ΑΡΧΑΣ 24ΩΡΗ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ...

Νέα περίοδος στις ελληνοτουρκικές τουριστικές επαφές, αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, εφ’ όσον ενεργοποιηθεί μία από τις 21 συμφωνίες που υπεγράφησαν την περασμένη Παρασκευή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα.

Η συμφωνία φέρει τον επίσημο τίτλο «Κοινή διακήρυξη για την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης για τους κατόχους τουρκικών ειδικών διαβατηρίων» και υπεγράφη από τον υπ. Προστασίας του Πολίτη της Ελλάδας, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, και τον αντίστοιχο της Τουρκίας Μπεσίρ Αταλάι.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται η διακήρυξη αυτή να αναλυθεί σε πρακτικά μέτρα τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπουν ότι οι τούρκοι τουρίστες, που επισκέπτονται τα νησιά μας για 24ώρες, δε θα χρειάζονται βίζα αλλά απλά τα διαβατήριά τους θα κρατούνται από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές στα τελωνεία και θα επιστρέφονται στους κατόχους τους με την επιστροφή τους.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στην Τουρκία για τους έλληνες υπηκόους που μπορούν χωρίς βίζα, με την επίδειξη απλά της ελληνικής ταυτότητας να μείνουν στην Τουρκία όσο διάστημα επιθυμούν, παίρνοντας ξανά την ταυτότητα με την έξοδο από τη χώρα τους.

"Αλήθεια"


Μες το μαγειριό!


Καραμελωμένα ξερά σύκα Κύμης με μους μαστίχας Χίου

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα):

• 500 γρ. ξερά σύκα Κύμης

Για το σιρόπι
• 500 γρ. ζάχαρη
• 500 ml. νερό
• Κανέλα σκόνη
• Γαρίφαλο πρόκες
• Κονιάκ αρμπαρόριζα
• Φλούδες 1 πορτοκαλιού

Για τη μους
• 500 ml. κρέμα qimiq whip
• 400 ml. γάλα
• 200 γρ. ζάχαρη
• 50 γρ. λικέρ μαστίχας Χίου
• 2-5 γρ. μαστίχα Χίου σκόνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Αρχικά μουλιάζουμε τα σύκα σε λίγο νερό μαζί με το κονιάκ.
2. Για να φτιάξουμε το σιρόπι, βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και ρίχνουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, το κονιάκ και τις φλούδες πορτοκαλιού.
3. Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για τουλάχιστον 45 λεπτά, μέχρι να πηχτώσει το σιρόπι.
4. Στραγγίζουμε το σιρόπι από τις φλούδες και το γαρίφαλο, αν δεν έχουν λειώσει τελείως.
5. Αφού δέσει το σιρόπι ρίχνουμε τα σύκα και αφήνουμε να βράσουν για 5-10 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
6. Για τη μους, χτυπάμε αρχικά στο μπλέντερ το qimiq whip μαζί με το γάλα, τη ζάχαρη και το κονιάκ.
7. Προσθέτουμε όση μαστίχα σκόνη θέλουμε.
8. Σερβίρουμε τα σύκα μαζί με τη μους μαστίχας.

"nline.gr"

Ο πολιτισμός της μαστίχας!


Υποψήφιος να ενταχθεί στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO είναι ο παραδοσιακός πολιτισμός της χιώτικης μαστίχας. Η πρωτοβουλία ανήκει στη Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, που διοργανώνουν μάλιστα γι’ αυτό το σκοπό ενημερωτική συνάντηση με τίτλο: «Η υποψηφιότητα του παραδοσιακού πολιτισμού της μαστίχας Χίου στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO».
"Πολίτης"