1 Φεβ 2011

Βλάβες στο DNA...το κάπνισμα!

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Το κάπνισμα αρχίζει να προκαλεί βλάβες στο DNA του καπνιστή μέσα σε λίγα λεπτά από την εισπνοή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που υποδηλώνει ότι πολύ σύντομα έπειτα από την έναρξή του αρχίζει να αυξάνεται ο κίνδυνος αναπτύξεως καρκίνου.

«Τα ευρήματά μας πρέπει να αποτελέσουν ισχυρή προειδοποίηση προς όσους σκέφτονται να αρχίσουν το κάπνισμα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Στήβεν Χέχτ, από το Τμήμα Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Όπως γράφουν ο δρ Χεχτ και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «Χημική Έρευνα στην Τοξικολογία» (CRT), επιστράτευσαν 12 καπνιστές και τους υπέβαλλαν σε εξετάσεις για να καταγράψουν πως ακριβώς δρα στον οργανισμό ένας πολυκυκλικός αρωματικός υδρογονάνθρακας (PAH) που λέγεται φαινανθρένιο.

Οι πολυκυκλίκοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες είναι μια ομάδα καρκινογόνων ουσιών του τσιγάρου, οι οποίοι είναι γνωστό ότι προκαλούν βλάβες στο DNA και γι' αυτό θεωρείται ότι παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα (ο καρκίνος αυτός κοστίζει καθημερινά τη ζωή 3.000 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, με το 90% από αυτούς να είναι νυν ή πρώην καπνιστές).

Έως τώρα, όμως, λίγα ήταν γνωστά για τον μηχανισμό δράσεώς τους στον ανθρώπινο οργανισμό.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, αμέσως σχεδόν μόλις εισέλθει στον οργανισμό το φαινανθρένιο μετατρέπεται σε μια τοξική ουσία, η οποία μέσα σε 15 έως 30 λεπτά από την εισπνοή του καπνού επιτίθεται στο γενετικό υλικό των κυττάρων και αρχίζει να προκαλεί βλάβες στο DNA.

Η ταχύτητα αυτού του καρκινογόνου μηχανισμού προκάλεσε την έκπληξη των ερευνητών, οι οποίοι δήλωσαν πως εάν είχε γίνει... ενδοφλέβια έγχυση του φαινανθρενίου στους εθελοντές, αποκλείεται να είχε επιδράσει ταχύτερα!

πηγή: ygeia.tanea.gr

Η Ώρα της Γης

H Ώρα της Γης γεννήθηκε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όταν δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή, σβήνοντας τα φώτα για μία ώρα. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, η Ώρα της Γης άγγιξε 50 εκατομμύρια πολίτες σε 35 χώρες ανά τον πλανήτη, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο κίνημα υπέρ ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Το 2009, εκατοντάδες εκατομμύρια πολιτών σε ολόκληρο τον πλανήτη συμμετείχαν στη μεγαλύτερη παγκόσμια συμμετοχική δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Περισσότερες από 4000 πόλεις και 88 χώρες βρέθηκαν στον παλμό της Ώρας της Γης πέρυσι, με την Ελλάδα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Εκτιμάται ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά σε ολόκληρη την Ελλάδα σκοτείνιασαν κατά την Ώρα της Γης, στέλνοντας ένα «εκτυφλωτικό μήνυμα» κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Συνολικά 489 Δήμοι και κοινότητες 1649 επιχειρήσεις, 845 σχολεία καθώς και 325 φορείς σε ολόκληρη τη χώρα συμμετείχαν στην Ώρα της Γης 2009. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, κατά την έναρξη της Ώρας της Γης, σημειώθηκε πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 500 MW, ποσότητα που είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

Οι ηγέτες των μεγάλων κρατών, στη Συνδιάσκεψη για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, απογοήτευσαν τους πολίτες τους, η ανθρωπότητα όμως δεν σταματά τον αγώνα. Η «Ώρα της Γης 2010» δίνει φωνή και δύναμη πίσω στον πολίτη και στις τοπικές κοινωνίες.

Σας καλούμε να δώσετε και φέτος τη δική σας ταυτότητα στην παγκόσμια εκστρατεία: «Ώρα της Γης 2010» στις 27 Μαρτίου, στις 20:30 μ. μ. και να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα, για ακόμη μία φορά στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η Ώρα της Γης διοργανώνεται από το διεθνές δίκτυο του WWF. Το WWF είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο ανθρώπων, επιστημόνων, εθελοντών και πολιτών, που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες.

Είναι μια οργάνωση που αντιμετωπίζει εποικοδομητικά τις περιβαλλοντικές προκλήσεις του πλανήτη, με επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους: από τη διάσωση σπάνιων ειδών έως την αλλαγή του κλίματος. Από τη βιώσιμη ανάπτυξη έως την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Μια οργάνωση η οποία βασίζεται στους 5.000.000 υποστηρικτές της.
Απλούς ανθρώπους όπως όλοι μας.

Η κοινή παγκόσμια αποστολή του WWF είναι:

Να σταματήσει την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος του πλανήτη και να προάγει ένα μέλλον στο οποίο οι άνθρωποι θα ζουν σε αρμονία με την φύση, μέσω:

  • Της προστασίας της βιοποικιλότητας
  • Της προώθησης της βιώσιμης διαχείρισης των ανανεώσιμων φυσικών πόρων
  • Της μείωσης της ρύπανσης και της άσκοπης κατανάλωσης