11 Δεκ 2010

Επισκόπηση ημερήσιου πολιτικού και οικονομικού τύπου

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ... ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ"
Δούρειος Ιππος για τη μείωση των μισθών ακόμη και κάτω από τα επίπεδα των 740 ευρώ που προβλέπει η Εθνική Σύμβαση κρύβεται πίσω από τις ρυθμίσεις του νέου εργασιακού νόμου που πρόκειται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΑΝΔΡΕΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ πώς κατάντησε τη χώρα και το σοσιαλισμό ο γιος σου".
Μας γύρισε στο μεσαίωνα ο αφιλοτιμος για να προστατεύσει τα συμφέροντα των ξένων τοκογλύφων. Νέο στραπάτσο της κυβέρνησης από την τρόικα. Ζητάει επιχειρησιακές συμβάσεις χωρίς κανένα περιορισμό!!!".

ΕΘΝΟΣ: "ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ στους μισθούς από τα μέτρα-σοκ"

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "ΤΣΙΠ - 666 στο χέρι ή στο κεφάλι"
Ενάμιση εκατομμύριο δολλάρια ξόδεψαν στην έρευνα για να ανακαλύψουν τον καλύτερο τρόπο να παρεμβάλουν το "βιο-τσιπ" στο ανθρώπινο σώμα. Οι πιο ικανοποιητικές και αποδοτικές θέσεις είναι κάτω από το κρανίο και την πίσω πλευρά του χεριού, συγκεκριμένα στο δεξί χέρι".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ".
Ζητάει να αντικατασταθεί το σημερινό σύστημα με την καταβολή ενός ποσοστού 3% επί του τζίρου των επιχειρήσεων και να ενσωματωθεί στο μισθό των εργαζομένων για να αυξηθεί η αγοραστική τους δύναμη".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ Σαββατιάτικη: "5 ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ".
Πέντε αλλαγές, αλλά και επιβαρύνσεις, φέρνει το 2011 στην οικοδομή. Τα νέα κτήρια θα διαθέτουν ηλεκτρονική ταυτότητα και DVD που θα αποτυπώνει την πραγματική εικόνα όλων των χώρων τους, καθώς και συντεταγμένες με τις οποίες θα εντοπίζονται στις αεροφωτογραφίες με GPS. Ηλεκτρονικό φακέλωμα θα γίνεται και από το υπουργείο Περιβάλλοντος, που θα ολοκληρωθεί σε μια πενταετία".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ".
Τις βάσεις για τη μείωση των μισθών του ιδιωτικού τομέα έως και 40%, ανάλογα με τα ισχύοντα δεδομένα του κάθε κλάδου της οικονομίας, θέτουν οι προωθούμενες κυβερνητικές αλλαγές-"πιράνχας" επιστρέφοντας την ελληνική αγορά εργασίας, τις αμοιβές και τις συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων στα επίπεδα των τελών της δεκαετίας του 1970".

ΕΣΤΙΑ: "Η αλήθεια για τα εργασιακά"

Η ΑΥΓΗ: "Φύγετε, να σταματήσει η κατρακύλα".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "ΣΥΝΕΝΟΧΟΥΣ στο φόνο δεν θα μας έχετε".
Με τις απεργιακές κινητοποιήσεις της επόμενης εβοδμάδος και το σύνθημα "ολοι μαζί με ενότητα και αλληλεγγύη μπορούμε να νικήσουμε", απαντούν οι εργαζόμενοι στην εργασιακή ζούγκλα που επιχειρούν να επιβάλουν τρόικα και κυβέρνηση. Τα συνδικάτα δηλώνουν ότι δεν θα αφήσουν να υλοποιηθεί τίποτα από αυτά που προωθεί η κυβέρνηση με συνοπτικές διαδικασίες και που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Την Τρίτη οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: " ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ, ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΓΝΩΣΗ"
Το μαχαίρι στον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα φοβούνται τώρα οι εργαζόμενοι, μετά τις ανατροπές-σοκ που φέρνουν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τις επερχόμενες μεγάλες μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους".

Ο ΛΟΓΟΣ: "ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ οι συλλογικές συμβάσεις".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "ΓΕΝΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΩΡΑ κατά της δικτατορίας των μονοπωλίων".
Το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου- κυβέρνησης και τρόικας ψηφίζει την Τρίτη το πολυνομοσχέδιο που επιφέρει ένα νέο συντριπτικό χτύπημα σε ό,τι έχει απομείνει από τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Καταργεί τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Μειώνει δραστικά τις αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ σφαγιάζοντας μισθούς και μεροκάματα".

ΤΑ ΝΕΑ: "Ηφαίστειο! Ο Δεκέμβριος των κρίσιμων συγκρούσεων".
Μεγάλες αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τα συνδικάτα, προκαλούν οι σεισμικές αλλαγές στον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ: η ΓΣΕΕ προχωρεί σε στάση εργασίας την Τρίτη και 24ωρη απεργία την Τετάρτη, ενώ κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στα μέσα μεταφοράς".

στο Καρφί: "Διπλό χαστούκι σε Σαμαρά".

PRESS: "Σκοτωμός για μια δουλειά των 540 ευρώ" Σύμφωνα με την εφημερίδα, "Λίγο πριν ανοίξει το τεράστιο και πολυτελές εμπορικό κέντρο Athens Metro Mall, στον Αγιο Δημήτριο, η κοσμοσυρροή εκεί ήταν μεγάλη. Χιλιάδες κόσμου, όλων των ηλικιών, πήγαιναν για να αφήσουν ένα βιογραφικό και να δώσουν μια συνέντευξη, μήπως και προσληφθούν. Κατατέθηκαν 3.000 αιτήσεις για δουλειά. Από αυτούς προσλήφθηκαν οι 550".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: " Πάγος στο ευρωομόλογο από Παρίσι και Βερολίνο". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "Η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί "έκλεισαν", τουλάχιστον προς το παρόν, το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου, ξεκαθαρίζοντας μετά από συνάντησή τους στο Φράιμπουργκ ότι είναι εντελώς αντίθετοι με αυτή την πρόταση".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Νέα συνθήκη στα εργασιακά".
Αλλάζει με διαδικασίες - εξπρές- ο "χάρτης" των εργασιακών σχέσεων. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς και τους όρους εργασίας "αποκεντρώνονται" σε επίπεδο επιχείρησης με οδηγία να γίνουν μειώσεις αποδοχών, οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης καταργούνται για τους νέους που απασχολούνται δοκιμαστικά για ένα χρόνο και μειώνονται για όσους εργάζονται έως δύο χρόνια στον ίδιο εργοδότη και επεκτείνονται οι ευέλικτες μορφές εργασίας".

ΙΣΟΤΙΜΙΑ: "Μας σπρώχνουν σε έξοδο από το ευρώ".
Το αδιέξοδο στις Βρυξέλλες και η δυστοκία με την οποία υλοποιείται το μνημόνιο στην Αθήνα φέρνουν στην επιφάνεια σενάρια, όπως η επιστροφή στη δραχμή ή στο ευρώ δύο ταχυτήτων. Ολοένα και περισσότεροι αναλυτές βρίσκουν ελκυστικό το πρώτο σενάριο, αλλά παραλείπουν να αναφέρουν πως σ’ αυτή την περίπτωση ελάχιστοι θα κέρδιζαν και πολλοί θα έχαναν.


ΚΕΡΔΟΣ: "Ατζέντα αποκρατικοποιήσεων".
Αποφασιεμένη να εκμεταλλευτεί και την τελευταία σπιθαμή δημόσιας γης εμφανίζεται η κυβέρνηση, προκειμένου να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις του μνημονίου και να συγκεντρώσει τουλάχιστον εφτά δισ. ευρώ στα τρία επόμενα χρόνια εκ των οποίων το ένα δισ. ευρώ το 2011.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ακροβατούν" οι στόχοι του προϋπολογισμού 2010".
Ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί οι στόχοι του φετινού προϋπολογισμού, αφού καταγράφονται υστερήσεις και αποκλίσεις ακόμα και έναντι των τελευταίων στόχων, στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 18.620 εκατ. ευρώ, από 25.634 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009, μειωμένο κατά 27,4% έναντι εκτίμησης για ετήσια μείωση κατά 33,2%".

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: "Τελευταία ευκαιρία η Σύνοδος Κορυφής".
Το νομοσχέδιο - σκούπα για εργασιακά, μισθούς, φορολογία και ΔΕΚΟ προκαλεί ισχυρές αναταράξεις όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και στο κυβερνών κόμμα. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών θα λάβει αποφάσεις που θα βελτιώσουν το αρνητικό γι΄αυτήν κλίμα. Η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ θεωρείται, έστω και υπό προϋποθέσεις, λίαν πιθανή".

Η ΑΞΙΑ: "Τί ΔΕΝ είπαν Στρος-Καν και Ολι Ρεν".
Η εβδομάδα που πέρασε ήταν ασφαλώς μία από τις πλέον περίεργες και κρίσιμες στη μέχρι τώρα πορεία της ελληνικής κρίσης. Είναι σαφές ότι οι κύριοι Ντομινίκ Στρος-Καν και ΄Ολι Ρεν δεν βρέθηκαν στη χώρα μας για τον δεκεμβριάτικο ήλιο. Ηρθε παράλληλα και ο Νουριέλ Ρουμπινί, ο καθηγητής που όπου σταθεί και οπου βρεθεί δεν παραλείπει να δώσει διαλέξεις για το πώς πρέπει να βρεθούν κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εκτός ευρώ ή έστω πως θα υποχρεωθεί να προχωρήσει η Ελλάδα σε σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους της".