25 Αυγ 2011

Επισκόπηση ημερήσιου τύπου


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Προσλήψεις 23.137 εκπαιδευτικών"

Με πολλά ερωτηματικά ως προς το χρόνο τοποθέτησή τους στα σχολεία που παρουσιάζουν κενά σε θέσεις διδακτικού προσωπικού το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες την πρόσληψη 23.137 εκπαιδευτικών και των τριών βαθμίδων. Απ’ αυτούς μόνο οι 600 θα είναι μόνιμοι, ενώ οι υπόλοιποι με διάφορες συμβάσεις απασχόλησης ή ενταγμένοι σε προγράμματα που χρηματοδούνται από το ΕΣΠΑ. Δείτε τα πρώτα ονόματα των 546 δασκάλων - καθηγητών που διορίζονται...
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Βάζουν λουκέτο 183.000 μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν 250.000 εργαζομένους". ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Παίζουν με τους μισθούς". ΕΘΝΟΣ: "Τα μυστικά του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο".

Με μοντέλο τη συμφωνία που επετεύχθη με τους εφοριακούς η κυβέρνηση προσανατολίζεται να αντιμετωπίσει συνολικά το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Οι απώλειες από την περικοπή των επιδομάτων προβλέπεται να καλυφθούν σε πρώτο χρόνο από τον ειδικό λογαριασμό της "προσωπικής διαφοράς"
.

Τα "μυστικά" του νέου μισθολογίου περιλαμβάνουν τις παρακάτω ρυθμίσεις:
  • Θα καταργηθούν όλα τα επιδόματα και θα παραμείνουν μόνο 5 (οικογενειακό, παραμεθόριων περιοχών, ειδικών συνθηκών εργασίας, επίδομα παραγωγικότητας και σπουδών) εκτός των επιδομάτων αδείας και εορτών.
  • Ολοι οι υπάλληλοι που λαμβάνουν ειδικά επιδόματα θα αποκτήσουν έναν "κωδικό" στη μισθοδοσία τους, που θα ονομάζεται "προσωπική διαφορά" και θα τα περιλαμβάνει στο σύνολό τους.
  • Για τους υπαλλήλους που λαμβάνουν υψηλά ειδικά επιδόματα (εφοριακοί, τελωνιακοί, υπάλληλοι του υπ. Οικονομικών) θα τεθεί ανώτατο πλαφόν "προσωπικής διαφοράς", το οποίο θα είναι μικρότερο από το σύνολο των ειδικών επιδομάτων που λαμβάνουν σήμερα.
  • Με βάση τους νέους μισθούς και τη μισθολογική εξέλιξη που θα καθορίσει το Ενιαίο Μισθολόγιο, θα εφαρμοστεί για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων το μοντέλο που προτάθηκε στους εφοριακούς. Δηλαδή θα διατηρήσουν το σύνολο των αποδοχών τους και στο μέλλον οι αυξήσεις στους βασικούς μισθούς που θα πραγματοποιηθούν θα αφαιρούνται από το ποσό της "προσωπικής διαφοράς". Ετσι το σύνολο των αποδοχών θα παραμείνει αμετάβλητο.
  • Σε βάθος επταετίας και με την ωρίμανση του Ενιαίου Μισθολογίου προβλέπεται ότι θα έχει επιτευχθεί η εξίσωση των βασικών μισθών για υπαλλήλους ίδιων προσόντων σε όλο το Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την παράλληλη σταδιακή μείωση της προσωπικής διαφοράς με στόχο να απαλειφθεί αυτή το 2019 από τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων.
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ανεπάγγελτοι οι πολιτικοί αν δεν υπήρχε ο Πατροκοσμάς".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Εθαψαν το δημόσιο Πανεπιστήμιο". Ομηροι της ιδιωτικής χρηματοδότησης καθηγητές-φοιτητές • Πολυδαίδαλο σύστημα εκλογής διοικήσεων, δεν διασφαλίζει διαφάνεια • Διακοσμητικός ο ρόλος σπουδαστών στα όργανα.

Με το δεκάλεπτο τηλεφώνημα Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά, στην εκπνοή της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, γράφτηκε ο επίλογος στην ιστορία του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου, όπως κατοχυρώθηκε στην κοινωνική συνείδηση του τόπου, ειδικά μετά τη μεταπολίτευση και με έντονη τη σφραγίδα του ίδιου του ΠΑΣΟΚ.
Ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ υπερψηφίστηκε και από Ν.Δ., ΛΑΟΣ και ΔΗ.ΣΥ., καταγγέλθηκε ως αντισυνταγματικός και ανεφάρμοστος από την Αριστερά, μεγάλο μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής και εν τέλει σηματοδοτεί το τέλος εποχής για τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση: καταργεί το ακαδημαϊκό άσυλο, βάζει εξωπανεπιστημιακούς στο ανώτατο όργανο διοίκησης, περιορίζει και κατανέμει υπό όρους τη δημόσια χρηματοδότηση.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ιστορική συμφωνία για το μέλλον της Παιδείας".

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός το ότι η επίτευξη συναίνεσης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αναδεικνύει κερδισμένη την Παιδεία. Από αυτή την άποψη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι δίνεται πλέον η δυνατότητα στα Πανεπιστήμια να λειτουργήσουν καλύτερα, να εκλέγουν τους πρυτάνεις τους χωρίς κομματικά «αλισβερίσια» και να πάψουν να αποτελούν άσυλο εξωπανεπιστημιακών στοιχείων, εγχώριων και αλλοδαπών. Κατά κοινή ομολογία, η κατάσταση στα Πανεπιστήμια είχε φθάσει στο απροχώρητο και είναι προφανές ότι κάτι έπρεπε να γίνει προκειμένου να βελτιωθεί το υποβαθμισμένο επίπεδο των παρεχόμενων σπουδών. Από την άλλη πλευρά, η χθεσινή εξέλιξη, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορικής σημασίας για τα μεταπολιτευτικά κοινοβουλευτικά ήθη, αποτελεί δικαίωση για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία διαχρονικά και με συνέπεια υποστηρίζει τη συναίνεση στα θέματα της Παιδείας. Και αυτό σε αντίθεση με την αρνητική στάση που τηρούσε συστηματικά το ΠΑΣΟΚ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, με χαρακτηριστική την περίπτωση της συνταγματικής αναθεώρησης όπου όλοι θυμόμαστε τις παλινωδίες του Γ. Παπανδρέου που ακύρωσαν τη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ.

Είναι γνωστό ότι η πλήρης κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ήταν πάγια θέση της Ν.Δ., όπως επίσης η εκλογή των πρυτανικών αρχών από την ακαδημαϊκή κοινότητα, δηλαδή από το φυσικό τους χώρο. Με αυτά τα δεδομένα, γίνεται σαφές ότι η συναίνεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτεύχθηκε με βάση την ατζέντα που επέβαλε η Ν.Δ., η οποία με τη σοβαρή και υπεύθυνη στάση της αποδεικνύει ότι αρνείται να συναινέσει μόνο όταν η κυβέρνηση εμμένει σε καταστροφικές πολιτικές για τη χώρα, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της οικονομίας.

ΕΣΤΙΑ: "Κανένας στόχος για την οικονομία".

Η ΑΥΓΗ: "Πρόβα κεντροδεξιάς διακυβέρνησης".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Αναγνώριση χρόνου για την επικουρική σύνταξη".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Συναίνεση ευθύνης στην Παιδεία".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Δραματικές ανατροπές στις συντάξεις του 2012".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Μηδενικό έργο εμφάνισαν οι 34 μεγαλύτερες εφορίες".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Λαϊκή πάλη να μην εφαρμοστεί ο αντιδραστικός νόμος - πλαίσιο".

ΤΑ ΝΕΑ: "Η Παιδεία βγαίνει από το... άσυλο".

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: "Χωρίς πάτο το βαρέλι... ανεργία 24%, 893 ρίχτερ στο ΧΑ, ύφεση 7%, 373.000 νέα λουκέτα"

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Πρώτο τεστ για συναίνεση".

Οικονομικός Τύπος

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στο επόμενο δωδεκάμηνο έρχονται 180.000 «λουκέτα».

ΕΞΠΡΕΣ: "Με πρόβλημα ρευστότητας το 82,6% των επιχειρήσεων".

«ΛΟΥΚΕΤΟ» αναμένεται να βάλουν 183.000 επιχειρήσεις το επόμενο δωδεκάμηνο, εκ των οποίων 100.000 έως το τέλος του 2011, οδηγώντας στην ανεργία περίπου 250.000 εργαζόμενους.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εξαμηνιαίας αποτύπωσης του οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις, του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, πάνω από 2 στις 10 επιχειρήσεις (21,8%) βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και το μέλλον τους θεωρείται αβέβαιο.
Παράλληλα, η κακή οικονομική κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διατυπώνεται και από το γεγονός ότι για μία πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα αντιστοιχούν 7 απολύσεις.


ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σε κρίσιμο δίλημμα οι τραπεζίτες".

Το ενδεχόμενο κρατικοποιήσεων κάποιων ελληνικών τραπεζών μέσω της άντλησης των διαθέσιμων κεφαλαίων ύψους 30 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προβάλλει στον ορίζοντα η κυβέρνηση.
Παράλληλα θεσμικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι το «κούρεμα» από τη συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θα πρέπει να ανέλθει περί το 21%".

ΚΕΡΔΟΣ: "Ιδρύεται bridge bank".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου