20 Αυγ 2011

Ο Κύριος Smiley
























Άνοιξε τις πόρτες του το "Μεστούσικο σπίτι"

Σαββάτο 13 Αυγούστου, βραδάκι και το Μεστούσικο σπίτι αγιάστηκε και ξεκίνησε επίσημα την αποστολή του να στεγάζει και να εκθέτει είδη και αντικείμενα της καθημερινής ζωής των κατοίκων των Μεστών παλιότερων γενεών.

Εργαλεία του καθημερινού μόχθου και της βιοπάλης για την παραγωγή κρασίου, μαστίχας, δημητριακών εκθέτονται στο ισόγειο, το παλιό πατητήρι, ο χειρόμυλος, και οι δουκάνιες, η ανέμη, οι γύαλινοι μπουσέδες, τα κεντητήρια, και τόσα άλλα.

Στον πάνω όροφο, το πανώι, βρίσκεται το υπνοδωμάτιο και η κουζίνα, γεμάτα από αντικείμενα που μαρτυρούν γλυκές παλιές ιστορίες.


Ο πρόεδρος του συλλόγου Μεστουσίων Αττικής Ηρ.Παπατουκάκης με πολύ προσπάθεια, επιμονή και μεράκι, κατάφερε να είναι έτοιμο το Μεστούσικο Σπίτι και να γίνει αγιασμός τον Αύγουστο.


Όλα τα μέλη του συλλόγου, όλοι οι Μεστούσοι σε κάθε γωνιά της γης και της ζωής, όλοι οι κάτοικοι του χωριού που με ιδιαίτερη αγάπη προσέφεραν αντικείμενα γονέων και παππούδων τους, έχουν να δείξουν στα παιδιά τους την ιστορία τους, την καθημερινότητα των προγώνων τους, ανοίγοντας την ξύλινη φρεσκοβαμμένη πόρτα του Μεστούσικου Σπιτιού.


Για κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να επισκεφτεί το χώρο, τηλέφωνο επικοινωνίας 2271076345, τηλ.υποδοχής ξενοδοχείου Μεσαιωνικό Κάστρο.


Σας περιμένουμε!


Σύλλογοι, κάτοικοι και φίλοι Μεστών


εφ."Πολίτης" 19.8.11
Αρ.φύλ.2403

Αγροτικά νέα

-Μέχρι 31 Αυγούστου οι αιτήσεις για νέους επιχειρηματίες στον Επενδυτικό Νόμο.

Κάνοντας πράξη τη δέσμευσή μας για προώθηση της επιχειρηματικότητας νέων, θέτουμε σε ισχύ το σχετικό Ειδικό Καθεστώς στο πλαίσιο του νέου Επενδυτικού Νόμου.
Η περίοδος υποβολής επενδυτικών σχεδίων για την «Επιχειρηματικότητα των Νέων» ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου 2011.

Το συγκεκριμένο καθεστώς αφορά νέους επιχειρηματίες έως 40 ετών. Προβλέπει την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων για την ίδρυση και λειτουργία πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, στις οποίες συμμετέχουν οι παραπάνω νέοι, με ποσοστό άνω του 50%.

Επισημαίνεται ότι στο Ειδικό Καθεστώς της Επιχειρηματικότητας των Νέων μπορούν να υπαχθούν όλες οι οικονομικές δραστηριότητες, πλην εκείνων που εξαιρούνται στον Επενδυτικό Νόμο (3908/2011, άρθρο 2).

Οι δαπάνες του επενδυτικού σχεδίου που προτείνεται προς ένταξη και οι οποίες δεν ενισχύονται από το παρόν Ειδικό Καθεστώς μπορούν να καλυφθούν με ίδια κεφάλαια, με συμμετοχή σε άλλο καθεστώς κρατικών ενισχύσεων (είτε στον Επενδυτικό Νόμο είτε σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ), με χαμηλότοκο δάνειο μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ ή με άλλη εξωτερική χρηματοδότηση.

Τα επενδυτικά σχέδια υποβάλλονται πρώτα ηλεκτρονικά μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr), και έπειτα εντύπως στα Γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Όλες οι σχετικές πληροφορίες, καθώς και το πλήρες πλαίσιο λειτουργίας του νέου επενδυτικού νόμου, έχουν αναρτηθεί στις ιστοσελίδες:
- www.starupgreece.gov.gr (κατηγορία «Χρηματοδοτήσεις»),
- www.mindev.gov.gr,
- www.ependyseis.gr.
mindev.gov.gr


-Σταθερη η εισφορά δακοκτονίας

Και φέτος, σε ποσοστό 2% επί της αξίας λαδιού, που παράγεται και υπολογίζεται στη μικρότερη τιμή συγκέντρωσης (παρέμβασης) μεταξύ εκείνων που καθορίζονται για τις ποιότητες των βρώσιμων λαδιών κατά το χρόνο της παραγωγής, δηλαδή στην τιμή παρέμβασης για το κοινό Παρθένο Ελαιόλαδο οξύτητας 2 - 3,3% ορίζεται και φέτος η εισφορά δακοκτονίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του δευτέρου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 2 του α.ν.112/1967, όπως αυτές αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 102 του ν. 1402/1983.

