24 Αυγ 2011

Αγροτικά νέα

Η Ιταλία “κλέβει” την πρωτιά της Γερμανίας στα φωτοβολταϊκά

Η Ιταλία θα μπορούσε να ξεπεράσει τη Γερμανία ως η μεγαλύτερη αγορά ηλιακών φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Solarplaza.

"Στο πρώτο εξάμηνο του 2010, η ιταλική αγορά ηλιακών φωτοβολταϊκών ήταν σχεδόν τρεις φορές αυτή της Γερμανίας και η Ιταλία θα μπορούσε να καταστεί η νούμερο ένα αγορά το 2011, σε ότι αφορά τις νέες εγκαταστάσεις", αναφέρει η Solarplaza.

Το 2010 η Γερμανία είχε την πρωτιά στην αγορά φωτοβολταϊκών, με περίπου 8 GW νέες εγκαταστάσεις, που αντιστοιχούν στο μισό της παγκόσμιας αγοράς. Ωστόσο, η Ιταλία μπορεί να πάρει τη θέση της Γερμανίας φέτος.

Σε ότι αφορά άλλες αλλαγές στις 10 κορυφαίες αγορές φωτοβολταϊκών, η Τσεχία αναμένεται να “πέσει” από το TOP 10, έπειτα από δραστικές περικοπές σε ότι αφορά τις πρωτοβουλίες για τον κλάδο, ενώ η Ιαπωνία αναμένεται να ανέβει ψηλότερα, καθώς η χώρα επικεντρώνεται περισσότερο στην ηλιακή ενέργεια, μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα.


Ανάρτηση στο διαδίκτυο των στοιχείων των αιτήσεων για τα φωτοβολταϊκά ζητά το ΥΠΕΚΑ

Την άμεση ανάρτηση στο διαδίκτυο των στοιχείων όλων των αιτήσεων για φωτοβολταϊκά, καθώς και όλων των γραμμών της ΔΕΗ με τις δυνατότητες χωρητικότητας τους σε νέες μονάδες ΑΠΕ, ζήτησε με επιστολή του από τον Πρόεδρο της ΔΕΗ, κ. Αρθούρο Ζερβό, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.

Στην επιστολή γίνεται αναφορά τόσο στην ανάγκη ύπαρξης διαφάνειας και αντικειμενικότητας στην προτεραιότητα των αιτήσεων που ικανοποιούνται όσο και στην ανάγκη διευκολύνσεων του κοινοβουλευτικού έργου των βουλευτών όλων των κομμάτων, προκειμένου να ενημερώνουν με αξιοπιστία τους πολίτες της περιφέρειας τους.


4.500 ευρώ για… διήμερη φιλοξενία τούρκων εμπειρογνωμόνων από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Τη φιλοξενία στο Νομό Αττικής πέντε εμπειρογνωμόνων του οργανισμού Turkish Patent Institute και του Υπ. Γεωργίας της Τουρκίας κατά το χρονικό διάστημα από 24/8/2011 έως 26/8/2011, προκειμένου να συνεργαστούν με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε θέματα γεωγραφικών ενδείξεων (προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ, προστασία, περιπτώσεις σφετερισμών κλπ), ενέκρινε ο υπουργός.


paseges.gr

Στα 1,524 ευρώ η τιμή ελαιολάδου για την εισφορά δακοκτονίας

Με την υπ' αριθμ. ΠΟΛ. 1173/16.8.2011 εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, καθορίζεται η τιμή ελαιολάδου ελαιοκομικού έτους 2011 - 2012, για την εφαρμογή των διατάξεων της εισφοράς δακοκτονίας. Ειδικότερα σύμφωνα με όσα αναφέρει η σχετική εγκύκλιος η εισφορά δακοκτονίας ορίζεται σε ποσοστό 2% επί της αξίας λαδιού που παράγεται και υπολογίζεται στη μικρότερη τιμή συγκέντρωσης (παρέμβασης) μεταξύ εκείνων που καθορίζονται για τις ποιότητες των βρώσιμων λαδιών κατά το χρόνο της παραγωγής, δηλαδή στην τιμή παρέμβασης για το κοινό παρθένο ελαιόλαδο οξύτητας 2%-3,3%.

Ειδικότερα η εγκύκλιος αναφέρει:

H εισφορά δακοκτονίας ορίζεται σε ποσοστό 2% επί της αξίας λαδιού, που παράγεται και υπολογίζεται στη μικρότερη τιμή συγκέντρωσης (παρέμβασης) μεταξύ εκείνων που καθορίζονται για τις ποιότητες των βρώσιμων λαδιών κατά το χρόνο της παραγωγής, δηλαδή στην τιμή παρέμβασης για το κοινό Παρθένο Ελαιόλαδο οξύτητας 2 - 3,3%.

Με τις ίδιες διατάξεις η εισφορά δακοκτονίας στις πωλούμενες χονδρικά από τους παραγωγούς ή τους εντολοδόχους αυτών ελιές ορίζεται όπως και πριν σε ποσοστό 2% επί της τιμολογιακής αξίας πώλησής τους.

H τιμή ενεργοποίησης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης (πρώην παρέμβασης) της κατηγορίας Lampante (πρώην «παρθένου ελαιολάδου» ή «κοινού παρθένου») με ελεύθερη οξύτητα 2 βαθμών και για το ελαιοκομικό έτος 2011 - 2012 θα είναι 1,524 ευρώ/κιλό, η οποία θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της εισφοράς δακοκτονίας του λαδιού.

Στο ανωτέρω ποσό αναλογεί εισφορά δακοκτονίας 1,524 Χ 2% = 0,030 ευρώ. Αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο υπολογισμού κ.λ.π. της εισφοράς δακοκτονίας έχουν δοθεί με την εγκύκλιο Σ 4309/159/19/1-12-1983.


agrotypos.gr

Τι αλλάζει στο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς

Ενδιαφέρουσες βελτιώσεις περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς που κατέθεσε το πρωί της Τρίτης 23 Αυγούστου στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης και το οποίο συζητήθηκε ήδη στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Οι τροποποιήσεις σε ορισμένες διατάξεις δεν αλλάζουν τη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου καθώς παραμένουν ακλόνητοι οι δύο πυλώνες που αφορούν την μετατροπή των δευτεροβάθμιων οργανώσεων σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και την εκλογή των διοικήσεων από τη βάση των συνεταιρισμένων μελών.


Διαβάστε περισσότερα εδώ
agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου