20 Οκτ 2011

Υγεία: Το Facebook μπορεί να αλλάζει τον εγκέφαλο


Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αλλάζουν τον εγκέφαλο των χρηστών τους, καθώς και την κοινωνική ζωή τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Τρισδιάστατες τομογραφίες του εγκεφάλου έδειξαν πως υπάρχει απ’ ευθείας συσχέτιση ανάμεσα στον αριθμό των φίλων που έχει κανείς στο Facebook και το μέγεθος ορισμένων τμημάτων του εγκεφάλου του.

Αυτό που δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη είναι εάν οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης διεγείρουν την παραγωγή φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο ή εάν κάποιοι χρήστες τους είναι καλύτεροι στο να κάνουν φίλους επειδή έχουν ιδιαιτερότητες στον εγκέφαλό τους.

Όπως και να ‘χει, οι περιοχές του εγκεφάλου που συσχετίστηκαν άμεσα με το Facebook παίζουν ρόλο στην κοινωνική αλληλεπίδραση, την μνήμη και τον αυτισμό.

Η όλη έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B Biological Sciences», βασίστηκε στις τομογραφίες 125 φοιτητών από το Λονδίνο.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τον αριθμό των φίλων που είχαν στο Facebook, καθώς και εκείνον των φίλων που έχουν στην αληθινή ζωή.

Όπως διαπίστωσαν, όσο περισσότερους φίλους είχαν στο Facebook, τόσο μεγαλύτερη ήταν η ποσότητα της φαιάς ουσίας σε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου τους.

Η μελέτη έδειξε ακόμη πως ο αριθμός των διαδικτυακών φίλων αντανακλούσε τον αριθμό των φίλων στην αληθινή ζωή.

Οι δομές

Όπως γράφουν ο δρ Ριότα Κανάι και οι συνεργάτες του από το Ίδρυμα Νοητικής Νευροεπιστήμης του University College του Λονδίνου, μία από τις περιοχές του εγκεφάλου που φάνηκε υπερανεπτυγμένη είναι η αμυγδαλή, η οποία σχετίζεται με τη μνήμη και τις συναισθηματικές αντιδράσεις.

Προγενέστερες μελέτες έχουν καταδείξει συσχέτιση ανάμεσα στον όγκο της φαιάς ουσίας στην αμυγδαλή και στο μέγεθος και την πολυπλοκότητα του κοινωνικού δικτύου ενός ανθρώπου στον αληθινό κόσμο.

Η φαιά ουσία είναι ο εγκεφαλικός ιστός στον οποίο συμβαίνουν οι νοητικές διεργασίες.

Τρεις άλλες περιοχές του εγκεφάλου που συσχετίστηκαν με τους διαδικτυακούς φίλους είναι:

* Η δεξιά άνω κροταφική αύλακα, η οποία παίζει ρόλο στην αντίληψη και ενδέχεται να είναι διαταραγμένη στους πάσχοντες από αυτισμό.

* Η αριστερή μέση κροταφική έλικα, η οποία σχετίζεται με την «ανάγνωση» των κοινωνικών ενδείξεων.

* Το δεξιό ενδορινικό σύμπλεγμα, που πιστεύεται ότι είναι σημαντικό για την μνήμη και την πλοήγηση στον χώρο.

Το Facebook είναι το πιο δημοφιλές site κοινωνικής δικτύωσης, με περισσότερα από 800 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε όλο τον κόσμο, κάθε ένας εκ των οποίων έχει μερικούς δεκάδες έως περισσότερους από 1.000 φίλους.

ygeia.tanea.gr

NEL Lines: Δελτία τύπου

20/10/2011
Τροποποίηση δρομολογίων λόγω απεργίας

Σας ενημερώνουμε ότι, τα πλοία της εταιρείας μας Ε/Γ-Ο/Γ AQUA MARIA, Ε/Γ-Ο/Γ AQUA JEWEL, Ε/Γ-Ο/Γ AQUA SPIRIT και Ε/Γ-Ο/Γ ΤΧΠ ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ παραμένουν στο λιμένα Λαυρίου λόγω της επαναλαμβανόμενης απεργίας της Π.Ν.Ο.
Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε με νέο δελτίο τύπου.

