26 Αυγ 2011

Επισκόπηση ημερήσιου τύπου

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αρχισε και το... ξέφτισμα της κυβέρνησης!".

Εάν μια φράση μπορούσε να χαρακτηρίσει το "κλίμα" στο κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη όπου στεγαζόταν το δις, επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, καταργηθέν υπουργείο Ναυτιλίας... αυτή σίγουρα θα ήταν "ψυχροπολεμική". Ουδείς όμως φανταζόταν ότι η μάχη μεταξύ του Χρήστου Παπουτσή και του διδύμου του υπουργείου Ανάπτυξης Χρυσοχοΐδη - Παμπούκη θα κρινόταν με μια σειρά από "αντικανονικά χτυπήματα" ένθεν και ένθεν, αλλά και ότι ο πρωθυπουργός θα υποτιμούσε τόσο πολύ την πιθανή έκβαση της όλης υπόθεσης...

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Καταρρέει η κυβέρνηση σε κατάσταση διάλυσης η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Είσαι εκτός τόπου και χρόνου".

ΕΘΝΟΣ: "Νόμος-σκούπα για τακτοποίηση αυθαιρέτων".

Με ένα νέο σύστημα, που βασίζεται πρωτίστως στην τιμή ζώνης και επιφέρει εκπτώσεις στα πρόστιμα βάσει συγκεκριμένων συντελεστών, το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Ευνοούνται τα ακίνητα μεγαλύτερης παλαιότητας και οι πρώτες και μοναδικές κατοικίες.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "«Τα κορίτσια με τα μαύρα»... μαυρίζουν τον μοναχισμό".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Γερμανική επενδυτική επιδρομή".


Ρόλο αυτόκλητου σωτήρα της καταρρέουσας ελληνικής οικονομίας επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους οι Γερμανοί, σε μια περίοδο που επικρατεί μύλος με το δεύτερο πακέτο στήριξης και η βοήθεια του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Ο υφυπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Στέφεν Καπφέρερ προανήγγειλε χθες από την Αθήνα «επενδυτική επίθεση» γερμανικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, με αιχμή την ενέργεια και τις στρατηγικές υποδομές που βγαίνουν στο σφυρί. Στο τραπέζι η δημιουργία «ειδικών επενδυτικών ζωνών», με φτηνά εργατικά χέρια και χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, και η εγγύηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, που θα χρηματοδοτήσουν τις γερμανικές επενδύσεις από γερμανική και ελληνική επενδυτική τράπεζα.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σκηνικό Τιτανικού με παραιτήσεις και ανταρσίες".


Είναι γνωστό ότι η παραδοσιακή θερινή ραστώνη στη χώρα μας έχει την ιδιότητα να καλύπτει τα πολιτικά προβλήματα μιας κυβέρνησης και να αναστέλλει τις διαδικασίες εκδήλωσης μιας σοβούσας κρίσης στο εσωτερικό της. Το γεγονός όμως ότι, στην παρούσα συγκυρία, ο πολιτικός χρόνος τρέχει πολύ πιο γρήγορα για την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου βγάζει στην επιφάνεια -για πρώτη φορά τόσο νωρίς- φαινόμενα διάλυσης, η εκδήλωση των οποίων αναμενόταν τουλάχιστον δύο εβδομάδες αργότερα, εν όψει ΔΕΘ. Στη δραματική αποτυχία της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας, ήλθαν να προστεθούν σοβαρές εσωτερικές αναταράξεις, που καθιστούν εξαιρετικά δυσμενές για το ΠΑΣΟΚ το πολιτικό κλίμα.


ΕΣΤΙΑ: "Ποιοί τορπιλλίζουν την συναίνεση".

Η ΑΥΓΗ: "Η ύφεση επισπεύδει τις πολιτικές εξελίξεις".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Αυθαίρετα: πόσο θα κοστίσει η τακτοποίηση".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σύγχυση με τον ΦΠΑ εστίασης".


Αλαλούμ έχει προκαλέσει η αμετακίνητη στάση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στα είδη εστίασης, καθώς δεν έχουν δοθεί οι διευκρινίσεις σχετικά με τα ποια τρόφιμα εξαιρούνται και ποια όχι από τη μετάταξη στον υψηλό συντελεστή, ενώ η όποια αλλαγή θα διαρκέσει ένα μήνα ή το πολύ μέχρι τέλους του έτους. Κι αυτό διότι τον Οκτώβριο αναμένεται η ψήφιση του Εθνικού Φορολογικού Σχεδίου, στο οποίο εξετάζονται αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ.

Την ίδια στιγμή, οι εφορίες αμφισβητούν την ορθότητα των στοιχείων που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των 34 μεγαλύτερων ΔΟΥ. Ομως, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία αυτά θα ληφθούν υπόψη στο σχέδιο για τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις εφοριών.


Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Κουρέψτε 50% τη δόση της πιστωτικής σας κάρτας".

Ο ΛΟΓΟΣ: "«Ναυαγός» ο Παμπούκης".

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13: "ο αντιπρόεδρος «αυτοκτονεί», ο φίλος παραιτείται".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Εχθρός του λαού η συναίνεση".


Προάγγελο, για μια πιο επιθετική αντιλαϊκή σύμπραξη των αστικών κομμάτων και ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, φαίνεται πως αποτελεί η προχτεσινή ψήφιση στη Βουλή του αντιδραστικού νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση από το δικομματισμό, τον ΛΑ.Ο.Σ. και την Ντόρα Μπακογιάννη. Καθόλου τυχαία, η συναινετική υπερψήφιση του νομοσχεδίου, παρά το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη, προβλήθηκε από αστικά ΜΜΕ σαν «επίτευγμα» των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που πρέπει να βρει συνέχεια στα ζητήματα που αφορούν στην οικονομία και να φτάσει μέχρι τη συγκρότηση κυβερνήσεων «συνεργασίας» ή «οικουμενικών». Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ ζήτησε συναίνεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ σε όλο το φάσμα της πολιτικής υπέρ των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.


ΤΑ ΝΕΑ: "Αυθαίρετα: ποιές είναι οι αλλαγές για τα πρόστιμα".


Διορθώσεις στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων, με μείωση των προστίμων και εισαγωγή νέων κριτηρίων για την επιβολή τους, παρουσίασε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη συζήτησή του στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.


Καταθέτοντας τις σχετικές αλλαγές στο υπό επεξεργασία νομοσχέδιο, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε τη μείωση των συντελεστών προστίμων διατήρησης για τα υπόγεια, τα πατάρια και τις σοφίτες, ενώ εξαίρεσε από τις ρυθμίσεις όσα ακίνητα έχουν χτιστεί πριν από το 1955.
Στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα εισάγονται πλέον και δύο νέα στοιχεία: ο συντελεστής παλαιότητας των κτιρίων και ο «κοινωνικός συντελεστής».

Ειδικότερα, οι αλλαγές που παρουσίασε χθες ο υπουργός ΠΕΚΑ για τα αυθαίρετα εδώ.

DEALnews: "Η κατάρρευση των τραπεζών".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Σβήνουν χρέη τα δικαστήρια".


Οικονομικός Τύπος


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τρικυμία στην κυβέρνηση για το υπουργείο Ναυτιλίας".

ΕΞΠΡΕΣ: "Οι Γερμανοί... ξανάρχονται για επενδύσεις και βοήθεια".

Γερμανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ενέργεια, τον τουρισμό, τη βιομηχανία καθώς και σε τομείς στους οποίους ήδη υπάρχουν γερμανικές επενδύσεις –π.χ. τηλεπικοινωνίες– εκδήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας, Στέφαν Καπφέρερ, μετά τις συναντήσεις που είχε χθες με Ευ. Βενιζέλο και Μ. Χρυσοχοΐδη.

Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά το σχέδιο για την ίδρυση Eλληνικής Eπενδυτικής Tράπεζας, ο Γερμανός υφυπουργός τόνισε ότι από τη γερμανική πλευρά θα δοθεί η τεχνογνωσία από τη Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα, ενώ σχετικά με τις δυνατότητες ενίσχυσης της ρευστότητας θα βολιδοσκοπηθούν και άλλες λύσεις, όπως είναι η συνεργασία με ιδιωτικές τράπεζες για χορήγηση δανείων και η δημιουργία ειδικών επενδυτικών ζωνών.


ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Γερμανική «επίθεση» για επενδύσεις".

ΚΕΡΔΟΣ: "Ορφανή πάλι η ναυτιλία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου