11 Μαΐ 2010

Αγρός


Συνέντευξη Τύπου στο ΥΠΑΑΤ για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ και το Μητρώο Αγροτών

Με αφορμή τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ και τη θέσπιση Μητρώου Αγροτών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η υπουργός, Κατερίνα Μπατζελή και ο Υφυπουργός, Μιχάλης Καρχιμάκης, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου αύριο, Τετάρτη 12 Μαΐου 2010 και ώρα 12.30 μ.μ.

Τροποποιήθηκε ο ευρωπαϊκός κανονισμός για τους προστατευόμενους οίνους

Τροποποιήθηκε με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 7 Μαΐου, ο ευρωπαϊκός κανονισμός 207/2009 που αφορά τις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις, τις παραδοσιακές ενδείξεις, την επισήμανση καθώς και την παρουσίαση ορισμένων οίνων. Ο εν λόγω κανονισμός περιλαμβάνει 27 παραδοσιακές ενδείξεις που χρησιμοποιούνται για την σήμανση ελληνικών κρασιών καθώς και τις ποικιλίες αμπέλου που μπορούν να αναγράφονται στην ετικέτα.


Κατ. Μπατζελή: Εκτός επιδοτήσεων όσοι δεν ενεργοποιήσουν εμπρόθεσμα τα δικαιώματα

Χωρίς την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία (15 Μαΐου) δεν θα είναι δυνατή η πληρωμή των ενισχύσεων, δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή. Για το λόγο μάλιστα αυτό κάλεσε τους δικαιούχους που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποβολή των αιτήσεων να προσέλθουν άμεσα και σε συνεργασία με τα περιφερειακά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και με τις οργανώσεις αγροτών να το πράξουν.


Πληρωμές ειδικών ενισχύσεων σε 190.000 αγρότες

Το ποσό των 97.878.109 ευρώ συνολικά καταβλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε 190.000 δικαιούχους αγρότες ειδικών ενισχύσεων ή ποιοτικών παρακρατημάτων. «Προχωράμε σε εξορθολογισμό των δαπανών και συνεχίζουμε κανονικά το πρόγραμμα πληρωμών. Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο, καταβάλλουμε όμως μια μεγάλη προσπάθεια στήριξης των αγροτών και της περιφέρειας με στοχευμένες πολιτικές», δήλωσε σχετικά η Κατ. Μπατζελή.


Μέχρι 15/5 η αναδιάρθρωση αμπελώνων

Στο τέλος της εβδομάδας, στις 15 Μαΐου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων όσων αμπελουργών ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν και να επιδοτηθούν από το φετινό κοινοτικό πρόγραμμα (αμπελουργική περίοδος 2010-11) για την αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων.


Σε ένα φορέα κοινωνικής ασφάλισης οι αγρότες για την κύρια σύνταξη από το 2013

Ενοποιούνται όλοι οι φορείς κοινωνικών ασφαλίσεων σε τρεις (μισθωτοί, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι) σε ό, τι αφορά την κύρια σύνταξη και η αρχή γίνεται από το 2013. Αυτή είναι μια από τις αλλαγές που επιφέρει το νέο ασφαλιστικό σύστημα.


Αύξηση πιστώσεων για νέους γεωργούς στην περιφέρεια βορείου Αιγαίου


Στα 7.400.000 ευρώ διαμορφώνονται πλέον οι πιστώσεις που κατανεμήθηκαν για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το έτος 2009, στα πλαίσια της «Εγκατάστασης Νέων Αγροτών» του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι συναρμόδιοι υπουργοί.


Α. Ζερβός: Μείωση του κόστος κιλοβατώρας με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών


Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μεσοπρόθεσμα θα μειώσουν το κόστος της κιλοβατώρας, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβός μιλώντας σήμερα στο 4ο Εθνικό Συνέδριο για την Εφαρμογή των ΑΠΕ στην Ελλάδα που διοργάνωσε το ΕΜΠ.



από "ΠΑΣΕΓΕΣ" 11/05/2010

Επικαιρότητα


"Τροχαίο ατύχημα λιμενικού"


Σοβαρά τραυματισμένος μεταφέρθηκε χθες στο Σκυλίτσειο και από κει το απόγευμα με ΕΚΑΒ στον Ευαγγελισμό ο 34χρονος λιμενικός Δ.Φ. ,όταν η 2κυκλη μοτοσικλέτα που οδηγούσε συγκρούστηκε με ΙΧ φορτηγό που οδηγούσε ο 56χρονος Κ.Ν. στο δρόμο Χίου - Μεστών στον κόμβο κοντά στο Δημαρχείο Πυργιού.
Ευχόμαστε να επανέλθει σύντομα και υγιής ο Δ.
!


"Ραντεβού Μουσείων"


Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, που γιορτάζεται ετήσια την 18 Μαΐου,διοργανώνεται η 1η Συνάντηση Μουσείων Χίου,στην οποία θα συμμετέχουν με την παρουσία κοινού,τα εν λειτουργία ή υπό δημιουργία Μουσεία της Χίου.


Κατά την διάρκεια της ημερίδας αυτής θα γίνουν σύντομες παρουσιάσεις των χιώτικων Μουσείων και κατάθεση τοποθετήσεων και προτάσεων.

Σκοπός της συνάντησης αυτής θα είναι η έναρξη μιας νέας επικοινωνίας μεταξύ των Μουσείων της Χίου και η δημιουργία ενός κοινού πυρήνα συνεργασίες , με στόχο την καλύτερη προβολή και την ευρύτερη προσβασιμότητας από το ευρύ κοινό.


Η 1η Συνάντηση των χιώτικων Μουσείων θα γίνει την Κυριακή 16 Μαΐου 2010 , στις 11π.μ. στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, με φορέα τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου σε συνεργασία με το υπό δημιουργία Μουσείου Μαστίχας και την επιτροπή του υπό δημιουργία Ναυτικού Μουσείου Καρδαμύλων.

από "Αλήθεια" 11/05/2010


"Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα"

Η Άγκυρα θα ζητήσει να απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης βίζας για τους πολίτες της, σύμφωνα όμως με διπλωματικές πηγές, τις οποίες παραθέτει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, διατηρείται η επιφύλαξη ως προς το αποτέλεσμα, εφ' όσον η Ελλάδα δεσμεύεται από τη σχετική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο πρωθυπουργοί, Ερντογάν και Παπανδρέου, θα συζητήσουν το κατά πόσο και με ποιον τρόπο η Τουρκία "θα μπορούσε να ανακουφήσει" την Ελλάδα που πλήττεται από την οικονομική κρίση. Αλλά, σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα, "η "υποστήριξη" αυτή της Τουρκίας μπορεί να "υποβιβαστεί" διότι η ελληνική κοινή γνώμη, η οποία έχει "εξαγριωθεί" με τα μέτρα που υιοθετεί η κυβέρνηση Παπανδρέου, είναι "ευαίσθητη" και μπορεί να αντιδράσει σε αυτό το ενδεχόμενο, της λήψης βοήθειας, δηλαδή, από μια χώρα που μια δεκαετία πριν θεωρείτο εχθρική".

Οι δύο πλευρές αναμένεται, επίσης, να βρουν τρόπους "να αναζωογονήσουν" τις διμερείς σχέσεις, "να βρουν διπλωματικές λύσεις στο παλιό πρόβλημα του Αιγαίου". Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ζητήσει, όπως φαίνεται, την στήριξη της Αθήνας, προκειμένου να δοθεί λύση στο Κυπριακό.

Τέλος, στην ατζέντα, συμπεριλαμβάνεται ο τουρκο-ελληνικο-ιταλικός αγωγός φυσικού αερίου.

Σύμφωνα, πάντως, με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για την προώθηση κοινού τουριστικού πακέτου "Ελλάδα - Τουρκία", την απλοποίηση των διατυπώσεων για τη μετάβαση Τούρκων πολιτών σε ελληνικά νησιά και για ενδεχόμενες επιχειρηματικές συμφωνίες.

από "Ελευθεροτυπία" 11/05/2010