29 Μαρ 2009

Με ανοιξιάτικο άρωμα


Η Χίος φημίζεται και για τον πλούτο των άγριων λουλουδιών της, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται οι ορχιδέες και οι λαλάδες. Στο νησί συναντώνται 76 από τις γνωστές ορχιδέες της Ευρώπης, και αποτελούν αντικείμενο έρευνας Ελλήνων και ξένων βοτανολόγων. Οι λαλάδες είναι οι γνωστές τουλίπες, που από το Μάρτιο κατακλύζουν τα χωράφια και τους αγρούς της κεντρικής και νοτιοανατολικής Χίου. Στο Δήμο Ιωνίας δημιουργείται Βοτανικός Κήπος, με σκοπό την προστασία και τη διατήρηση των αυτοφυών φυτών της Χίου.Στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 250 είδη επίγειων ορχιδέων και σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας (Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη) όπως και στη Χίο και στο παρελθόν και σε άλλες περιοχές, ξεφύτευαν τις ορχιδέες για να πάρουν τους δύο κόνδυλους (κρεμμυδάκια).
Στη συνέχεια τους αποξήραιναν και τους κονιορτοποιούσαν.Από τη σκόνη τους, παρασκευάζεται το σαλέπι, αφέψημα παχύρρευστο,με ιδιότητες πιθανόν φαρμακευτικές.Οι ορχιδέες φύονται σχεδόν σε όλη την Χίο και μάλιστα προτιμούν τα ασβεστολιθικά εδάφη.
Μπορεί να συναντήσει κανείς ορχιδέες από τις παραθαλάσσιες περιοχές μέχρι και τα ψηλά βουνά.
Επίσης προτιμούν τις ηλιόλουστες τοποθεσίες αλλά και τις ημισκιερές θέσεις.Αν θέλετε να θαυμάσετε τις ορχιδέες και της λαλάδες της Χίου δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε το νησί από το Μάρτη μέχρι και το Μάη και να περπατήσετε στην χιώτικη ύπαιθρο!

Επιστροφή στα «Ματωμένα χώματα»


Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν και ο σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης, οι πρωταγωνιστές και όλοι οι υπόλοιποι συντελεστές επέστρεψαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη Χίο. Η προσφορά και η βοήθεια των κατοίκων εκεί ήταν πολύ σημαντική.
Στα Μεστά Χίου, ένα παραδοσιακό μεσαιωνικό χωριό, γυρίστηκαν οι πιο σημαντικές σκηνές του βίαιου ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τις πατρογονικές εστίες. Τα καραβάνια των προσφύγων, ο πόνος, η απόγνωση και η βία ήταν οι εικόνες που έπρεπε να καταγραφούν, με τη συμμετοχή διακόσιων και πλέον κομπάρσων, ανθρώπων που έχουν τις ρίζες τους στη Μικ
ρά Ασία και θυμούνται ακόμα τις αφηγήσεις των παππούδων τους για τον μεγάλο ξεριζωμό.
Ολοι ανεξαιρέτως οι κάτοικοι του χωριού επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στους συντελεστές της σειράς κατά την άφι
ξή τους στο νησί και τους αποχαιρέτησαν συγκινημένοι μετά το τέλος των γυρισμάτων. Αυτό που έζησαν ήταν για εκείνους κάτι ξεχωριστό και μοναδικό.
Εντυπωσιακά ήταν τα γυρισματα της σειρας του Alpha "Ματωμένα Χώματα" που πραγματοποιήθηκαν στα Μεστά.
Οι συντελεστές της σειράς μιλώντας στην τηλεόραση της Πατρίδας,(http://www.youtube.com/watch?v=9Kfzvgwjv4o)
αναφερθηκαν στην αξιόλογη αυτή παραγωγή,
ενω οι κάτοικοι τω
ν Μεστών δήλωσαν υπερήφανοι που το χωριό τους για μια ακόμη φορά θα εμφανιστει μεσα από τηλεοπτική παραγωγή στο πανελλήνιο.
Πολύτιμη ήταν και η βοήθεια της νομαρχίας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεστών και του
Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Χίου.