26 Αυγ 2011

Μες το μαγειριό...

Γαλακτομπούρεκο

Παραδοσιακό γλυκό της Ελλάδος
χρόνος παρασκευής: 2 ώρες
μερίδες: 10-12
Της Τασίας Δενδρινού

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

για τη κρέμα
2 λίτρα γάλα πλήρες
6 αβγά
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
100 γρ. κορν φλάουρ
1 ποτήρι του νερού σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. φρέσκο βούτυρο
2 βανίλιες ή ξύσμα λεμονιού
500 γρ. φύλλο κρούστας
100 γρ. φρέσκο βούτυρο για το βουτύρωμα των φύλλων

για το σιρόπι
4 ποτήρια του νερού νερό
3 ποτήρια του νερού ζάχαρη
χυμό και φλούδα 1/2 λεμονιού
3-4 γαρίφαλα
1 ξυλαράκι κανέλας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 7΄-8΄και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Κρατάμε 1 ποτήρι του νερού γάλα και ζεσταίνουμε το υπόλοιπο μαζί με τις βανίλιες ή το ξύσμα λεμονιού, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το σιμιγδάλι. Μόλις αρχίσει να δένει η κρέμα, προσθέτούμε το κορν φλάουρ διαλυμμένο στο κρύο γάλα που κρατήσαμε και ανακατεύουμε συνέχεια για να μη σβολιάσει η κρέμα.


2. Όταν δέσει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, περιμένουμε 10΄ περίπου να κρυώσει και ρίχνουμε μέσα τα αβγά χτυπημένα, ανακατεύοντας συνέχεια. Βουτυρώνουμε ένα ταψί (διαστάσεων 40x35 εκ.) και στρώνουμε τα 2/3 των φύλλων αφού βουτυρώσουμε το καθένα ξεχωριστά.


3. Από πάνω απλώνουμε την κρέμα και τη σκεπάζουμε με τα φύλλα που περισσεύουν από το πλάι. Από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα κι αυτά.


4. Ψήνουμε το γαλατομπούρεκο σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 1 ώρα περίπου. Για να δούμε αν έχει ψηθεί, πρέπει κουνώντας το ταψί να ξεκολλάνε τα φύλλα από τα πλαϊνά τοιχώματα και τρυπώντας το γλυκό με ένα μαχαίρι να βγαίνει στεγνό.


5. Καθώς το γαλατομπούρεκο είναι ζεστό, το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι. Κόβεται καλύτερα αφού πρώτα κρυώσει. Είναι προτιμότερο να το σερβίρούμε ύστερα από 5-6 ώρες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου