26 Αυγ 2011

Μες το μαγειριό...

Γαλακτομπούρεκο

Παραδοσιακό γλυκό της Ελλάδος
χρόνος παρασκευής: 2 ώρες
μερίδες: 10-12
Της Τασίας Δενδρινού

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

για τη κρέμα
2 λίτρα γάλα πλήρες
6 αβγά
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
100 γρ. κορν φλάουρ
1 ποτήρι του νερού σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. φρέσκο βούτυρο
2 βανίλιες ή ξύσμα λεμονιού
500 γρ. φύλλο κρούστας
100 γρ. φρέσκο βούτυρο για το βουτύρωμα των φύλλων

για το σιρόπι
4 ποτήρια του νερού νερό
3 ποτήρια του νερού ζάχαρη
χυμό και φλούδα 1/2 λεμονιού
3-4 γαρίφαλα
1 ξυλαράκι κανέλας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 7΄-8΄και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Κρατάμε 1 ποτήρι του νερού γάλα και ζεσταίνουμε το υπόλοιπο μαζί με τις βανίλιες ή το ξύσμα λεμονιού, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το σιμιγδάλι. Μόλις αρχίσει να δένει η κρέμα, προσθέτούμε το κορν φλάουρ διαλυμμένο στο κρύο γάλα που κρατήσαμε και ανακατεύουμε συνέχεια για να μη σβολιάσει η κρέμα.


2. Όταν δέσει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, περιμένουμε 10΄ περίπου να κρυώσει και ρίχνουμε μέσα τα αβγά χτυπημένα, ανακατεύοντας συνέχεια. Βουτυρώνουμε ένα ταψί (διαστάσεων 40x35 εκ.) και στρώνουμε τα 2/3 των φύλλων αφού βουτυρώσουμε το καθένα ξεχωριστά.


3. Από πάνω απλώνουμε την κρέμα και τη σκεπάζουμε με τα φύλλα που περισσεύουν από το πλάι. Από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα κι αυτά.


4. Ψήνουμε το γαλατομπούρεκο σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 1 ώρα περίπου. Για να δούμε αν έχει ψηθεί, πρέπει κουνώντας το ταψί να ξεκολλάνε τα φύλλα από τα πλαϊνά τοιχώματα και τρυπώντας το γλυκό με ένα μαχαίρι να βγαίνει στεγνό.


5. Καθώς το γαλατομπούρεκο είναι ζεστό, το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι. Κόβεται καλύτερα αφού πρώτα κρυώσει. Είναι προτιμότερο να το σερβίρούμε ύστερα από 5-6 ώρες.




SOS: Μεγάλος κινδυνος από τα κινητά τηλέφωνα

«Πιθανώς καρκινογόνα» χαρακτηρίζει για πρώτη φορά τα κινητά τηλέφωνα ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας. Σε αυτό το συµπέρασµα κατέληξαν οι ειδικοί του Οργανισµού έπειτα από ενδελεχή µελέτη δεκάδων ερευνών που έχουν πραγµατοποιηθεί για το επίµαχο ζήτηµα.

Η οµάδα εργασίας 31 επιστηµόνων από 14 διαφορετικές χώρες από την Διεθνή Υπηρεσία Μελέτης του Καρκίνου (IARC) του ΠΟΥ σημειώνει στα τελικά συµπεράσµατά της πως τα κινητά τηλέφωνα είναι πιθανό να σχετίζονται µε ορισµένες µορφές καρκίνου.

Η ταξινόµηση των συσκευών κινητής τηλεφωνίας στην κατηγορία των καρκινογόνων θα µπορούσε να οδηγήσει την Υπηρεσία Υγείας των Ηνωµένων Εθνών στην υιοθέτηση νέων κατευθυντήριων οδηγιών για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων.

Η επιστηµονική οµάδα του ΠΟΥ επισηµαίνει πάντως ότι θα χρειαστούν επιπλέον έρευνες για να δοθεί οριστική απάντηση στο αν συνδέονται τα κινητά µε τον καρκίνο στον εγκέφαλο.

Στην προηγούµενη έρευνά του ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας είχε καταλήξει στο συµπέρασµα ότι δεν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις που να συνδέουν τα κινητά µε τον καρκίνο. Με βάση την ανασκόπηση των διαθέσιµων ερευνών, οι ειδικοί του ΠΟΥ κατέταξαν τα κινητά τηλέφωνα ακριβώς στο µέσο της κλίµακας επικινδυνότητας.

Η κλίµακα επικινδυνότητας του IARC χωρίζεται σε πέντε επίπεδα: καρκινογόνο, πιθανώς καρκινογόνο, εν δυνάµει καρκινογόνο, µη ταξινοµήσιµο και µη καρκινογόνο.

Ως προς την ακτινοβολία που εκπέµπουν τα κινητά βρίσκονται στην ίδια κατηγορία µε το κάδµιο και το κοβάλτιο.

Ο επικεφαλής της επιστηµονικής οµάδας δρ Τζόναθαν Σάµετ δήλωσε αναρµόδιος ως προς την παροχή οδηγιών προς τους χρήστες. «Θα έλεγα ότι πρέπει να αποφασίσει ο καταναλωτής το είδος της χρήσης που θα κάνει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σήµερα χρησιµοποιούνται περισσότερα από πέντε δισεκατοµµύρια κινητά σε ολόκληρο τον κόσµο.

Μιλώντας στο BBC, πάντως, βρετανός ειδικός αµφισβήτησε τα αποτελέσµατα της έρευνας: «Ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου στον εγκέφαλο είναι παρόµοιος µεταξύ αυτών που χρησιµοποιούν και αυτών που δεν χρησιµοποιούν κινητά», τόνισε. «Τα κρούσµατα αυτής της µορφής καρκίνου δεν έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, παρά την αλµατώδη αύξηση της χρήσηςτων κινητών από τη δεκαετία του 1980».

ygeia.tanea.gr

Αγροτικά νέα

ΔΕΗ: Από 1η Σεπτέμβρη υπογραφή συμβάσεων για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά

Την 1η Σεπτεμβρίου πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία υπογραφής των Συμβάσεων Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος μέχρι 100 kW από φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των κατ’ επάγγελμα αγροτών που έχουν υποβάλει αιτήσεις στο ΔΕΣΜΗΕ από 01.02.2011 και μέχρι 31.08.2011.


Χορήγηση δελτίων κοινωνικού τουρισμού και δωρεάν παροχή βιβλίων από ΟΓΑ

Τους 510.000 φτάνουν οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΟΓΑ καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού Εκδρομικού Προγράμματος και δωρεάν παροχής βιβλίων μέσω των Κ.Ε.Π. και να συμμετάσχουν στα Προγράμματα της Αγροτικής Εστίας 2011. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΓΑ η διαδικασία χορήγησης στους δικαιούχους των Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού Εκδρομικού Προγράμματος και δωρεάν παροχής βιβλίων, ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα 29 Αυγούστου.


Κεντρική πολιτική οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε ο πρωθυπουργός

«Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες που είχαν μείνει αναξιοποίητες, μία από αυτές ήταν ο τομέας της ενέργειας, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές αποτελούν πια κεντρική πολιτική μας, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα το να στηριζόμαστε στις δικές μας και όχι σε δάνειες δυνάμεις, αλλά και μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία» δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος επισκέφθηκε την Παρασκευή το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο Πικέρμι.


Φωτοβολταϊκά και η αξιοποίηση απορριμμάτων ελκύουν Γερμανούς επενδυτές

Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), με έμφαση τα φωτοβολταϊκά και την αξιοποίηση απορριμμάτων φαίνεται να ελκύει ιδιαίτερα τους Γερμανούς επενδυτές.

Αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι οι προοπτικές γερμανικών επενδύσεων στους τομείς αυτούς βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης των υπουργών Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας Στέφεν Καπφέρερ.

Μάλιστα, στον τομέα των ΑΠΕ η ελληνική πλευρά παρουσίασε σχέδιο για τη δυνατότητα εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, όπως είπε ο Γ.Παπακωνσταντίνου μιλώντας για «πολύ μεγάλο πρότζεκτ από το οποίο η Ελλάδα έχει να κερδίσει πολλά».

paseges.gr


Δάνεια με εγγύηση του δημοσίου για όλες τις επιχειρήσεις

Εργαλείο στήριξης των επιχειρήσεων παρέχει η κυβέρνηση με απόφασή της όσον αφορά τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρηματο- πιστωτικής και οικονομικής κρίσης με την παροχή εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου. Με το προσωρινό πλαίσιο στήριξης καλύπτονται ιδιωτικές επιχειρήσεις όλων των εταιρικών μoρφών και μεγεθών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας, υπό τον όρο ότι δεν είναι προβληματικές. Συγκεκριμένα, παρέχεται η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε δανειακές συμβάσεις σε ευρώ που θα καταρτισθούν μέχρι την 31.12.2011.


Ως 26 Σεπτέμβρη τα δικαιολογητικά για επιστροφή ΦΠΑ αγροτών

Μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2011 παρατείνεται, με απόφαση του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου η προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών επιστροφής του Φ.Π.Α. στους αγρότες. Η παράταση της προθεσμίας αφορά παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και παροχές αγροτικών υπηρεσιών οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά τη χρήση 2010.

agronews.gr


Επισκόπηση ημερήσιου τύπου

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αρχισε και το... ξέφτισμα της κυβέρνησης!".

Εάν μια φράση μπορούσε να χαρακτηρίσει το "κλίμα" στο κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη όπου στεγαζόταν το δις, επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, καταργηθέν υπουργείο Ναυτιλίας... αυτή σίγουρα θα ήταν "ψυχροπολεμική". Ουδείς όμως φανταζόταν ότι η μάχη μεταξύ του Χρήστου Παπουτσή και του διδύμου του υπουργείου Ανάπτυξης Χρυσοχοΐδη - Παμπούκη θα κρινόταν με μια σειρά από "αντικανονικά χτυπήματα" ένθεν και ένθεν, αλλά και ότι ο πρωθυπουργός θα υποτιμούσε τόσο πολύ την πιθανή έκβαση της όλης υπόθεσης...

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Καταρρέει η κυβέρνηση σε κατάσταση διάλυσης η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Είσαι εκτός τόπου και χρόνου".

ΕΘΝΟΣ: "Νόμος-σκούπα για τακτοποίηση αυθαιρέτων".

Με ένα νέο σύστημα, που βασίζεται πρωτίστως στην τιμή ζώνης και επιφέρει εκπτώσεις στα πρόστιμα βάσει συγκεκριμένων συντελεστών, το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Ευνοούνται τα ακίνητα μεγαλύτερης παλαιότητας και οι πρώτες και μοναδικές κατοικίες.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "«Τα κορίτσια με τα μαύρα»... μαυρίζουν τον μοναχισμό".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Γερμανική επενδυτική επιδρομή".


Ρόλο αυτόκλητου σωτήρα της καταρρέουσας ελληνικής οικονομίας επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους οι Γερμανοί, σε μια περίοδο που επικρατεί μύλος με το δεύτερο πακέτο στήριξης και η βοήθεια του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Ο υφυπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Στέφεν Καπφέρερ προανήγγειλε χθες από την Αθήνα «επενδυτική επίθεση» γερμανικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, με αιχμή την ενέργεια και τις στρατηγικές υποδομές που βγαίνουν στο σφυρί. Στο τραπέζι η δημιουργία «ειδικών επενδυτικών ζωνών», με φτηνά εργατικά χέρια και χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, και η εγγύηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, που θα χρηματοδοτήσουν τις γερμανικές επενδύσεις από γερμανική και ελληνική επενδυτική τράπεζα.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σκηνικό Τιτανικού με παραιτήσεις και ανταρσίες".


Είναι γνωστό ότι η παραδοσιακή θερινή ραστώνη στη χώρα μας έχει την ιδιότητα να καλύπτει τα πολιτικά προβλήματα μιας κυβέρνησης και να αναστέλλει τις διαδικασίες εκδήλωσης μιας σοβούσας κρίσης στο εσωτερικό της. Το γεγονός όμως ότι, στην παρούσα συγκυρία, ο πολιτικός χρόνος τρέχει πολύ πιο γρήγορα για την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου βγάζει στην επιφάνεια -για πρώτη φορά τόσο νωρίς- φαινόμενα διάλυσης, η εκδήλωση των οποίων αναμενόταν τουλάχιστον δύο εβδομάδες αργότερα, εν όψει ΔΕΘ. Στη δραματική αποτυχία της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας, ήλθαν να προστεθούν σοβαρές εσωτερικές αναταράξεις, που καθιστούν εξαιρετικά δυσμενές για το ΠΑΣΟΚ το πολιτικό κλίμα.


ΕΣΤΙΑ: "Ποιοί τορπιλλίζουν την συναίνεση".

Η ΑΥΓΗ: "Η ύφεση επισπεύδει τις πολιτικές εξελίξεις".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Αυθαίρετα: πόσο θα κοστίσει η τακτοποίηση".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σύγχυση με τον ΦΠΑ εστίασης".


