12 Μαΐ 2010

Δεύτερο ταχύπλοο


Δεύτερο πλοίο στη γραμμή Πειραιά – Χίου – Μυτιλήνης σκοπεύει να δρομολογήσει μέσα στον Ιούνιο η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου -η οποία τα τελευταία δύο χρόνια είχε αφήσει στη γραμμή μόνο το «Μυτιλήνη»- παίζοντας το χαρτί της ταχύτητας, αφού, όπως λέγεται, το δρομολόγιο θα μπορεί να εκτελείται σε 6 με 6,5 ώρες, όπως δηλαδή γίνεται και από το «Νήσος Χίος» της HSW.
Πρόκειται, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, για το πλοίο «European Express» (έτος ναυπήγησης 1974), το οποίο ανακαινίζεται προκειμένου να δρομολογηθεί σύντομα στη γραμμή. Σημειώνεται ότι στη γραμμή Πειραιάς - Χίο - Μυτιλήνη έχει δρομολογήσει πλοίο και η ΑΝΕΚ.
Ε/Γ-Ο/Γ EUROPEAN EXPRESS
πρώην:MILLENNIUM EXPRESS
πρώην: HO MARU
πρώην:TAKACHIHO
MARU
Ναυπηγήθηκε το 1974 στα ναυπηγεία Nippon Kokan, Shimizu, Japan,αρ.κλίνης: 322.
Διαστάσεις:159,52 x 21,24 x 6,20 m.
ΚΟΧ/ Dwt: 9536/ 2598.
Μηχανές:Δύο (2) MAN V9V-52/55 diessel.
Ισχύς μηχανών: 26480 kW.
Ταχύτητα max:26,5 μ/ω-Υπηρεσιακή: 23μ/ω
Επιβάτες:1.800ae
Κλίνες: 1000
Οχήματα:150.
Γκαράζ: 403 γραμμικά μέτρα
IMO. 7355272.
Σημαία: Παναμά
Νηογνώμονας:Ρωσσικός
Kαλά ταξίδια !!!

από "ΑΛΗΘΕΙΑ" , "logospoliti.blogspot.com"

Παίζεις κάθε μέρα !


Πάμε ΣΤΟΙΧΗΜΑ με αγώνες ποδοσφαίρου!
Πάμε ΣΤΟΙΧΗΜΑ με αγώνες μπάσκετ!
Κάθε μέρα και ένας διαφορετικός διαγωνισμός με αθλητικά γεγονότα όπου μπορείτε να στοιχηματίσετε!!!
Στο "Μέσ'τα νέα" τωρα το κουπόνι στοιχήματος.
Φαίνονται όλοι οι αγώνες της ημέρας με το αποτέλεσμα τους.
Υπάρχει δυνατότητα πλοήγησης σε διαφορετική ημέρα.

Ατλέτικο Μαδρίτης - Φούλαμ κοντράρονται σήμερα στο Αμβούργο

Ατλέτικο Μαδρίτης και Φούλαμ θα διεκδικήσουν σήμερα (21.45, ΑΝΤ-1) με διαιτητή τον Ιταλό Ριτσόλι στο «Hambourg Arena» το πρώτο Europa League της ιστορίας (πρώην Κύπελλο UEFA), που στην περίπτωση της αγγλικής ομάδας και προς μεγάλη έκπληξη της διοργάνωσης θα είναι, ενδεχομένως, και το πρώτο τρόπαιο στην 131χρονη ύπαρξή της.

από "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" 12/05/2010

"Τώρα χορεύουμε"


Στο Χοροθέαμα, που ετοίμασε το Κέντρο Ελληνικών Χορών ΜΕΛΕΚΟΣ, θα παρουσιαστούν μουσικές, τραγούδια και χοροί από όλη την Ελλάδα.

Συμμετέχουν οι χορευτές του Κέντρου Ελληνικών Χορών ΜΕΛΕΚΟΣ, και μια πλειάδα μουσικών, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Μια μεγάλη ορχήστρα με βιολί, κλαρίνο, φλογέρες, κρουστά, λαούτο, μαντολίνο, κρητική λύρα, ποντιακή λύρα, μπουζούκι, θα αποδώσει μουσικές και τραγούδια, παραδοσιακά αλλά και ρεμπέτικα.

Ένα μουσικοχορευτικό υπερθέαμα υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια και καλλιτεχνική διεύθυνση του Στέλιου Μελέκου.

Οργάνωση: Κέντρο Ελληνικών Χορών ΜΕΛΕΚΟΣ
Τιμή Εισιτηρίου: 8€, παιδ.: 5€
Αίθουσα Θεάτρου "ΟΜΗΡΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ"

Τύπος εκδήλωσης: Χορός
Σαββάτο
15 Μαΐου 2010
Ωρα έναρξης: 20:00

Δάση

Ανακοινώθηκαν μέτρα δασοπροστασίας από το ΥΠΕΚΑ

Σε συγκεκριμένες ενέργειες προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την αντιπυρική προστασία, δίνοντας έμφαση στις προληπτικές δράσεις δασοπροστασίας και ενεργοποιώντας, παράλληλα θεσμικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς ώστε η αυξημένη επαγρύπνηση πολιτείας και πολιτών, αλλά και οι συντονισμένες δράσεις, να αποδώσουν τα μέγιστα.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση,

* το ΥΠΕΚΑ προχωρά στην πρόσληψη 250 εργατών τριμήνου απασχόλησης, που αναμένεται να αναλάβουν καθήκοντα στις αρχές Ιουνίου. Έχει εξασφαλιστεί η υπογραφή από το Υπουργείο Οικονομικών και διεκπεραιώνονται οι διαδικασίες πρόσληψης. Επιπλέον, βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης η πρόσληψη των 516 εποχικών 8μηνης απασχόλησης που θα στελεχώσουν τις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες, τα δασαρχεία και τα εκτροφεία θηραμάτων, τα εργοστάσια ξύλου, κ.α.
* η λειτουργία των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών τις απογευματινές ώρες και τις μη εργάσιμες ημέρες θα ισχύει για όλο το διάστημα τις αντιπυρικής περιόδου.
* η στελέχωση με δασολόγους των επιχειρησιακών κέντρων του Πυροσβεστικού Σώματος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας θα ισχύει για όλο το διάστημα τις αντιπυρικής περιόδου.
* σχετικά με τη συντήρηση Δασικού Οδικού Δικτύου, του οποίου το κόστος σχεδιασμού ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ, τα 2.063.700 ευρώ έχουν κατανεμηθεί σε Δασαρχεία από τον Ειδικό Φορέα Δασών και η διαδικασία έχει ξεκινήσει. Παράλληλα, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 1.840.355 ευρώ ξεκινάνε κατανομές για έργα συντήρησης δασικού δικτύου και καθαρισμού, στα υπόλοιπα δασαρχεία της χώρας.
* σχετικά με τους καθαρισμούς δασών, αφενός ενεργοποιούνται εθελοντικές οργανώσεις-φορείς και άλλα υπουργεία. Έχουν αποσταλεί επιστολές σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και φορείς, υπουργεία, ΔΕΚΟ που παρακινεί να προβούν σε ενέργειες καθαρισμών περιαστικών δασών, παρόδιων δρόμων και απομάκρυνσης εύφλεκτων υλικών. Έχει αποσταλεί σχετική ενημέρωση στα δασαρχεία για συντονισμό των άνωθεν πρωτοβουλιών. Παράλληλα, υλοποιείται πιλοτικό πρόγραμμα καθαρισμού με τη συνεργασία δασικών συνεταιρισμών: οι εργασίες καθαρισμού θα ανατεθούν στους εγκεκριμένους δασικούς συνεταιρισμούς μέσω της Κρατικής Εκμετάλλευσης Δασών. Η διαδικασία υλοποίησης έχει ξεκινήσει ενώ εξετάζονται τρόποι χρηματοδότησης για να ενταχθούν κι άλλες περιοχές υψηλού κινδύνου με ιδιάζουσες συνθήκες. Επιλέχθηκαν οι εξής: Αττική, Εύβοια, Κόρινθος, Αρκαδία, Αιτωλοακαρνανία, Χαλκιδική. Η διαδικασία προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Μαΐου για την έναρξη των εργασιών.
* ενεργοποιείται, τέλος, μέσα στο μήνα το μέτρο 226.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης "Αλέξανδρος Μπαλτατζής 2007- 2013" - ύψους περίπου 190 εκ € για όλη τη διαχειριστική περίοδο - του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το συγκεκριμένο μέτρο περιλαμβάνει έργα και δράσεις προστασίας, την ευθύνη του οποίου έχει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Επιπλέον, το ΥΠΕΚΑ έχει ζητήσει με επιστολές να αυξηθεί η επαγρύπνηση, αλλά και η συνδρομή στο έργο της πρόληψης και από άλλα υπουργεία, από τη ΔΕΗ, τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με σκοπό να προβούν σε ενέργειες καθαρισμών στους χώρους ευθύνης τους. Στο υπουργείο έχει, επίσης, συσταθεί ομάδα εργασίας που εξετάζει τα θέματα της θεσμικής θωράκισης των δασών, αντικείμενο της οποίας είναι, μεταξύ άλλων, η κατάθεση σχετικής πρότασης για την αξιοποίηση των στελεχών της καταργηθείσας αγροφυλακής. Όσον αφορά στην αγροφυλακή, η τελική πρόταση προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ολοκληρωθεί και πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί η προώθηση της σχετικής ρύθμισης από τα δύο συναρμόδια υπουργεία.

"Η αντιπυρική προστασία ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες και παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να αξιοποιήσει και να κατανείμει με σύνεση τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους που υπάρχουν", καταλήγει η ανακοίνωση.

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητάει ρητά την απαγόρευση της εμπορίας παράνομα υλοτομημένης ξυλείας

Υπέρ της ρητής απαγόρευσης της εμπορίας παράνομης ξυλείας στην Ευρώπη τάχθηκε η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ευρεία διακομματική πλειοψηφία. Ο Κρίτων Αρσένης που θα εκπροσωπήσει τους Σοσιαλιστές στις διαπραγματεύσεις του τελικού κειμένου νομοθεσίας με το Συμβούλιο, πέτυχε την ενσωμάτωση 40 από τις 45 τροπολογίες του.
από "ΠΑΣΕΓΕΣ" 12/05/2010

Γεωργία


Εφαρμογή e-farmer από την ΕΑΣ Μεσσηνίας στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης

Μια πιλοτική εφαρμογή που ονομάζεται E-FARMER, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος εργασίας των ΟΕΦ του Κανονισμού (ΕΚ) 867/2008, υλοποιεί η ΕΑΣ Μεσσηνίας. Μέσω αυτής, μια ομάδα από τους παραγωγούς που συμμετέχουν στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΣΟΔ) θα εφοδιαστεί με ηλεκτρονικά μέσα καταγραφής δεδομένων και ενημέρωσης σε πραγματικό χρόνο, ώστε να εφαρμόζουν με βέλτιστο τρόπο όσα προβλέπει η Ολοκληρωμένη Διαχείριση, εξασφαλίζοντας προφανή οφέλη στην καλλιέργεια και το προϊόν, στο περιβάλλον, αλλά και οικονομικά πλεονεκτήματα.


Μια από τις βασικές υποχρεώσεις ενός παραγωγού σε ένα ΣΟΔ είναι η τήρηση τετραδίου καταγραφών (σαν ημερολόγιο) όλων των εργασιών που αφορούν στην καλλιέργεια (καλλιεργητικές φροντίδες, λιπάνσεις, ψεκασμοί, συγκομιδές κ.λπ.).

Στόχος του E-FARMER είναι οι καταγραφές αυτές να γίνονται σε πραγματικό χρόνο από τους παραγωγούς στο χωράφι.

Ο παραγωγός προμηθεύεται την ειδική συσκευή (iphone ή ipod touch) που χρησιμεύει για την μεταφορά και αποθήκευση δεδομένων και έχει εγκαταστημένη ειδικά διαμορφωμένη Βάση Δεδομένων, στην οποία είναι καταχωρισμένα αναλυτικά τα αγροτεμάχιά του, επιλεγμένα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για την ελαιοκαλλιέργεια και τα αντίστοιχα λιπάσματα.

Από την συσκευή μπορεί ανά πάσα στιγμή να βλέπει απαραίτητες πληροφορίες για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα όπως η ενδεδειγμένη χρήση και δόση, ο χρόνος αναμονής πριν τη συγκομιδή (PHI) και τα απαραίτητα μέσα προστασίας.


Οι πληροφορίες που καταγράφονται στο πρόγραμμα είναι οι εξής:

* Επεμβάσεις φυτοπροστασίας
* Επεμβάσεις λίπανσης
* Καλλιεργητικές φροντίδες
* Στοιχεία συγκομιδής
* Αναλύσεις υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων
* Αναλύσεις εδαφών
* Στοιχεία εσωτερικής επιθεώρησης.

Ο παραγωγός δεν θα δέχεται μόνο, αλλά και θα μεταδίδει δεδομένα, όπως ό,τι σχετίζεται με καλλιεργητικές δραστηριότητες, συμβάντα και φαινόμενα, ασθένειες, ερωτήματα που τον απασχολούν. Άμεσα, λοιπόν, θα μπορεί να λάβει συμβουλές του ειδικού και να τις αξιοποιήσει πολύ γρήγορα. Επίσης, με τη χρήση της εφαρμογής E
-FARMER θα ενημερώνεται το βιβλίο παραγωγού, καθώς θα καταγράφονται όλες οι δραστηριότητές του, ενώ θα καταχωρίζονται και όλες οι εσωτερικές επιθεωρήσεις που ο παραγωγός θα δέχεται.

