15 Μαΐ 2010

Μες το μαγειριό...!


ΠΑΡΦΕ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΜΕ ΣΩΣ ΑΠΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 10 ώρες
Μερίδες: 16

ΥΛΙΚΑ:

125 γρ. ζάχαρη
120 γρ. νερό
5 κρόκοι αυγών
500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
5 γρ. μαστίχα τριμμένη* ή 5-7 σταγόνες μαστιχέλαιο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ:

200 γρ. κόκκινο κρασί
100 γρ. ζάχαρη
2 ξυλαράκια κανέλα
2-3 γαρύφαλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Στο μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την τοποθετούμε στη φωτιά. Αφήνουμε να βράσει για 3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αδειάζουμε αμέσως αλλά σιγά-σιγά μέσα στους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα. Χτυπάμε αρκετή ώρα έως ότου το μείγμα φουσκώσει και ασπρίσει αρκετά. Όταν το μείγμα φουσκώσει και κρυώσει, σταματάμε το χτύπημα, ρίχνουμε το μαστιχέλαιο, δοκιμάζουμε και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο παραπάνω και ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα ανακατεύοντας απαλά με μία πλαστική κουτάλα. Αδειάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα του κέικ 20Χ10 εκ. όπου έχουμε στρώσει μεμβράνη, η οποία εξέχει από τη φόρμα, προκειμένου να ξεφορμάρουμε ευκολότερα το parfait. Το αφήνουμε στην κατάψυξη για 10 ώρες τουλάχιστον. Το ξεφορμάρουμε, αφαιρούμε τη μεμβράνη, αφήνουμε για 3-4 λεπτά να μαλακώσει και κόβουμε σε φέτες. Το σερβίρουμε με τη σως κρασιού.

*Εάν χρησιμοποιήσουμε μαστίχα τριμμένη, την τρίβουμε στο μπλέντερ με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη και τη ρίχνουμε στο χτυπημένο μίγμα των αυγών μετά το σιρόπι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ:

 
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και την τοποθετούμε στη φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.


του Στέλιου Παρλιάρου

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου