8 Μαρ 2011

Απόκριες στα Μεστά!

Ο εορτασμός του τριημέρου των Αποκρεών στα Μεστά

Σάββατο μεσημεράκι 5 Μαρτίου και οι τσαμπούνες ακούγονται στα στενά του χωριού αναγγέλλοντας τον ερχομό της Αποκριάς, της Σαρακοστής και της Άνοιξης.
Οι Μεστούσοι ακολουθώντας τις τσαμπούνες τραγουδούν παραδοσιακούς ρυθμούς ξαναζωντανεύοντας και φέτος τα έθιμα του τόπου τους.
Ακολούθησε χορός στην πλατεία του χωριού.
Ο καιρός κρύος αλλά οι καρδιές ζεστές και το κέφι μεγάλο.
Ο χορός των παντρεμένων έγινε με επιτυχία και φέτος.

Κυριακή πρωί γύρω στις 11, το παιχνίδι Trivial Μεστούσικη edition άρχισε.
Πολλά παιδιά μικρά και μεγάλα πήραν μέρος και έψαξαν για το θησαυρό , τη μαστίχα, τον μεγάλο αυτό θησαυρό του νησιού.
Πολύς κόσμος παρά το κρύο και τον άστατο καιρό, ήρθαν στα Μεστά για να δουν τις εκδηλώσεις, να φάνε και να διασκεδάσουν.
Με γέλια, αυτοσχεδιασμούς, το τραγούδι του δετού-τι ωραίος πρωτότυπος χορός που αρχίζει "Άρχισε γλώσσα μου, άρχισε τραγούδια ν’αραδιάσεις,…",αρχίζει η γλώσσα και υμνεί τη ζωή, τον έρωτα, τη φιλία ,την αγάπη- πέρασε η Κυριακή της Τυρινής.

Καθαρή Δευτέρα πρωί και ο Αγάς ετοιμάζεται για να αρχίσει τις δίκες του.
Τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Μεστών ,με πολύ κέφι και μεράκι ετοίμασαν και φέτος τη μεγάλη αυτή γιορτή που έχει κάνει τα Μεστά το σημαντικότερο προορισμό για την Καθαρή Δευτέρα.
Τα νηστίσιμα σαρακοστιανά εδέσματα στις ταβέρνες του χωριού είναι έτοιμα και τα πρώτα τραπέζια στρώνονται.
Η μεγάλη εκκλησία των Ταξιαρχών είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες προσκυνητές.
Ο καιρός κρύος ,πότε ηλιόλουστος και πότε συννεφιασμένος, αλλά η διάθεση όλου του κόσμου τόσο μεγάλη και χαρούμενη, που όλο το χωριό γεμίζει κόσμο. Είναι να απορεί κανείς που βρέθηκε όλο αυτό το ξέφρενο λεφούσι που γέμισε το χωριό και τη γύρω περιοχή.
Μέσα από τις εγκάρδιες ευχές και τις ζεστές αγκαλιές ο καθένας παίρνει τη δύναμη της πίστης και της ελπίδας να συνεχίσει με υγεία να γιορτάζει την καθημερινότητά του.

Η Καθαρή Δευτέρα θα τελειώσει , με τι άλλο, με χορούς, γέλια και πολλή χαρά.
Και του χρόνου!!!


MARY CHRYSIKOU