Αυτά επισημαίνονται στην απόφαση ΠΟΛ 1173 16/08/2011 του υπουργείου Οικονομικών.
Με τις ίδιες διατάξεις η εισφορά δακοκτονίας στις πωλούμενες χονδρικά από τους παραγωγούς ή τους εντολοδόχους αυτών ελιές ορίζεται όπως και πριν σε ποσοστό 2% επί της τιμολογιακής αξίας πώλησής τους.

Σύμφωνα με το υπ΄ αριθ. 294905/26-7-2006 έγγραφο του πρώην Υπουργείου Γεωργίας, η τιμή ενεργοποίησης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης (πρώην παρέμβασης) της κατηγορίας Lampante (πρώην «παρθένου ελαιολάδου» ή «κοινού παρθένου») με ελεύθερη οξύτητα 2 βαθμών και για το ελαιοκομικό έτος 2011 - 2012 θα είναι 1,524 ευρώ/κιλό, η οποία θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της εισφοράς δακοκτονίας του λαδιού.

Στο ανωτέρω ποσό αναλογεί εισφορά δακοκτονίας 1,524 Χ 2% = 0,030 ευρώ.
Αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο υπολογισμού κ.λ.π. της εισφοράς δακοκτονίας έχουν δοθεί με την εγκύκλιο Σ 4309/159/19/1-12-1983.


-Ελλάδα:Ιδανική για επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά

Στη δεύτερη θέση διεθνώς κατατάσσεται η Ελλάδα, όσον αφορά τις επιστροφές για τους επενδυτές στα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα, με βάση έρευνα της εταιρείας Lux Research, η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα.

paseges.gr

Επισκόπηση ημερήσιου τύπου

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Απολυτήριο!.. για 29.000 δημοσίους υπαλλήλους και για 10.000 συμβασιούχους των Δήμων".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Νέο πακέτο σκληρών μέτρων προαναγγέλλει ο Βενιζέλος για να καλύψει μαύρη τρύπα 4.000.000.000 ευρώ".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Κατάργησε και την προσευχή ο άθεος Καμίνης!".

ΕΘΝΟΣ: "Κατάσχεση ενός μισθού από την Εφορία".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μια ψεύτικη εισβολή εξωγήινων θα έσωζε την Παγκόσμια Οικονομία!".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ Σαββατιάτικη: "Εδώ και τώρα οι πληρωμές!".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ο νέος ΓΟΚ μπλοκάρει ημιυπαίθριους και αντιπαροχή".

ΕΣΤΙΑ: "Μας καταστρέφει ο δανεισμός".

Η ΑΥΓΗ: "Φαύλος κύκλος με νέα μέτρα και ύφεση".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Περικοπές μέχρι τελικής εξόντωσης".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Εκτός ελέγχου ύφεση και έλλειμμα".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Ρυθμίσεις με παγίδες στα στεγαστικά δάνεια".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Αισιοδοξία(!) με την ύφεση να ξεπερνά το 4,5%".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Οργανωμένη αποφασιστική άρνηση του λαού να υποστεί άλλες θυσίες".

Στο ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου: "Πλευρίζει πάλι τον Καραμανλή".

ΤΑ ΝΕΑ: "Να'μαστε πάλι εδώ Γιώργο και Βαγγέλη!".

Οικονομικός Τύπος

ΕΞΠΡΕΣ: "Οξύ πρόβλημα εμπιστοσύνης και ρευστότητας στις αγορές".

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νέα διαπραγμάτευση τώρα με την τρόικα".

Η ΑΞΙΑ: "200 «Ράμπο» της BlackRock ψάχνουν τους «σκελετούς» των τραπεζών".

ΚΕΡΔΟΣ: "Νέες περικοπές δαπανών και βάρη για τους έχοντες".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Χτυπά άμεσα η ομοβροντία τριπλής έκτακτης εισφοράς".

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: "Τι λεφτά δίνει το νέο μισθολόγιο".

ΑΠΕ-ΜΠΕ