15 Μαΐ 2010

"ανοιχτές πόρτες" στην "ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ"


Το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Μαΐου από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, οι οινοπαραγωγοί της Ένωσης Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου, περιμένουν τους φίλους του κρασιού στα επισκέψιμα οινοποιεία για ξεναγήσεις, και γευστικές δοκιμές.Οι οινοποιοί ανοίγουν τις πόρτες για να γνωριστούν με το κοινό να δοκιμαστούν κρασιά παλαιάς αλλά και νέας εσοδείας και να μοιραστούν τα μυστικά τους.

Οι «Ανοιχτές Πόρτες» αποτελούν μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού, η οποία έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, με στόχο το κάθε οινοποιείο που συμμετέχει να δημιουργήσει ένα γεγονός γύρω από το κρασί που θα φέρει τον καταναλωτή κοντά στο χώρο παραγωγής του και θα γνωρίσει καλλίτερα το προϊόν του τόπου του.


Οι οινοποιοί σε όλο το Αιγαίο ανοίγουν τις πόρτες τους και περιμένουν το κοινό να μοιραστούν την αγάπη και το μεράκι τους για το κρασί. Στη δράση αυτή συμμετέχουν οινοποιεία από τα νησιά: Λήμνος, Ικαρία, Σαντορίνη, Πάρος, Tήνος, Κως, Ρόδος ενώ από τη Χίο συμμετέχει η ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ Α.Ε., ως μέλος της Ένωσης.

Έτσι στις οινοποιητικές εγκαταστάσεις της ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα, πέρα από την ξενάγηση και την ενημέρωσή τους για την παραγωγή των κρασιών της εταιρείας, να τα γευθούν στο χώρο του οινοποιείου και εφ’ όσον το επιθυμούν να παρακολουθήσουν είτε το dvd, παραγωγής της εταιρείας, που αναφέρεται στην ιστορία του Χιώτικου κρασιού και της Αριουσίας Χώρας, είτε στο γνωστό στους οινόφιλους ντοκιμαντέρ «Mondovino».

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Εταιρεία Αριούσιος ΑΕ

Τηλέφωνα: +30 22740 71245
Φαξ.: +30 22710 23454
Email: info@ariousios.gr

Η Ιστορία των λέξεων

Α' έκδοση (2009)
σελ. 1720

Εκδόσεις: ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΞΙΚΟΛΟΓΙΑΣ


Το νέο "Ετυμολογικό λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας" παρουσιάζει την προέλευση όλων των λέξεων της νέας ελληνικής, αρχαίων μεσαιωνικών και νεότερων, την εξέλιξη της σημασίας τους διαχρονικά, τη σχέση τους με ομόρριζες λέξεις άλλων γλωσσών, καθώς και τα παράγωγα και σύνθετα κάθε λέξης.

Μέσα από εκατοντάδες αναλυτικά σχόλια δίδεται ανάγλυφα η ιστορία πλήθους λέξεων. Σε ειδικό ένθετο παράρτημα παρέχονται πίνακες με τις ξένες λέξεις της ελληνικής, τα αντιδάνεια, τις ελληνογενείς ξένες λέξεις, λέξεις που προέρχονται από κύρια ονόματα κ.ά., ενώ επεξηγηματικά κείμενα και κατατοπιστικό γλωσσάριο διευκολύνουν τον αναγνώστη στην κατανόηση των επιστημονικών πληροφοριών που δίδονται στα λήμματα.


Το Ετυμολογικό Λεξικό αποτελεί το πλέον ενημερωμένο, σύγχρονο και επιστημονικά τεκμηριωμένο ετυμολογικό λεξικό της Νέας Ελληνικής, απαραίτητο για κάθε Έλληνα που αγαπά τη γλώσσα του και έχει τη φιλομαθή περιέργεια να γνωρίζει από πού προέρχεται κάθε λέξη της γλώσσας.



Αστειάκια

έστειλε η Ε.

Μες το μαγειριό...!


ΠΑΡΦΕ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΜΕ ΣΩΣ ΑΠΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 10 ώρες
Μερίδες: 16

ΥΛΙΚΑ:

125 γρ. ζάχαρη
120 γρ. νερό
5 κρόκοι αυγών
500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
5 γρ. μαστίχα τριμμένη* ή 5-7 σταγόνες μαστιχέλαιο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ:

200 γρ. κόκκινο κρασί
100 γρ. ζάχαρη
2 ξυλαράκια κανέλα
2-3 γαρύφαλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Στο μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την τοποθετούμε στη φωτιά. Αφήνουμε να βράσει για 3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αδειάζουμε αμέσως αλλά σιγά-σιγά μέσα στους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα. Χτυπάμε αρκετή ώρα έως ότου το μείγμα φουσκώσει και ασπρίσει αρκετά. Όταν το μείγμα φουσκώσει και κρυώσει, σταματάμε το χτύπημα, ρίχνουμε το μαστιχέλαιο, δοκιμάζουμε και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο παραπάνω και ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα ανακατεύοντας απαλά με μία πλαστική κουτάλα. Αδειάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα του κέικ 20Χ10 εκ. όπου έχουμε στρώσει μεμβράνη, η οποία εξέχει από τη φόρμα, προκειμένου να ξεφορμάρουμε ευκολότερα το parfait. Το αφήνουμε στην κατάψυξη για 10 ώρες τουλάχιστον. Το ξεφορμάρουμε, αφαιρούμε τη μεμβράνη, αφήνουμε για 3-4 λεπτά να μαλακώσει και κόβουμε σε φέτες. Το σερβίρουμε με τη σως κρασιού.

*Εάν χρησιμοποιήσουμε μαστίχα τριμμένη, την τρίβουμε στο μπλέντερ με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη και τη ρίχνουμε στο χτυπημένο μίγμα των αυγών μετά το σιρόπι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ:

 
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και την τοποθετούμε στη φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.


του Στέλιου Παρλιάρου

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Αγροτικά Νέα


Συνάντηση Νέων Αγροτών στην Καλλιθέα Χαλκιδικής, στο πλαίσιο της Agrotourism

Συνάντηση - συζήτηση αγροτών πραγματοποιείται την Κυριακή, στην Καλλιθέα Χαλκιδικής και στο πλαίσιο της έκθεσης «Agrotourism». Στόχος της συνάντησης - μεταξύ άλλων - είναι η συγκρότηση διοικούσας ομάδας, που θα διαμορφώσει παράρτημα της Ένωσης Νέων Αγροτών στη Χαλκιδική.

Σε νέα γραφεία η NOVACERT

Η NOVACERT μεταφέρθηκε σε νέα γραφεία στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Η μεταφορά της εταιρείας στις νέες εγκαταστάσεις, ήταν επιτακτική λόγω του αυξανόμενου όγκου εργασιών της καθώς και του αριθμού στελεχών που απασχολούνται σε αυτή. Στα νέα γραφεία εγκαταστάθηκαν το τμήμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, το τμήμα Διασφάλισης της Ποιότητας, το Τμήμα Μελετών - Επενδυτικών και Αναπτυξιακών Μέτρων, καθώς επίσης η Γραμματεία, το Λογιστήριο και η Διοίκηση της εταιρείας.

Πρόγραμμα "Παραγωγή- Μεταποίηση- Τυποποίηση Αγροτικών Προϊόντων" από την Ν. Ρεθύμνου

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Παραγωγή-Μεταποίηση-Τυποποίηση Αγροτικών Προϊόντων" θα υλοποιηθεί από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, στον Αγ. Μάμμα του Δήμου Γεροποτάμου, από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου -Διεύθυνση Πολιτισμού-ΝΕΛΕ - Κέντρο Λαϊκής Επιμόρφωσης Περάματος.
Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 28310-40060-40062

Γιορτή παραδοσιακού σπόρου την Κυριακή στις Σταγιάτες Πηλίου

Ο παραδοσιακός σπόρος και ο οικολογικός κήπος θα έχουν την τιμητική τους στις Σταγιάτες Πηλίου, την ερχόμενη Κυριακή, 16 Μαΐου, στη γιορτή που διοργανώνεται εκεί, με πρωτοβουλία της Ανεξάρτητης Πηλιορείτικης Ομάδας Δράσης και του ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ (Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία) και με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Ανάκληση τσίλι από τον ΕΦΕΤ

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε από την ελληνική επιχείρηση «Carrefour» για τη διακίνηση τσίλι, σε ένα δείγμα του οποίου παρατηρήθηκε αυξημένη ποσότητα αφλατοξίνης Β1. Πρόκειται για τσίλι, σε συσκευασίες των 150 g, με εμπορική επωνυμία «Τσίλι Carrefour», αριθμό παρτίδας 3289ΚΑ5 και ημερομηνία λήξης 24.11.2012.

           
"ΠΑΣΕΓΕΣ"