Αλαλούμ έχει προκαλέσει η αμετακίνητη στάση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στα είδη εστίασης, καθώς δεν έχουν δοθεί οι διευκρινίσεις σχετικά με τα ποια τρόφιμα εξαιρούνται και ποια όχι από τη μετάταξη στον υψηλό συντελεστή, ενώ η όποια αλλαγή θα διαρκέσει ένα μήνα ή το πολύ μέχρι τέλους του έτους. Κι αυτό διότι τον Οκτώβριο αναμένεται η ψήφιση του Εθνικού Φορολογικού Σχεδίου, στο οποίο εξετάζονται αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ.

Την ίδια στιγμή, οι εφορίες αμφισβητούν την ορθότητα των στοιχείων που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των 34 μεγαλύτερων ΔΟΥ. Ομως, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία αυτά θα ληφθούν υπόψη στο σχέδιο για τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις εφοριών.


Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Κουρέψτε 50% τη δόση της πιστωτικής σας κάρτας".

Ο ΛΟΓΟΣ: "«Ναυαγός» ο Παμπούκης".

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13: "ο αντιπρόεδρος «αυτοκτονεί», ο φίλος παραιτείται".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Εχθρός του λαού η συναίνεση".


Προάγγελο, για μια πιο επιθετική αντιλαϊκή σύμπραξη των αστικών κομμάτων και ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, φαίνεται πως αποτελεί η προχτεσινή ψήφιση στη Βουλή του αντιδραστικού νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση από το δικομματισμό, τον ΛΑ.Ο.Σ. και την Ντόρα Μπακογιάννη. Καθόλου τυχαία, η συναινετική υπερψήφιση του νομοσχεδίου, παρά το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη, προβλήθηκε από αστικά ΜΜΕ σαν «επίτευγμα» των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που πρέπει να βρει συνέχεια στα ζητήματα που αφορούν στην οικονομία και να φτάσει μέχρι τη συγκρότηση κυβερνήσεων «συνεργασίας» ή «οικουμενικών». Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ ζήτησε συναίνεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ σε όλο το φάσμα της πολιτικής υπέρ των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.


ΤΑ ΝΕΑ: "Αυθαίρετα: ποιές είναι οι αλλαγές για τα πρόστιμα".


Διορθώσεις στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων, με μείωση των προστίμων και εισαγωγή νέων κριτηρίων για την επιβολή τους, παρουσίασε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη συζήτησή του στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.


Καταθέτοντας τις σχετικές αλλαγές στο υπό επεξεργασία νομοσχέδιο, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε τη μείωση των συντελεστών προστίμων διατήρησης για τα υπόγεια, τα πατάρια και τις σοφίτες, ενώ εξαίρεσε από τις ρυθμίσεις όσα ακίνητα έχουν χτιστεί πριν από το 1955.
Στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα εισάγονται πλέον και δύο νέα στοιχεία: ο συντελεστής παλαιότητας των κτιρίων και ο «κοινωνικός συντελεστής».

Ειδικότερα, οι αλλαγές που παρουσίασε χθες ο υπουργός ΠΕΚΑ για τα αυθαίρετα εδώ.

DEALnews: "Η κατάρρευση των τραπεζών".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Σβήνουν χρέη τα δικαστήρια".


Οικονομικός Τύπος


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τρικυμία στην κυβέρνηση για το υπουργείο Ναυτιλίας".

ΕΞΠΡΕΣ: "Οι Γερμανοί... ξανάρχονται για επενδύσεις και βοήθεια".

Γερμανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ενέργεια, τον τουρισμό, τη βιομηχανία καθώς και σε τομείς στους οποίους ήδη υπάρχουν γερμανικές επενδύσεις –π.χ. τηλεπικοινωνίες– εκδήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας, Στέφαν Καπφέρερ, μετά τις συναντήσεις που είχε χθες με Ευ. Βενιζέλο και Μ. Χρυσοχοΐδη.

Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά το σχέδιο για την ίδρυση Eλληνικής Eπενδυτικής Tράπεζας, ο Γερμανός υφυπουργός τόνισε ότι από τη γερμανική πλευρά θα δοθεί η τεχνογνωσία από τη Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα, ενώ σχετικά με τις δυνατότητες ενίσχυσης της ρευστότητας θα βολιδοσκοπηθούν και άλλες λύσεις, όπως είναι η συνεργασία με ιδιωτικές τράπεζες για χορήγηση δανείων και η δημιουργία ειδικών επενδυτικών ζωνών.


ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Γερμανική «επίθεση» για επενδύσεις".

ΚΕΡΔΟΣ: "Ορφανή πάλι η ναυτιλία".