24 Αυγ 2011

Υγεία

"Τσιγαρόσημο"

Το ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ, εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα εισπράξει, έως το τέλος του έτους, από το 'τσιγαρόσημο'.

Η σχετική απόφαση υπογράφηκε την Παρασκευή από τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Υγείας και Πολιτισμού κ.κ. Χάρη Καστανίδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λοβέρδο και Παύλο Γερουλάνο.

Το σχετικό τέλος θα καταβάλλεται έως τις 31 Μαίου κάθε έτους και θα αφορά καζίνο και κέντρα διασκέδασης άνω των 300 τετραγωνικών που έχουν ζωντανή μουσική. Το ετήσιο κόστος για κατάστημα 301 τετραγωνικών, ανέρχεται στις 30.100 ευρώ.

Θα καταβάλλεται στην οικεία Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) και το σχετικό παραστατικό πρέπει να επιδεικνύεται σε κάθε έλεγχο ο οποίος θα πραγματοποιείται στο κατάστημα.

Το υπουργείο Υγείας, πάντως, εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει τη δημιουργία χώρων καπνιζόντων και στα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική, με εμβαδόν κάτω των 300 τετραγωνικών μέτρων.

Τα καταστήματα που θα ενταχθούν στο μέτρο, πρέπει να διαμορφώσουν ειδικούς χώρους για καπνιστές, η επιφάνεια των οποίων δεν πρέπει να ξεπερνά το 50% της συνολικής (μαζί με τους βοηθητικούς χώρους).


"Το παθητικό κάπνισμα σκοτώνει 600.000 κάθε χρόνο"

Ήταν γνωστό από τις ανακοινώσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας ότι 5 εκατομμύρια περίπου άνθρωποι στον κόσμο χάνονται από το ενεργητικό κάπνισμα κάθε χρόνο.

Ήταν επίσης γνωστό ότι το παθητικό κάπνισμα, δηλαδή η αναπνοή του καπνού στους κλειστούς χώρους, σκοτώνει. Εκείνο που δεν ήταν γνωστό ήταν το πόσους ακριβώς σκοτώνει.

Η απάντηση έρχεται τώρα από μια μελέτη που έγινε σε 192 χώρες υπό την εποπτεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, δημοσιευμένη στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό ‘Lancet’. Η μελέτη αυτή κατέληξε στον εκπληκτικό αριθμό των 600.000 ατόμων που πληρώνουν το παθητικό κάπνισμα με τη θυσία τις ίδιας της ζωής τους.

Το τραγικότερο όμως από αυτή τη θυσία είναι ότι το ένα τρίτο περίπου από τους 600.000 παθητικούς καπνιστές που χάνονται είναι παιδιά τα οποία χάνονται από πνευμονία, άσθμα ή ανεξήγητο αιφνίδιο θάνατο. Ιδιαίτερα καταστρέφονται οι ευαίσθητοι πνεύμονες των μικρών παιδιών που βρίσκονται στην ανάπτυξή τους. Στους ενήλικες επικρατούν ως αίτια θανάτου οι καρδιοαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος. Ιδιαίτερα ευαίσθητες στο παθητικό κάπνισμα θεωρούνται οι γυναίκες (280.000) που φαίνεται ότι σε μεγαλύτερο ποσοστό καπνίζουν παθητικά σε σχέση με τους άνδρες που θεωρούνται περισσότερο υπεύθυνοι για το ενεργητικό κάπνισμα.


"Μαστογραφία ή υπερηχογράφημα μαστών;"

Το υπερηχογράφημα μαστών δεν ενέχει κανένα απολύτως κίνδυνο για την υγεία της γυναίκας και μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία. Ειδικά στις νεαρές γυναίκες ενδείκνυται έναντι της μαστογραφίας λόγω του ότι δεν επηρεάζεται η απεικονιστική δυνατότητα από την αυξημένη πυκνότητα του μαστού.

Το υπερηχογράφημα και η μαστογραφία έχουν πολύ συχνά συμπληρωματικό ρόλο στη διάγνωση. Με το πρώτο βρίσκουμε εύκολα μικρές κύστες και ιναδενώματα, ενώ με τη μαστογραφία γίνονται καλύτερα αντιληπτές οι αποτιτανώσεις, τα μεγαλύτερα μορφώματα με αστεροειδείς προσεκβολές και οι αλλαγές στην αρχιτεκτονική του μαστού.

Δεν χρειάζεται να απορούν λοιπόν οι γυναίκες αν ο γυναικολόγος ή ο ακτινολόγος τους τους συστήσουν να κάνουν συμπληρωματική απεικονιστική εξέταση του μαστού με υπερηχογράφημα ή μαστογραφία.


Κουνούπια στο αστικό περιβάλλον

Τα κουνούπια είναι αιμομυζητικά αρθρόποδα που ενοχλούν τον άνθρωπο και τα θερμόαιμα ζώα, τα οποία υπό ορισμένες συνθήκες είναι δυνατόν να μεταδώσουν κάποιες ασθένειες, όπως Κίτρινο Πυρετό, Δάγκειο Πυρετό, Πυρετό του Δυτικού Νείλου, Εγκεφαλίτιδες κ.α. Τα είδη ξεπερνούν τα 3.000, αποτελούν την οικογένεια Culicidae και διακρίνουμε τρείς υποοικογένειες, Anophelinae, Culicinae, και Toxorhynchitinae. Περισσότερο μας απασχολούν οι δύο πρώτες υποοικογένειες, τα Ανωφελή (Anophelinae) και τα Κοινά (Culicinae).

Τρόποι προστασίας

Εμείς για να προστατευτούμε από το τσίμπημα των κουνουπιών θα πρέπει όταν απολαμβάνουμε έναν περίπατο σε μία περιοχή με πυκνή βλάστηση, να φορούμε ελαφριά μακρυμάνικα ρούχα, παντελόνι, ψηλές κάλτσες, κλειστά παπούτσια και καπέλο, και να εφαρμόζουμε στα απροστάτευτα μέρη του σώματός μας εντομοαπωθητικά. Όταν χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα τα οποία κυκλοφορούν στο εμπόριο, διαβάζουμε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στο δοχείο, ψεκάζουμε πρώτα κάτω και πίσω από μεγάλα και βαριά αντικείμενα ώστε να ερεθίσουμε τα κουνούπια να βγουν, και στη συνέχεια ψεκάζουμε ψηλά και γύρω-γύρω σε όλο το δωμάτιο, με αυτό τον τρόπο τα σταγονίδια του εντομοκτόνου λόγω του μικρού τους βάρους αιωρούνται στον αέρα για αρκετή ώρα, και ερχόμενα σε επαφή με τα κουνούπια τα θανατώνουν. Επιπροσθέτως, για να αποτρέψουμε την είσοδο των κουνουπιών στο σπίτι μας μπορούμε να χρησιμοποιούμε συρματόπλεγμα νούμερο 16 ή πυκνότερο στα παράθυρα και τις πόρτες, να χρησιμοποιήσουμε καπνογόνες σπείρες και ηλεκτροθερμενόμενα πλακίδια.


iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου