13 Μαΐ 2010

Η "Μάχη" αρχίζει !


Αγχος και όνειρα στη μάχη των εξετάσεων.
Αύριο,ξεκινάν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων.

Στις 88.165 οι θέσεις εισακτέων.

Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διενεργηθούν για τη Γ’ τάξη των ημερήσιων Γενικών Λυκείων από 2 έως 18 Ιουνίου και για τη Δ’ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων από 1 μέχρι και 18 Ιουνίου, με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά. Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α’ και Β’) σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διενεργηθούν από 10 Ιουνίου μέχρι 23 Ιουνίου 2010, με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.
Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα γίνει στο διάστημα από τη Δευτέρα 21/6/2010 μέχρι και την Τετάρτη 30/6/2010. Οι εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 24 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 28 του μήνα.

H απεργία της 20ης Μαΐου
Η απεργία που αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 20 Μαΐου συμπίπτει με τις πανελλαδικές εξετάσεις των Εσπερινών Γενικών Λυκείων. Βέβαια, το πρόβλημα που πιθανόν να προκαλέσει η απεργία επιτηρητών καθηγητών θα είναι πολύ μικρό. Και αυτό διότι ο αριθμός των επιτηρητών είναι πολύ μικρός, καθώς την ημέρα εκείνη έχει προγραμματιστεί να εξεταστούν οι μόλις 500 υποψήφιοι των Εσπερινών Γενικών Λυκείων σε μαθήματα κατεύθυνσης (Λατινικά, Χημεία, Ηλεκτρολογία, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων). Αλλωστε, χωρίς προβλήματα διεξήχθησαν οι εξετάσεις των υποψηφίων ΤΕΕ στις 4 Μαΐου, ημέρα που έγινε επίσης απεργία της ΑΔΕΔΥ. Για το θέμα θα συνεδριάσει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ.


Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους !!!


Αλμα στην τιμή της αμόλυβδης


ΕΚΤΙΝΑΞΗ στα 1,53 ευρώ το λίτρο σημείωσε η μέση τιμή της αμόλυβδης εξαιτίας της τελευταίας αύξησης του ειδικού φόρου στα καύσιμα, σύμφωνα με την επίσημη τιμοληψία της Παρασκευής που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος. 

Σε πρωταθλητές ακρίβειας στα καύσιμα αναδεικνύονται το Ρέθυμνο (1,645 ευρώ), η Χίος (1,627 ευρώ), η Κεφαλονιά και το Λασίθι (1,62 ευρώ), τα Χανιά και τα Δωδεκάνησα (1,61 ευρώ), ενώ σε εθνικές οδούς και σε πολύ ακριβά πρατήρια η αμόλυβδη πωλείται ακόμη και 1,70 ευρώ. Δεδομένου μάλιστα ότι οι διεθνείς τιμές σημειώνουν εδώ και αρκετές εβδομάδες συνεχή άνοδο, με το πετρέλαιο να έχει ξεπεράσει τα 80 δολάρια (80,37 δολ./βαρέλι χθες στις ΗΠΑ), οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα θερμό καλοκαίρι στον χώρο των καυσίμων. 

Νέες ανατιμήσεις θα πυροδοτήσει από την 1η Ιουλίου και η αύξηση του ΦΠΑ (από 21% στο 23%).

από "Τα Νέα" 12/05/2010

Πλαφόν στις αποζημιώσεις αγροτών από τον ΕΛΓΑ


ΠΛΑΦΟΝ 70.000 ΕΥΡΩ ανά δικαιούχο βάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις αποζημιώσεις που εισπράττουν οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ. Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, με το οποίο επιχειρείται να μπει φρένο στα τεράστια ποσά αποζημιώσεων, αλλά και στις «θολές» οικονομικές ενισχύσεις για ζημιές στη φυτική και ζωική παραγωγή που εισέπρατταν στο παρελθόν οι παραγωγοί. Με το ίδιο νομοσχέδιο αυξάνεται το ποσοστό του ασφαλίστρου που θα καταβάλει στο εξής κάθε παραγωγός από το 3% στο 9%.

Τα ανείσπρακτα έσοδα του καταχρεωμένου από το 2003 μέχρι σήμερα ΕΛΓΑ ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ, όπως είπε ο νέος διοικητής του οργανισμού Θεόδωρος Σαρρής, καθώς οι παραγωγοί καταβάλλουν τις εισφορές τους αλλά αυτές δεν αποδίδονται από τους εμπόρους και τους συνεταιρισμούς. «Ο ΕΛΓΑ έχει τεράστια χρέη. Κανονικά θα έπρεπε να εισπράττει 150 έως 160 εκατ. ευρώ τον χρόνο, αλλά στα ταμεία του φτάνουν μόλις 60 εκατ. ευρώ ετησίως», ανέφερε ο κ. Σαρρής και συμπλήρωσε ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, υπήρχε πλήθος δικαιούχων που έπαιρναν από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Οι εισφορές
Εκτός όλων των παραπάνω, το νομοσχέδιο διατηρεί την υποχρεωτική ασφάλιση που θα βασίζεται στην εισφορά 4% επί της αξίας της ασφαλιζόμενης αγροτικής παραγωγής έναντι 3% που είναι σήμερα, ενώ για τους κτηνοτρόφους η εισφορά φτάνει στο 1% από 0,5% σήμερα.
Επίσης, επιβάλλεται για πρώτη φορά γενική εισφορά 2% έως 5%, η οποία θα υπολογίζεται στο εισόδημα που δηλώνει στην Εφορία ο αγρότης για το τμήμα του ποσού πάνω από το αφορολόγητο εισόδημα.
Καθιερώνεται ακόμη η πρόσθετη και προαιρετική ασφάλιση- το ποσοστό του ασφαλίστρου ακόμα δεν έχει γνωστοποιηθεί- για όσους παραγωγούς επιθυμούν πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη για ζημιά στο προϊόν τους (π.χ. λόγω ξηρασία)ς. Στις εν λόγω ασφαλίσεις θα μπορούν να συμμετέχουν αλληλασφαλιστικοί συνεταιρισμοί και ιδιωτικές εταιρείες. 

 Γ.Φ.
από "Τα Νέα" 13/05/2010

Μες το μαγειριό...!


ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ

Υλικά για τους λουκουμάδες:

500 γρ. γάλα πλήρες
20 γρ. μαγιά μπύρας φρέσκια
30 γρ. ζάχαρη
5 γρ. αλάτι
520 γρ. αλεύρι σκληρό
αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
του Στέλιου Παρλιάρου 


Για το σιρόπι:

1/2 φλιτζ. τσαγ. ζάχαρη
1/2 φλιτζ. τσαγ. μέλι
1/2 φλιτζ. τσαγ. νερό
λίγο κονιάκ
κανέλα,γαρύφαλλο

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρωτα το σιρόπι. Βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι και τα κανελλογαρύφαλλα για 5-10 λεπτα. Προσθέτουμε το κονιάκ.

Τοποθετούμε λίγο από το γάλα στη φωτιά να χλιάνει ελαφρώς και μέσα σ' αυτό διαλύουμε τη μαγιά προσθέτοντας τη ζάχαρη και το αλάτι. Αδειάζουμε και το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε με το αλεύρι πολύ καλά είτε στο μίξερ είτε με σύρμα. Αφήνουμε το μίγμα σε ζεστό περιβάλλον για 1 ώρα τουλάχιστον. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι σε όχι πολύ δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τους λουκουμάδες μέσα στο λάδι και με μία τρυπητή κουτάλα τους γυρνάμε συνεχώς έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα. Βγάζουμε τους λουκουμάδες σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν και τους σερβίρουμε ζεστούς.

Για το σερβίρισμα:
τριμμένο καρύδι
τριμμένη κανέλα

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

Αγροτικά


Μείωση τιμών 9,1% στο «ράφι» για αγροτικά και νωπά προϊόντα

Παρά την αύξηση του Φ.Π.Α. η μεταβολή στις τιμές των προϊόντων συγκρατήθηκε στο 2,2% ενώ αρκετές κατηγορίες παρουσιάζουν μείωση, όπως τα είδη διατροφής και τα μη αλκοολούχα ποτά κατά 0,9%, τα νωπά και αγροτικά, η τιμή των οποίων μειώθηκε κατά 9,1%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, στο υπουργικό συμβούλιο με θέμα συζήτησης την προώθηση των δράσεων για την μείωση των τιμών και την προώθηση στη Βουλή του νέου αναπτυξιακού νόμου.


ΠΟΠ το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Σέλινο Κρήτης

Καταχωρήθηκε, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οριστικά στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της περιοχής του Σελίνου της Κρήτης ως Π.Ο.Π., δηλαδή Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.



Σημαντική μείωση αγελαδοτρόφων γαλακτοπαραγωγής καταγράφει ο ΕΛΟΓΑΚ

Εγκαταλείπουν το επάγγελμα οι αγελαδοτρόφοι γαλακτοπαραγωγοί χρόνο με τον χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), ενώ η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος επανήλθε φέτος στα προ δεκαετίας επίπεδα. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των αγελαδοτρόφων μειώνεται διαρκώς και από 12.402 άτομα την γαλακτοκομική περίοδο 2000-1, διαμορφώθηκε στα 4.523 άτομα την γαλακτοκομική περίοδο 2009-10.



Πρώτο βήμα για τον «Καλλικράτη» των συνεταιρισμών στη Μαγνησία

Μια πρώτη συζήτηση για τον Καλλικράτη των συνεταιρισμών στη Μαγνησία πραγματοποιήθηκε χτες στο Βόλο. Στην πρωτοβουλία συμμετέχει και η ΕΑΣ Βόλου, όπως έχει τονίσει στο paseges.gr ο πρόεδρός της Νικήτας Πρίντζος, ωστόσο «κλειδί» θεωρούνται τα οικονομικά.


Η ανταγωνιστικότητα των αγροδιατροφικών προϊόντων στο Συμβούλιο υπουργών την Δευτέρα 

Με βασικά θέματα τη διεθνή ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού μοντέλου παραγωγής γεωργικών ειδών διατροφής και την ισότητα των φύλων στις αγροτικές περιοχές, συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα 17 Μαΐου, στις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. Η συνεδρίαση θα είναι μονοήμερη και τα θέματα που θα απασχολήσουν τους υπουργούς θα αφορούν αμιγώς αγροτικά ζητήματα.
          από "ΠΑΣΕΓΕΣ" 13/05/2010

Κόλαση και γαλήνη


Δε με πονάει το κόσμο γύρω που ρημάξατε
δε με πονάει που η αλήθεια σας είναι το ψέμα,
δε μ'ενοχλεί που σε μιαν άκρη με πετάξατε
απ'το κορμί μου αφού ρουφήξατε το αίμα.
...
Δε με πειράζει τη ζωή μου που ληστεύετε
μαζί του τίποτα,κανείς μας δε θα πάρει,
"για το Θεό" σε τι θεό εσείς πιστεύετε
και δεν ιδρώνετε δεν πέρνετε χαμπάρι.
...
Δε με πονάει το κορμί κι αν μου τσακίζετε
δε με πειράζει κι ας μου στήσατε καρτέρι,
δε μ'ενοχλεί που την αξία μου ζυγίζετε
λίβρα από σάρκα,κοφτερό να είν'το μαχαίρι.
...
Μα με πειράζει που τις ώρες μ(ου)'απαρνήθηκα
για του μεγάλου του ονείρου το κυνήγι,
και μ'ενοχλεί που προς το τέλος το θυμήθηκα
πως η ζωή αυτή που ζούμε είναι λίγη.
...
Τι ειρωνεία που τον κόσμο αγκιστρώνετε
μαθαίνοντάς του ποιό λάθος είναι πιό σωστό,
εμπόροι ελπίδας που στο τέλος αξιώνετε
να προσκυνάμε και να λέμ'ευχαριστώ.
...
Αυτό που χάσατε και ξέρω πως τ'ορέγεσθε
είν'η ψυχή μου που αμόλυντη θα μείνει,
κι όταν εσείς κάπου στη κόλαση θα καίγεσθε
εγώ θα πλέω στην αιώνια γαλήνη. 
 Κείμενο : KAΛΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