17 Αυγ 2011

Τα μερομήνια του κυρ Θεοδόση

Πρώτες μέρες του Αυγούστου και ο κυρ- Θεοδόσης, ο Καζαμίας των Μεστών όπως τον λένε, κάνει τις προβλέψεις για όλο το χρόνο.

Η πρώτη μέρα του Αυγούστου αντιστοιχεί στον ίδιο το μήνα Αύγουστο.
"Ξερές ταγιές ,λέει ο κυρ –Θεοδόσης, δεν έχει δρόγκεμα (δροσιά), φυσάει βορειοανατολικός , Αύγουστος χωρίς βροχές, κρύο την αυγή , δε βοηθάει τη γη να καρπίσει, δε γίνονται τα καρπούζια, ούτε οι ντομάτες".
2 Αυγούστου, μέρα που χαρακτηρίζει το Σεπτέμβριο, "είχε δρόγκεμα, άρα το Σεπτέμβριο, θα έχει βροχές, ιδιαίτερα προς το τέλος του μήνα".

Τον Οκτώβριο θα κάνει λίγες βροχές αλλά θα έχει και κρύο πολύ κάποιες μέρες γιατί ο άνεμος στις 3 Αυγούστου ήταν βορειοανατολικός και δυνατός.
Μήνας με ήπιο καιρό ο Νοέμβριος γιατί η 4η μέρα του Αυγούστου δεν είχε αέρα και λίγη δροσιά το πρωί. "Καλός καιρός για να μαζέψουμε τις ελιές" λέει με σιγουριά ο κυρ Θεοδόσης.

Το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο το κρύο θα είναι πολύ , χωρίς βροχές για δυο μήνες.
"Θα πρέπει λοιπόν να μαζέψουμε από τώρα φασκόμηλο για να έχουμε το χειμώνα. Φασκόμηλο είναι το καλύτερο για το κρύο" λέει ο κυρ Θεοδόσης και κάθε πρωί βγαίνει στο γύρο του χωριού και μαζεύει από δυο τρία κλαδάκια βότανα : μελισσάκι, φασκόμηλο, ρίγανη –κάνει κι αυτός το "κουμάντο του" για το χειμώνα.

Ο Φεβρουάριος δεν θα έχει κρύα, θα έχει ήπιο καιρό και ο Μάρτιος βροχές.
Το πολύ δρόγκεμα ήταν στις 9 Αυγούστου και έτσι ο Απρίλιος θα έχει πολλές βροχές.
Πρωί πρωί πάνω από τα χωράφια λίγο έξω από το χωριό ήταν ένα σύννεφο, από τη δροσιά του πρωινού .Χαρούμενος ο κυρ Θεοδόσης γιατί οι ταγιές ήταν υγρές. "Την άνοιξη θα έχουμε πλούσια βλάστηση και η γη θα καρπίσει".

Ο Μάιος μήνας και ο Ιούνιος θα έχουν λίγες βροχές ,αλλά θα έχει και κρύο γιατί στις 10 Αυγούστου και στις 11 ο αέρας φυσούσε δυνατός και ήταν βορειοανατολικός.
Οι ζέστες θα αρχίσουν τον Ιούλιο από τις 10 Ιουλίου και μετά, γιατί στις 12 Αυγούστου , μετά τις 11 το πρωί, είχε άπνοια και έκανε ζέστη.

Η πρόβλεψη των επόμενων 12 μηνών ολοκληρώθηκε! Σίγουρα βγήκε από μελέτη και παρατήρηση 86 χρόνων ενός απλού ερασιτέχνη μετεωρολόγου που με ιδιαίτερο μεράκι μας ενημερώνει καθημερινά για όλα της ζωής τα θαύματα και τα διδάγματα όπως εκείνος τα έχει φιλοσοφήσει.

Mαρία Χ.