Γραφείο Τύπου NEL Lines

Αγροτικά νέα


-Ταξίδι στο εξωτερικό για ποιοτικά συνεταιριστικά προϊόντα


Στην ποιότητα και την μοναδικότητα των προϊόντων τους, ποντάρουν τρεις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, από τη Ζάκυνθο, τη Νάξο και τη Χίο, που ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο του προγράμματος "Νήσων Γη” με στόχο να τα προωθήσουν τόσο στην εγχώρια, όσο και σε αγορές του εξωτερικού.

Πρόκειται για τη μοναδική «μαστίχα Χίου», την πικάντικη «γραβιέρα Νάξου» και το αγνό «ελαιόλαδο Ζακύνθου» που υπό το πρόγραμμα «Νήσων Γη» θα παρουσιασθούν σε διεθνείς εκθέσεις, θα υποστηριχθούν διαφημιστικά σε τηλεόραση, έντυπα και προωθητικές ενέργειες στις δύο σημαντικότερες διατροφικές ευρωπαϊκές αγορές.

Η «μαστίχα Χίου» προέρχεται από τη φυσική ρητίνη, που βγαίνει από τον κορμό και τα κλαδιά του φυτού σχίνος. Η μαστίχα εμφανίζεται σαν δάκρυ στα χαραγμένα σημεία του φυτού και ρέει κατά σταγόνες σε ειδικούς συλλέκτες.

Είναι χαρακτηριστικό πως παράγεται μόνο στη Χίο και συγκεκριμένα στο νότιο τμήμα του νησιού. Αποτελεί δε το κυριότερο προϊόν της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Ο φορέας έχει την αποκλειστική διαχείριση τη φυσικής μαστίχης Χίου στην ελληνική και άλλες αγορές. Η μαστίχα χίου, το μαστιχέλαιο και η τσίχλα χίου, που παράγει και διαχειρίζεται η Ενωση, είναι προϊόντα που έχουν αναγνωριστεί από το 1997 από την Ε.Ε. σαν ΠΟΠ με σημαντική αύξηση των εξαγωγών την τελευταία 3ετία.


-Μετά τις 25 Οκτωβρίου πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης

Για δεύτερη συνεχή χρονιά θα πληρωθούν προκαταβολές της ενιαίας ενίσχυσης στους παραγωγούς μέσα στον Οκτώβριο, με πιο πιθανές ημερομηνίες, τις ημέρες μετά τις 25 του μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Θυμίζουμε ότι το 2010 η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης δόθηκε στις 27 Οκτωβρίου, ενώ το συνολικό ποσό είχε εξοφληθεί μέσα στο Δεκέμβριο του 2010.


-Προθεσμία 40 ημερών για την πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων

Χρονικό περιθώριο 40 ημερών θα έχουν οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων το οποίο έχει ενσωματωθεί στον λογαριασμό της Δ.Ε.Η., σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου. Σε αντίθετη περίπτωση, θα εκδίδεται απόφαση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος από την έκδοση της οποίας οι φορολογούμενοι έχουν διορία άλλες 20 ημέρες προκειμένου να εξοφλήσουν το ειδικό τέλος.

paseges.gr


-Ραντεβού το Νοέμβριο δίνει το Ecofestival


Ραντεβού το Νοέμβριο με το καταναλωτικό κοινό δίνει για φέτος η 14η Έκθεση Βιολογικών Προϊόντων και Υπηρεσιών Ecofestival 2011, που θα διεξαχθεί στις 25-28 Νοεμβρίου στο ΜΕΚ, στην Παιανία. Φέτος για πρώτη φορά η έκθεση Ecofestival οργανώνεται και συστεγάζεται με δύο άλλες εκθέσεις, την Ελληνικά Τρόφιμα και Ποτά και την Παραδοσιακά Προϊόντα του Κόσμου, γεγονός που δημιουργεί μοναδικές συνέργειες που εγγυώνται υπεραυξημένο εμπορικό και καταναλωτικό ενδιαφέρον και σίγουρη επιτυχία.

Επιστρέφει στο προσκήνιο μετά από απουσία ενός χρόνου η μεγαλύτερη πανελλήνια Έκθεση Βιολογικών Προϊόντων και Υπηρεσιών Ecofestival 2011. Νέοι συνεργάτες, νέος εκθεσιακός χώρος, νέες ιδέες, και πληθώρα νέων εκδηλώσεων, η έκθεση Ecofestival 2011 επιστρέφει στις 4-6 Νοεμβρίου 2011, στο Κλειστό Ολυμπιακό Γήπεδο Φαλήρου (Ταε Κβο Ντο), και υπόσχεται την δυναμικότερη εκδήλωση στα βιολογικά προϊόντα.
Εδώ και 14 χρόνια, ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ, διοργανώνει την έκθεση Ecofestival για να ενδυναμώσει την αγορά των βιολογικών προϊόντων, να δημιουργήσει επαγγελματικές ευκαιρίες στον κλάδο, να στηρίξει τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες διασφαλίζοντας την σωστή προβολής τους, αλλά και να προσφέρει έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση στο ευρύ κοινό.
Σήμερα, η αγορά αντιμετωπίζει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη για σωστή προβολή, «έξυπνες» ευκαιρίες και ευρεία διάθεση των βιολογικών προϊόντων. Για το λόγο αυτό, ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ, σε συνεργασία με τους δυνατότερους παίκτες στον κλάδο της διοργάνωσης εκθέσεων αλλά και τους δυναμικότερους συνεργάτες στον χώρο των ΜΜΕ, διοργανώνει για άλλη μία χρονιά την Έκθεση Βιολογικών Προϊόντων και Υπηρεσιών Ecofestival 2011, την μεγαλύτερη έκθεση στον κλάδο, και την μόνη αποκλειστικά με πιστοποιημένα προϊόντα.
Στην έκθεση θα λάβουν μέρος παραγωγοί και επιχειρηματίες από πληθώρα τομέων:
- Παραγωγή, τυποποίηση και μεταποίηση βιολογικών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων (λάδι, κρασί, αρτοσκευάσματα, ζυμαρικά, όσπρια, γλυκά, μέλι, τυρί, αυγά, κρέας, φρούτα, λαχανικά, ποτά, χυμοί, βότανα, κ.ά.)
- Εισαγωγείς, έμποροι, και καταστήματα βιολογικών προϊόντων
- Οικολογικά είδη προσωπικής υγιεινής και νοικοκυριού (καλλυντικά, προσωπική υγιεινή, ρούχα, έπιπλα, απορρυπαντικά και είδη σπιτιού
- Βιολογικά λιπάσματα, εισροές, εφόδια, μηχανήματα, κομποστοποίηση
- Υπηρεσίες (πιστοποιήσεις, ποιοτικός έλεγχος, συμβουλευτικές υπηρεσίες, εκπαίδευση)
- Διεθνείς οργανισμοί και ινστιτούτα
- Αγροτουρισμός και οικοτουρισμός
- Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά, βιομάζα, ανεμογεννήτριες)
- Ανακύκλωση, διαχείριση φυσικών πόρων και αποβλήτων, περιβαλλοντική έρευνα, οικολογική δόμηση
- Φορείς, μη κυβερνητικοί οργανισμοί, περιβαλλοντικές οργανώσεις (προστασίας άγριων ζώων και φυσικού πλούτου, οικολογικής διαβίωσης, δίκαιου εμπορίου
- Δημόσιοι οργανισμοί, τοπική αυτοδιοίκηση, επιμελητήρια, εκπαιδευτικά ιδρύματα, συνεταιρισμοί παραγωγών
- ΜΜΕ, εκδόσεις.

Πληροφορίες: ΔΗΩ (210-8224384) και στην Vinetum (210-7660560).

agronews.gr