24 Αυγ 2011

Υγεία

"Τσιγαρόσημο"

Το ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ, εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα εισπράξει, έως το τέλος του έτους, από το 'τσιγαρόσημο'.

Η σχετική απόφαση υπογράφηκε την Παρασκευή από τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Υγείας και Πολιτισμού κ.κ. Χάρη Καστανίδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λοβέρδο και Παύλο Γερουλάνο.

Το σχετικό τέλος θα καταβάλλεται έως τις 31 Μαίου κάθε έτους και θα αφορά καζίνο και κέντρα διασκέδασης άνω των 300 τετραγωνικών που έχουν ζωντανή μουσική. Το ετήσιο κόστος για κατάστημα 301 τετραγωνικών, ανέρχεται στις 30.100 ευρώ.

Θα καταβάλλεται στην οικεία Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) και το σχετικό παραστατικό πρέπει να επιδεικνύεται σε κάθε έλεγχο ο οποίος θα πραγματοποιείται στο κατάστημα.

Το υπουργείο Υγείας, πάντως, εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει τη δημιουργία χώρων καπνιζόντων και στα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική, με εμβαδόν κάτω των 300 τετραγωνικών μέτρων.

Τα καταστήματα που θα ενταχθούν στο μέτρο, πρέπει να διαμορφώσουν ειδικούς χώρους για καπνιστές, η επιφάνεια των οποίων δεν πρέπει να ξεπερνά το 50% της συνολικής (μαζί με τους βοηθητικούς χώρους).


"Το παθητικό κάπνισμα σκοτώνει 600.000 κάθε χρόνο"

Ήταν γνωστό από τις ανακοινώσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας ότι 5 εκατομμύρια περίπου άνθρωποι στον κόσμο χάνονται από το ενεργητικό κάπνισμα κάθε χρόνο.

Ήταν επίσης γνωστό ότι το παθητικό κάπνισμα, δηλαδή η αναπνοή του καπνού στους κλειστούς χώρους, σκοτώνει. Εκείνο που δεν ήταν γνωστό ήταν το πόσους ακριβώς σκοτώνει.

Η απάντηση έρχεται τώρα από μια μελέτη που έγινε σε 192 χώρες υπό την εποπτεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, δημοσιευμένη στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό ‘Lancet’. Η μελέτη αυτή κατέληξε στον εκπληκτικό αριθμό των 600.000 ατόμων που πληρώνουν το παθητικό κάπνισμα με τη θυσία τις ίδιας της ζωής τους.

Το τραγικότερο όμως από αυτή τη θυσία είναι ότι το ένα τρίτο περίπου από τους 600.000 παθητικούς καπνιστές που χάνονται είναι παιδιά τα οποία χάνονται από πνευμονία, άσθμα ή ανεξήγητο αιφνίδιο θάνατο. Ιδιαίτερα καταστρέφονται οι ευαίσθητοι πνεύμονες των μικρών παιδιών που βρίσκονται στην ανάπτυξή τους. Στους ενήλικες επικρατούν ως αίτια θανάτου οι καρδιοαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος. Ιδιαίτερα ευαίσθητες στο παθητικό κάπνισμα θεωρούνται οι γυναίκες (280.000) που φαίνεται ότι σε μεγαλύτερο ποσοστό καπνίζουν παθητικά σε σχέση με τους άνδρες που θεωρούνται περισσότερο υπεύθυνοι για το ενεργητικό κάπνισμα.


"Μαστογραφία ή υπερηχογράφημα μαστών;"

Το υπερηχογράφημα μαστών δεν ενέχει κανένα απολύτως κίνδυνο για την υγεία της γυναίκας και μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία. Ειδικά στις νεαρές γυναίκες ενδείκνυται έναντι της μαστογραφίας λόγω του ότι δεν επηρεάζεται η απεικονιστική δυνατότητα από την αυξημένη πυκνότητα του μαστού.

Το υπερηχογράφημα και η μαστογραφία έχουν πολύ συχνά συμπληρωματικό ρόλο στη διάγνωση. Με το πρώτο βρίσκουμε εύκολα μικρές κύστες και ιναδενώματα, ενώ με τη μαστογραφία γίνονται καλύτερα αντιληπτές οι αποτιτανώσεις, τα μεγαλύτερα μορφώματα με αστεροειδείς προσεκβολές και οι αλλαγές στην αρχιτεκτονική του μαστού.

Δεν χρειάζεται να απορούν λοιπόν οι γυναίκες αν ο γυναικολόγος ή ο ακτινολόγος τους τους συστήσουν να κάνουν συμπληρωματική απεικονιστική εξέταση του μαστού με υπερηχογράφημα ή μαστογραφία.


Κουνούπια στο αστικό περιβάλλον

Τα κουνούπια είναι αιμομυζητικά αρθρόποδα που ενοχλούν τον άνθρωπο και τα θερμόαιμα ζώα, τα οποία υπό ορισμένες συνθήκες είναι δυνατόν να μεταδώσουν κάποιες ασθένειες, όπως Κίτρινο Πυρετό, Δάγκειο Πυρετό, Πυρετό του Δυτικού Νείλου, Εγκεφαλίτιδες κ.α. Τα είδη ξεπερνούν τα 3.000, αποτελούν την οικογένεια Culicidae και διακρίνουμε τρείς υποοικογένειες, Anophelinae, Culicinae, και Toxorhynchitinae. Περισσότερο μας απασχολούν οι δύο πρώτες υποοικογένειες, τα Ανωφελή (Anophelinae) και τα Κοινά (Culicinae).

Τρόποι προστασίας

Εμείς για να προστατευτούμε από το τσίμπημα των κουνουπιών θα πρέπει όταν απολαμβάνουμε έναν περίπατο σε μία περιοχή με πυκνή βλάστηση, να φορούμε ελαφριά μακρυμάνικα ρούχα, παντελόνι, ψηλές κάλτσες, κλειστά παπούτσια και καπέλο, και να εφαρμόζουμε στα απροστάτευτα μέρη του σώματός μας εντομοαπωθητικά. Όταν χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα τα οποία κυκλοφορούν στο εμπόριο, διαβάζουμε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στο δοχείο, ψεκάζουμε πρώτα κάτω και πίσω από μεγάλα και βαριά αντικείμενα ώστε να ερεθίσουμε τα κουνούπια να βγουν, και στη συνέχεια ψεκάζουμε ψηλά και γύρω-γύρω σε όλο το δωμάτιο, με αυτό τον τρόπο τα σταγονίδια του εντομοκτόνου λόγω του μικρού τους βάρους αιωρούνται στον αέρα για αρκετή ώρα, και ερχόμενα σε επαφή με τα κουνούπια τα θανατώνουν. Επιπροσθέτως, για να αποτρέψουμε την είσοδο των κουνουπιών στο σπίτι μας μπορούμε να χρησιμοποιούμε συρματόπλεγμα νούμερο 16 ή πυκνότερο στα παράθυρα και τις πόρτες, να χρησιμοποιήσουμε καπνογόνες σπείρες και ηλεκτροθερμενόμενα πλακίδια.


iatronet.gr

Αγροτικά νέα

Η Ιταλία “κλέβει” την πρωτιά της Γερμανίας στα φωτοβολταϊκά

Η Ιταλία θα μπορούσε να ξεπεράσει τη Γερμανία ως η μεγαλύτερη αγορά ηλιακών φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Solarplaza.

"Στο πρώτο εξάμηνο του 2010, η ιταλική αγορά ηλιακών φωτοβολταϊκών ήταν σχεδόν τρεις φορές αυτή της Γερμανίας και η Ιταλία θα μπορούσε να καταστεί η νούμερο ένα αγορά το 2011, σε ότι αφορά τις νέες εγκαταστάσεις", αναφέρει η Solarplaza.

Το 2010 η Γερμανία είχε την πρωτιά στην αγορά φωτοβολταϊκών, με περίπου 8 GW νέες εγκαταστάσεις, που αντιστοιχούν στο μισό της παγκόσμιας αγοράς. Ωστόσο, η Ιταλία μπορεί να πάρει τη θέση της Γερμανίας φέτος.

Σε ότι αφορά άλλες αλλαγές στις 10 κορυφαίες αγορές φωτοβολταϊκών, η Τσεχία αναμένεται να “πέσει” από το TOP 10, έπειτα από δραστικές περικοπές σε ότι αφορά τις πρωτοβουλίες για τον κλάδο, ενώ η Ιαπωνία αναμένεται να ανέβει ψηλότερα, καθώς η χώρα επικεντρώνεται περισσότερο στην ηλιακή ενέργεια, μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα.


Ανάρτηση στο διαδίκτυο των στοιχείων των αιτήσεων για τα φωτοβολταϊκά ζητά το ΥΠΕΚΑ

Την άμεση ανάρτηση στο διαδίκτυο των στοιχείων όλων των αιτήσεων για φωτοβολταϊκά, καθώς και όλων των γραμμών της ΔΕΗ με τις δυνατότητες χωρητικότητας τους σε νέες μονάδες ΑΠΕ, ζήτησε με επιστολή του από τον Πρόεδρο της ΔΕΗ, κ. Αρθούρο Ζερβό, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.

Στην επιστολή γίνεται αναφορά τόσο στην ανάγκη ύπαρξης διαφάνειας και αντικειμενικότητας στην προτεραιότητα των αιτήσεων που ικανοποιούνται όσο και στην ανάγκη διευκολύνσεων του κοινοβουλευτικού έργου των βουλευτών όλων των κομμάτων, προκειμένου να ενημερώνουν με αξιοπιστία τους πολίτες της περιφέρειας τους.


4.500 ευρώ για… διήμερη φιλοξενία τούρκων εμπειρογνωμόνων από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Τη φιλοξενία στο Νομό Αττικής πέντε εμπειρογνωμόνων του οργανισμού Turkish Patent Institute και του Υπ. Γεωργίας της Τουρκίας κατά το χρονικό διάστημα από 24/8/2011 έως 26/8/2011, προκειμένου να συνεργαστούν με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε θέματα γεωγραφικών ενδείξεων (προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ, προστασία, περιπτώσεις σφετερισμών κλπ), ενέκρινε ο υπουργός.


paseges.gr

Στα 1,524 ευρώ η τιμή ελαιολάδου για την εισφορά δακοκτονίας

Με την υπ' αριθμ. ΠΟΛ. 1173/16.8.2011 εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, καθορίζεται η τιμή ελαιολάδου ελαιοκομικού έτους 2011 - 2012, για την εφαρμογή των διατάξεων της εισφοράς δακοκτονίας. Ειδικότερα σύμφωνα με όσα αναφέρει η σχετική εγκύκλιος η εισφορά δακοκτονίας ορίζεται σε ποσοστό 2% επί της αξίας λαδιού που παράγεται και υπολογίζεται στη μικρότερη τιμή συγκέντρωσης (παρέμβασης) μεταξύ εκείνων που καθορίζονται για τις ποιότητες των βρώσιμων λαδιών κατά το χρόνο της παραγωγής, δηλαδή στην τιμή παρέμβασης για το κοινό παρθένο ελαιόλαδο οξύτητας 2%-3,3%.

Ειδικότερα η εγκύκλιος αναφέρει:

H εισφορά δακοκτονίας ορίζεται σε ποσοστό 2% επί της αξίας λαδιού, που παράγεται και υπολογίζεται στη μικρότερη τιμή συγκέντρωσης (παρέμβασης) μεταξύ εκείνων που καθορίζονται για τις ποιότητες των βρώσιμων λαδιών κατά το χρόνο της παραγωγής, δηλαδή στην τιμή παρέμβασης για το κοινό Παρθένο Ελαιόλαδο οξύτητας 2 - 3,3%.

Με τις ίδιες διατάξεις η εισφορά δακοκτονίας στις πωλούμενες χονδρικά από τους παραγωγούς ή τους εντολοδόχους αυτών ελιές ορίζεται όπως και πριν σε ποσοστό 2% επί της τιμολογιακής αξίας πώλησής τους.

H τιμή ενεργοποίησης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης (πρώην παρέμβασης) της κατηγορίας Lampante (πρώην «παρθένου ελαιολάδου» ή «κοινού παρθένου») με ελεύθερη οξύτητα 2 βαθμών και για το ελαιοκομικό έτος 2011 - 2012 θα είναι 1,524 ευρώ/κιλό, η οποία θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της εισφοράς δακοκτονίας του λαδιού.

Στο ανωτέρω ποσό αναλογεί εισφορά δακοκτονίας 1,524 Χ 2% = 0,030 ευρώ. Αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο υπολογισμού κ.λ.π. της εισφοράς δακοκτονίας έχουν δοθεί με την εγκύκλιο Σ 4309/159/19/1-12-1983.


agrotypos.gr

Τι αλλάζει στο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς

Ενδιαφέρουσες βελτιώσεις περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς που κατέθεσε το πρωί της Τρίτης 23 Αυγούστου στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης και το οποίο συζητήθηκε ήδη στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Οι τροποποιήσεις σε ορισμένες διατάξεις δεν αλλάζουν τη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου καθώς παραμένουν ακλόνητοι οι δύο πυλώνες που αφορούν την μετατροπή των δευτεροβάθμιων οργανώσεων σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και την εκλογή των διοικήσεων από τη βάση των συνεταιρισμένων μελών.


Διαβάστε περισσότερα εδώ
agronews.gr

Επισκόπηση ημερήσιου τύπου

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Προσλήψεις 23.137 εκπαιδευτικών".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εγγυήσεις σε χρυσό ζητούν οι Γερμανοί ενώ οι Φινλανδοί επιμένουν στην κατάθεση μετρητών".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "5 υπουργοί παραβιάζουν το Μνημόνιο για 83 προσλήψεις".

ΕΘΝΟΣ: "Κάτω οι βάσεις στις σχολές που «χτυπά» η κρίση".

Τοπίο καθίζησης των βάσεων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ διαμορφώνουν η οικονομική κρίση και η έκρηξη της ανεργίας. Οι μειωμένες προσδοκίες των υποψηφίων για απασχόληση στο Δημόσιο, καθώς και ο κορεσμός πρώην περιζήτητων επαγγελμάτων αναμένεται να ρίξουν αισθητά το "κατώφλι εισόδου" σε μια σειρά από σχολές.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο... άγιος Μέγας Αλέξανδρος σε εκκλησία των Σκοπίων!".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Περικοπές στους ελ. επαγγελματίες".

Την επανεξέταση από μηδενική βάση όλων των φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν περίπου 1.000.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις διερευνά το οικονομικό επιτελείο. Τις κυβερνητικές προθέσεις κατέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, δηλώνοντας ότι «επανεξετάζονται οι φοροαπαλλαγές για τους ελεύθερους επαγγελματίες». Η περικοπή ή η κατάργηση των απαλλαγών επανέρχεται υπό το ενδεχόμενο ενός νέου πακέτου μέτρων, που μπορεί να φέρει η αστοχία -πλέον των 4,5 δισ. ευρώ- του προϋπολογισμού. Οι φοροαπαλλαγές, που μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για περικοπή ή κατάργηση, ξεκινούν από το αφορολόγητο όριο των 8.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι τις εκπτώσεις δαπανών, τις μετακινήσεις, την αγορά παγίων, τις επισφαλείς απαιτήσεις κ.ά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, οι περίπου 980 φοροαπαλλαγές μπορεί να αποφέρουν μέχρι και 5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ανοιξε η όρεξη για εμπράγματες εγγυήσεις".

ΕΣΤΙΑ: "Απαιτείται πολιτική λύσις. Για να αποφευχθή η κοινωνική έκρηξις".

Η ΑΥΓΗ: "Θα αποτύχουν όπως με το άρθρο 16".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ανάχωμα 4 δισ. στο τσουνάμι της ανεργίας".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Πρώτα βήματα εξυγίανσης στο ποδόσφαιρο".

Πιθανή θεωρείται η αναβολή έναρξης του πρωταθλήματος

Τα πρώτα βήματα στην προσπάθεια κάθαρσης του ελληνικού ποδοσφαίρου επεφύλασσε η χθεσινή μέρα. Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού απέβαλε από τις επαγγελματικές κατηγορίες τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα, κρίνοντας ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δύο ΠΑΕ δεν είναι ξεκάθαρο και πως ουσιαστικά αυτές διοικούνταν από τον Αχιλλέα Μπέο και τον Μάκη Ψωμιάδη, βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση των στημένων αγώνων. Από την πλευρά της, η ΟΠΑΠ Α.Ε. «πάγωσε» τη χρηματοδότηση τόσο των ομάδων, όσο και της ΕΠΟ (για τη διοργάνωση του Κυπέλλου, ενώ συνεχίζεται η χρηματοδότηση της Εθνικής και των ερασιτεχνικών ομάδων), έως ότου διαμορφωθεί υγιέστερο πλαίσιο συνεργασίας, στο οποίο θα προστεθούν ρήτρες βίας και διαφάνειας. Η ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ενέκρινε ομόφωνα τον νέο, αυστηροποιημένο πειθαρχικό κώδικα της νέας περιόδου, η πρεμιέρα της οποίας, μετά τις χθεσινές εξελίξεις, θεωρείται πιθανό να οδηγηθεί σε αναβολή. Παράλληλα, έθεσε εκτός πινάκων τους διαιτητές Καλόπουλο και Μάνταλο, ενώ τρεις ακόμη οδεύουν προς την έξοδο. Πλέον, η Σούπερ Λίγκα καλείται να αποφασίσει με ποιον τρόπο και πότε θα αρχίσει το πρωτάθλημα, καθώς επίσης και ποιες ομάδες θα αντικαταστήσουν τον Ολυμπιακό Β. και την Καβάλα. Το χθεσινό προγραμματισμένο Δ.Σ. αναβλήθηκε για την Παρασκευή, μετά τον θάνατο του πατέρα του υποψήφιου προέδρου του Συνεταιρισμού, Απόστολου Παπουτσάκη.

Η ΝΙΚΗ: "Σβήστε τα χρέη σας με 390 ευρώ το μήνα".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Εισαγγελέας στα ΕΛΤΑ για τις επιχορηγήσεις".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Συνένοχη η κυβέρνηση στα εγκλήματα κατά του λαού της Λιβύης".

ΤΑ ΝΕΑ: "Στο τραπέζι κλιμάκια και βαθμοί".

Μικρές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, μαχαίρι στα επιδόματα, αυστηρότερες διαδικασίες για την εξέλιξη σε ανώτερους βαθμούς σηματοδοτεί το πλαίσιο για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ξηλώνουν παράγκες παγώνουν χορηγίες".

Οικονομικός Τύπος


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αναζητείται πολιτική λύση για την 6η δόση του δανείου".

ΕΞΠΡΕΣ: "Κονδύλια έως 4 δισ. ευρώ για στήριξη των ανέργων".

Το νέο ρεκόρ αύξησης της ανεργίας, αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισής της απασχόλησαν χθες τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων εβδομάδων θα τεθεί σε εφαρμογή δέσμη προγραμμάτων με στόχο την ένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, τη διατήρηση των υπαρχόντων μέσω επιδότησης, αλλά και την κατάρτιση εργαζομένων και ανέργων. Με δεδομένο το γεγονός ότι το τέλος της τουριστικής περιόδου «φέρνει» στο ταμείο ανεργίας 100.000 επιπλέον εργαζόμενους, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην υλοποίηση προγραμμάτων στήριξης των ανέργων για το «νεκρό» –από την άποψη της απασχόλησης στον τουρισμό– εξάμηνο, έχοντας ως στόχο να μην μείνει αναξιοποίητο «ούτε ένα ευρώ» για τον σκοπό αυτό.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αλλάζουν όλα στη φορολογία".

Φορολογικές ανατροπές σχεδιάζει η κυβέρνηση με δραστικές περικοπές και καταργήσεις εκατοντάδων φοροαπαλλαγών, επανεξέταση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, νέο «μοντέλο» συντελεστών του ΦΠΑ αλλά και εισαγωγή νέων κριτηρίων που θα αποκαλύπτουν τα πραγματικά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών.

ΚΕΡΔΟΣ: "Φόβοι και φήμες στέλνουν τις μετοχές 15 χρόνια πίσω".

Σε νέο χαμηλό 15 ετών υποχώρησε χθες το ελληνικό Χρηματιστήριο, δοκιμάζοντας πλέον και τις 900 μονάδες, με τις συναλλαγές να παραμένουν στο ναδίρ και τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.