19 Μαΐ 2010

Το μπουγέλο



Όπως τη σούμα γεύεσαι
φόρα κανα καπέλο,
γιατί απ'τα ξάτα μού'πανε

πως σού'ρχεται μπουγέλο...!!!

έστειλε ο Γ.Καλίκας

Μες το μαγειριό!

Θράψαλα γεμιστά

Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα: περίπου 1 ώρα και 15΄

Υλικά (για 4 άτομα)

4 φρέσκα θράψαλα (περίπου 250 - 300 γρ. έκαστο), καθαρισμένα
4 μεσαία ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά κυβάκια
100 γρ. ρύζι Καρολίνα
30 γρ. κουκουνάρια
20 γρ. σταφίδες μαύρες
150 ml ελαιόλαδο
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
σε σκόνη (αν σας αρέσει)
1/2 κουτ. γλυκού σκόνη μπαχάρι
τα φύλλα από 1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα
ελάχιστη κανέλα
100 ml κρασί
200 γρ. ντοματάκια κονσέρβας πολτοποιημένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Τα πλοκάμια και τα πλαϊνά «φτερά» από τα θράψαλα τα ψιλοκόβουμε για τη γέμιση. Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε νερό. Τρίβουμε τα κρεμμύδια με αλάτι για να φύγει η αψάδα τους και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο αχνίζουμε τα κρεμμύδια με 1/2 φλιτζάνι νερό, έως ότου πιουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το μισό λάδι και τα κουκουνάρια και ανακατεύουμε έως ότου χρυσίσουν. Σουρώνουμε τις σταφίδες και τις προσθέτουμε στο σκεύος μαζί με τα ψιλοκομμένα πλοκάμια, τα μπαχαρικά, το ρύζι και αλατοπίπερο. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 3 - 4 λεπτά, σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί. Αποσύρουμε, προσθέτουμε το δυόσμο και ανακατεύουμε. Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τα θράψαλα με το μείγμα, πιέζοντας ελαφρά ώστε να προχωρήσει μέχρι μέσα. Τα γεμίζουμε κατά τα 3/4. Κλείνουμε τα θράψαλα με μία οδοντογλυφίδα, που περνάμε κατά μήκος του ανοίγματος σε ζιγκ ζαγκ. Κάνουμε μια μικρή τρύπα με τη μύτη ενός μαχαιριού στο πίσω μέρος του σώματός τους, για να μη σκάσουν στο μαγείρεμα. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την ντομάτα, το υπόλοιπο λάδι και νερό τόσο που να τα καλύπτει. Τα σκεπάζουμε με πιάτο, κλείνουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα. Αν η σάλτσα βγει πολύ αραιή, αφού βγάλουμε τα θράψαλα, τη βράζουμε μέχρι να δέσει.

της Νίκης Χρυσανθίδου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
πηγή: γαστρονόμος

Αγροτικά νέα


Χρονικό περιθώριο για ένταξη αγροτών στις ΑΠΕ, ζήτησε ο Μιχ. Τζελέπης.

Σε ομιλία του στη βουλή ο κ. Τζελέπης ζήτησε, οι επαγγελματίες αγρότες να συμμετέχουν κατά προτεραιότητα και μέχρι ενός ορισμένου ποσοστού της τάξεως του 20%, 25% στην επιδιωκόμενη αναλογία εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταικών συστημάτων και την κατανομή της στο χρόνο, που θα καθορίζεται από σχετική απόφαση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 1 παράγραφος β του νομοσχεδίου.

Ακόμη πρέοτεινε να παρέχεται επίσης εναλλακτικά η δυνατότητα σε επαγγελματίες αγρότες να εγκαθιστούν από κοινού φωτοβολταικά συστήματα ισχύος μέχρι 500 κιλοβάτ, αποτελούμενα από μικρότερης μονάδας ισχύος, μέχρι 20 κιλοβάτ η κάθε μια, έτσι ώστε με τη λειτουργία συλλογικών συνεταιριστικών φορέων να αξιοποιείται η πράσινη ενέργεια, προς όφελος των κατοίκων μιας ευρύτερης αγροτικής περιοχής.

Σ' αυτή την εναλλακτική επιλογή να εφαρμόζεται για την πώληση του παραγόμενου ρεύματος το τιμολόγιο που ισχύει για τα οικιακά φωτοβολταικά.

Εξόφληση οφειλών στον ΟΓΑ σε 36 μηνιαίες δόσεις.

Σε 36 μηνιαίες δόσεις θα μπορούν να εξοφλούν τα χρέη τους οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, με την προϋπόθεση της καταβολής των τρεχουσών εισφορών, προβλέπει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Αντιδρά η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος για την τροπολογία που αφορά το ''bake off''.

Την αντίδρασή της ετοιμάζει η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος για την τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που αφορά το ''bake off''. Όπως αναφέρει σε επιστολή της προς την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ''η μείωση των τετραγωνικών μέτρων στις εγκαταστάσεις περάτωσης έψησης, δεν θα λειτουργήσει υπέρ των καταναλωτών γιατί είναι γνωστό ότι τα προϊόντα Bake off (κατεψυγμένα), στην Ελλάδα πωλούνται ακριβότερα από τα φρέσκα του Φούρνου της γειτονιάς ενώ θα έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση ενός υγιούς παραγωγικού κλάδου από τους λίγους που έχουν μείνει στην Ελλάδα, που σήμερα προσφέρουν στον καταναλωτή φθηνό και ποιοτικό ψωμί''.

Νέα στρατηγική της Commission για αξιοποίηση των αποβλήτων βιολογικής προέλευσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε στις 18 Μαΐου μέτρα για να βελτιωθεί η διαχείριση των βιολογικών αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να αξιοποιηθούν τα εξ αυτών σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη. Τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα από κήπους, κουζίνες και τρόφιμα ανέρχονται σε 88 εκατομ. τόνους αστικών αποβλήτων κάθε χρόνο και ενδέχεται να έχουν μείζονος σημασίας επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ταυτόχρονα είναι πολλά υποσχόμενα ως πηγή ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και ανακύκλωσης υλικών.

Απλοποίηση της Κοινής Αγροτικής πολιτικής ψήφισαν οι ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα με σχέδιο ψηφίσματος που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη, 18 Μαΐου, για οποιαδήποτε αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα πρέπει να καθίστανται σαφείς οι κανόνες που τη διέπουν. Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να γίνει ευκολότερη η ζωή των αγροτών, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία στις αιτήσεις πληρωμών, απλοποιώντας τους κανόνες ηλεκτρονικής ταυτοποίησης στοιχείων των την εισαγωγή μιας τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ.

Μέτρα για την λειψυδρία ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε στις 18 Μαΐου έκθεση για την πρόοδο που σημειώνουν τα κράτη μέλη όσον αφορά την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και των ξηρασιών. Παρά τις εντονότερες βροχοπτώσεις στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου το 2009 σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, χρειάζεται να καταβληθούν ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες για την αναστολή και αντιστροφή της υπερεκμετάλλευσης των – περιορισμένων - υδάτινων πόρων της Ευρώπης.

Διαμαρτύρεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών για την υπαγωγή στους δήμους.

"ΠΑΣΕΓΕΣ"

6η Γιορτή Αγροτουρισμού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χίος 2010 - Πανόραμα Γεύσεων και Πολιτισμού

Δημοτικός Κήπος Χίου, 30 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου 2010
Ωράριο Λειτουργίας: 19.00 – 22.00

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου διοργανώνει για έκτη συνεχόμενη χρονιά τη «Γιορτή Αγροτουρισμού Χίου», το διάστημα από 30 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου 2010. Η εκδήλωση έχει πλέον καθιερωθεί ως πανηγύρι ποιότητας και αποτελεί πλέον θεσμό στην καλοκαιρινή ζωή του τόπου.
Στην εκδήλωση καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι τοπικοί παραγωγοί, οι συνεταιρισμοί καθώς και οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι διάφοροι φορείς όλων των δημοτικών διαμερισμάτων του νομού.
Κατηγορίες προϊόντων που θα εκτεθούν:

* Τρόφιμα & Ποτά
* Φυτώρια/ Ανθοκομία
* Εκδόσεις
* Ζωγραφική/Φωτογραφία
* Είδη λαϊκής τέχνης
* Υπηρεσίες
* Καλλυντικά

Εκτός από την έκθεση και την πώληση των διάφορων προϊόντων η εκδήλωση θα πλαισιωθεί και από μια σειρά καλλιτεχνικών και άλλων εκδηλώσεων σχετικών με την τοπική τέχνη και παράδοση.

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή.
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα παραλαμβάνονται το αργότερο μέχρι και τις 15 Ιουνίου 2010 από την υπηρεσία μας στην παρακάτω διεύθυνση:

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΧΙΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ,
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 1, 82100 ΧΙΟΣ,
ΤΗΛ: 22710 40534, FAX: 22710 43254, Ε-mail: chiotour@otenet.gr

Για περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες για την συμμετοχή,
μπορείτε να απευθύνεστε στην Υπηρεσία μας.

"chios.gr"

Απεργεί όλη η χώρα


Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία αύριο Πέμπτη η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό σύστημα.Το συνδικαλιστικό κίνημα προετοιμάζει νέο συλλαλητήριο την επόμενη εβδομάδα και νέα απεργία όταν ψηφίζεται το νομοσχέδιο στη Βουλή.


Στην απεργία συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι,οι εφοριακοί, οι εργαζόμενοι στους δήμους και στις νομαρχίες, οι τελωνειακοί, το προσωπικό των Ταμείων, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσιο νοσοκομεία, καθώς απεργούν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι σε αυτά. Στην κινητοποίηση μετέχουν ακόμα οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι τραπεζικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια λόγω της απεργίας που έχει εξαγγείλει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ΠΝΟ.