Τα κέρδη από την εφαρμογή του E-FARMER είναι πολλαπλά:

* Ελαχιστοποίηση χρήσης χαρτιού
* Ευκολία στη χρήση
* Πλήρεις καταγραφές
* Συγκέντρωση στοιχείων - Στατιστικά
* Δυνατότητα μέτρησης Σκοπών και Στόχων.

Ανοίγει ο δρόμος για την καλλιέργεια στέβιας

To δρόμο για την καλλιέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση του φυτού στέβια, που παράγει μια γλυκαντική ουσία 100 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, ανοίγει η θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Η EFSA γνωμοδότησε ότι, οι γλυκοζίτες της στέβιας δεν είναι καρκινογενείς, τοξικοί, ούτε βλάπτουν την ανθρώπινη αναπαραγωγή και ανάπτυξη. Ως «αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη» ορίστηκαν τα 4 μικρογραμμάρια γλυκοζίτη ανά κιλό σωματικού βάρους και ανά ημέρα.

Το πόρισμα της EFSA συμφωνεί και με την άποψη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) αλλά και με την έγκριση από την υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ.

Η στέβια, η οποία προέρχεται από την Παραγουάη, της οποίας θεωρείται και εθνικό φυτό, μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί ως γλυκαντική ύλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό στην Ιαπωνία από το 1970, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει εγκριθεί ως πρόσθετο για τα τρόφιμα από διάφορες χώρες.


Με κουπόνι η πληρωμή των αγρεργατών

Με ειδικό κουπόνι ή, αλλιώς, "εργόσημο" θα γίνεται από εδώ και στο εξής η πληρωμή όσων απασχολ
ούνται σε αγροτικές εργασίες ή παρέχουν υπηρεσίες στα σπίτια.

Η ρύθμιση η οποία περιλήφθηκε στο νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που παρουσίασε την Δευτέρα 10 Μαίου ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Το μέτρο αποσκοπεί κυρίως στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής, μιας χρόνιας «πληγής» που στερεί από τα ασφαλιστικά ταμεία σημαντικά έσοδα, αλλά και στην προστασία μεγάλου αριθμού εργαζομένων πο
υ εργάζονται χωρίς ασφάλιση. Αφορά δε τουλάχιστον 250.000 άτομα που εκτιμάται ότι απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες (π.χ. συγκομιδή καρπών) ή σε παροχές οικιακών υπηρεσιών (φύλαξη παιδιών, οικιακοί βοηθοί, κηπουροί κ.α.).

Πως, όμως, θα λειτουργεί το νέο σύστημα;


Από τους κατά περίπτωση αρμόδιους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α) εκδίδεται ειδικό εργόσημο, υπό τύπο πολύπτυχης επιταγής, συγκεκριμένης χρηματικής αξίας στην οποία περιλαμβάνεται το ποσό της αμ
οιβής του εργαζομένου και το ποσό της εισφοράς υπέρ του οικείου Φ.Κ.Α.

Τα εργόσημα θα μπορεί να τα προμηθεύεται ο εργοδότης από τα κατά τόπους Υποκαταστήματα των Φ.Κ.Α., από τις συνεργαζόμενες με τους Φ.Κ.Α. τράπεζες και υποκαταστήματα αυτών, από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, α
πό τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και από οποιονδήποτε άλλον φορέα ή δίκτυο έπειτα από απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με καταβολή του οικείου ποσού.

O εργαζόμενος θα πηγαίνει στην τράπεζα ή στο IKA (όσοι απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες
θα πηγαίνουν στον OΓA) και θα δίνει το κουπόνι. Πάνω στο κουπόνι θα αναγράφεται και το ποσό που αντιστοιχεί στις εργοδοτικές και εργατικές εισφορές.

Το Ταμείο θα κρατά το ποσό που αναλογεί στις εισφορές και στη συνέχεια θα καταβάλλει στον εργαζόμενο τα υπόλοιπα χρήματα.

Ειδικά για τον OΓA προβλέπεται πως όσοι απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες πρέπει να κατ
αβάλλουν 450 ευρώ ετησίως. Όταν συμπληρωθεί αυτό το ποσό δεν θα υπάρχει επιπλέον παρακράτηση για εισφορές.

Για να «πειστούν» οι εργοδότες να αγοράζουν τα κουπόνια και να μην απασχολούν ανασφάλιστο προσωπικό θα δοθούν φορολογικά κίνητρα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως το ποσό που ο εργοδότης έχει καταβάλει για την αγορά κουπονιών θα καταγράφεται στα έξοδα που θα δηλώνει στην εφορία.
από "ΠΑΣΕΓΕΣ" 12/05/2010