14 Μαΐ 2010

Αγροτικά Νέα

Μπήκε η πρώτη βάση για τη δημιουργία του Διατροφικού Τειρεσία

«Το μητρώο εμπόρων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων είναι ήδη έτοιμο, θα κατατεθεί», τόνισε στη βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιχάλης Καρχιμάκης. Το υπό σύσταση μητρώο εμπόρων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, που έχει εξαγγείλει το ΥΠΑΑΤ, αποτελεί έναν πυλώνα του λεγόμενου Διατροφικού Τειρεσία, με στόχο να καταπολεμηθούν παρανομίες απέναντι στον παραγωγό και τον καταναλωτή.

Μιχάλης Καρχιμάκης: Σύντομα επιστροφές ΦΠΑ σε αγρότες και κτηνοτρόφους

«Η επιστροφή του ΦΠΑ, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, αυξάνεται από το 7% στο 11%, γιατί αναγνωρίζουμε την κρισιμότητα του χώρου. Πιστεύω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα αφού υποβληθούν τα σχετικά δικαιολογητικά, θ’ αρχίσει να επιστρέφεται ο ΦΠΑ», ανέφερε στη βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιχάλης Καρχιμάκης.

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση οι αλλαγές στον ΕΛΓΑ

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο της εξυγίανσης, του εκσυγχρονισμού και της αναδιάρθρωσης του εν γένει γεωργο-ασφαλιστικού συστήματος, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για το «Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας» προκειμένου μέσα από ένα ευρύ, ανοιχτό, δημοκρατικό διάλογο, να οριστικοποιηθούν και να συμπληρωθούν οι νέες ρυθμίσεις.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πωλητών λαϊκών αγορών στις 17 Μαΐου 

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα 17 Μαΐου στις 5 το απόγευμα οι πωλητές λαϊκών αγορών, διαμαρτυρόμενοι για την υπαγωγή τους μέσω του σχεδίου ''Καλλικράτης'' στους δήμους.

Εκσυγχρονισμός ελαιοτριβείων μέσω Αναπτυξιακού

Την ένταξη ιδιωτικών επενδύσεων, συνολικού ύψους 15,5 εκ. ευρώ, στα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου, ενέκρινε η γνωμοδοτική επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Φώτη Χατζημιχάλη.

Ποσό-ρεκόρ από τις ανεπτυγμένες χώρες στο "πράσινο" ταμείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής 

Τα κράτη-δωρητές δεσμεύτηκαν ότι θα δώσουν το ποσό - ρεκόρ των 4,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα προσεχή τέσσερα χρόνια για τις ανάγκες του Διεθνούς Κέντρου Περιβάλλοντος, του μεγαλύτερου "πράσινου" ταμείου στον κόσμο, που δημιουργήθηκε με σκοπό να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Εισβολή» περονόσπορου στους Κρητικούς αμπελώνες

Σημαντικό πλήγμα δέχεται η αμπελουργία της Κρήτης από εκτεταμένες προσβολές περονόσπορου που «ρημάζει» με μεγάλη ταχύτητα τα σταφύλια. Το φαινόμενο έπληξε αρχικά τους βιολογικής καλλιέργειας αμπελώνες αλλά άρχισε να επεκτείνεται και στους συμβατικής καλλιέργειας.

Οι εγκεκριμένοι μεταποιητές για το πριμ στο αιγοπρόβειο γάλα

Τη λίστα με τους μεταποιητές που μπορούν να παραλαμβάνουν αιγοπρόβειο γάλα από τους κτηνοτρόφους της χώρας, που θέλουν να ενισχυθούν με το πριμ ποιότητας έδωσε στη δημοσιότητα ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ).
Οι εγκεκριμένοι μεταποιητές αιγοπρόβειου γάλακτος, όπως τους ανακοίνωσε ο ΕΛΟΓΑΚ, προέκυψαν σύμφωνα με την ΚΥΑ 320679/9-11-2005.

              "ΠΑΣΕΓΕΣ"

Αλλαγές και Νέα στο δρομολόγιο της Άγονης γραμμής


Η ASTRA Airlines ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι απο τις  17 Μαϊος θα υπάρξουν αλλαγές στο δρομολόγιο της Αγονης γραμμής Θεσσαλονίκη-Χίος-Θεσσαλονίκη.

Επίσης για τους μήνες Ιούλιο, Άυγουστο και μέχρι 18 Σεπτεμβρίου η πτήση θα εκτελείται καθημερινά με αεροσκάφος BAe146-300.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις αλλαγές και τα νέα δρομολόγια της Άγονης γραμμής Θεσσαλονίκη-Χίος-Θεσσαλονίκη.
"astra-airlines.gr"




Μες το μαγειριό...!

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΧΙΩΤΙΚΗ

Υλικά 

Για τη ζύμη
 
1 φλιτζάνι βούτυρο ή μαργαρίνη
2 φλιτζάνια γάλα
2 φλιτζάνια ζάχαρη
6 αυγά
3 φλιτζάνια καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1 γεμάτη κουτ. του γλυκού κανέλα σκόνη
1 κουτ. του γλυκού γαρύφαλλα σκόνη
2 φλιτζάνια γαλέτα από μπαγιάτικο ψωμί
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1½ κουτ. του γλυκού σόδα μαγειρικής
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
3 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
λίγη καρυδόψιχα για το γαρνίρισμα 

Για το σιρόπι

4 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
λίγο χυμό λεμονιού

Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο, προσθέτοντας, σταδιακά και εναλλάξ, τη ζάχαρη και τα αυγά. Συνεχίζουμε το χτύπημα, προσθέτοντας το γάλα, την καρυδόψιχα, τα δύο μπαχαρικά και τη σόδα, διαλυμένη στο κονιάκ. Τέλος, προσθέτουμε τη γαλέτα, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα και το αδειάζουμε σε ένα στρογγυλό και βαθύ ταψάκι, ελαφρά βουτυρωμένο και αλευρωμένο. Ψήνουμε την καρυδόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 °C για 20 έως 25 λεπτά και κατόπιν, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 280 °C για 1 ώρα. Ετοιμάζουμε το σιρόπι, αναμιγνύοντας τη ζάχαρη με το νερό σε ένα κατσαρόλι, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Όταν δέσει, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού. Περιχύνουμε την καρυδόπιτα με το σιρόπι, όσο είναι ακόμη ζεστή, και την αφήνουμε να κρυώσει και να το απορροφήσει όλο. Κόβουμε σε διαγώνια κομμάτια, πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα και σερβίρουμε.



της Δήμητρας Παπαγεωργίου

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!

Πολιούχος Χίου


Ο Άγιος Ισίδωρος που μαρτύρησε στη Χίο

Ο άγιος Ισίδωρος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια και ήταν ναύτης του βασιλικού στόλου, στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου. Μεγάλωσε σε ειδωλολατρική οικογένεια, αλλά δεν τον ικανοποιούσε και δεν τον γέμιζε εσωτερικά η θρησκεία των ειδώλων. Ήταν ανήσυχο πνεύμα και έψαχνε να βρη την αλήθεια, να βρη εσωτερική πληρότητα και νόημα ζωής. Επειδή ήταν καλοπροαίρετος άνθρωπος δεν άργησε να βρη την αλήθεια στο Πρόσωπο του Χριστού, ο οποίος είναι η ενυπόστατη αλήθεια. Γιατί η αλήθεια δεν είναι αφηρημένη έννοια, αλλά υπόσταση – πρόσωπο. Ο Πιλάτος, όταν δίκαζε τον Χριστό, τον ερώτησε τι είναι αλήθεια και ο Χριστός δεν του απάντησε, αλλά και ο ίδιος δεν περίμενε απάντηση. Ο άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης λέγει ότι, εάν ο Πιλάτος ενδιαφερόταν πραγματικά να μάθη τι είναι η αλήθεια η μάλλον ποιός είναι η αλήθεια και έθετε διαφορετικά το ερώτημα, δηλαδή εάν ερωτούσε «τις εστίν αλήθεια», ο Κύριος θα του έδινε την απάντηση: «Εγώ ειμί η οδός και η αλήθεια και η ζωή».

Ο άγιος Ισίδωρος βρέθηκε κάποτε στο μυροβόλο νησί της Χίου μαζί με τον βασιλικό στόλο και εκεί έφτασε στα αυτιά του ειδωλολάτρη Ναυάρχου Νουμέριου η καταγγελία ότι ο ναύτης Ισίδωρος είναι Χριστιανός. Αμέσως συνελήφθη ο άγιος και οδηγήθηκε μπροστά στον Νουμέριο. Αλλά παρά τις προσπάθειές του να τον πείση να θυσιάση στα είδωλα, πρώτα με κολακείες και ύστερα με απειλές, ο άγιος έμεινε σταθερός στην πίστη του και γι’ αυτό τον βασάνισαν σκληρά και στην συνέχεια τον έριξαν στην φυλακή. Ο πατέρας του, όταν πληροφορήθηκε το γεγονός κατέφθασε εσπευσμένα στην Χίο, και προσπάθησε να τον μεταπείση, στην αρχή με χάδια και γλυκόλογα. Τον ασπάσθηκε πατρικά και τον παρακάλεσε θερμά να επιστρέψη στην ειδωλολατρεία. Αλλά και ο Ισίδωρος προσπάθησε με την σειρά του να τον πείση να εγκαταλείψη την λατρεία των ειδώλων, που στην πραγματικότητα είναι λατρεία των δαιμόνων, και να πιστέψη στο Τριαδικό Θεό, τον μόνον αληθινό Θεό, ο οποίος είναι το φως, η αλήθεια και η ζωή των ανθρώπων. Ο πατέρας του τότε πέταξε το προσωπείο και έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο. Αγρίεψε ξαφνικά, η όψη του αλλοιώθηκε, άφησε τα χάδια και τα γλυκόλογα, μίλησε άσχημα στον γιο του και γεμάτος οργή τον καταράσθηκε, παρότρυνε δε τον Νουμέριο να τον θανατώση. Τότε εκείνος τον βασάνισε και πάλι σκληρά και επειδή έβλεπε ότι παρά τα φρικτά βασανιστήρια εξακολουθούσε να ζη, τον απεκεφάλισε και έτσι η ψυχή του πέταξε στα ουράνια σκηνώματα, «όπου ήχος καθαρός εορταζόντων» και «ζωή ατελεύτητος».

Τα γεγονότα που έχουν σχέση με την ταφή του σκηνώματος του αγίου Ισιδώρου, μας είναι γνωστά από το άρθρο του προηγουμένου Δεκεμβρίου, όταν αναφερθήκαμε στο βίο της αγίας μάρτυρος Μυρώπης η Μερόπης. Δηλαδή, παρά την διαταγή του Νουμέριου να παραμείνη άταφο το σώμα του αγίου Ισιδώρου και παρά το ότι φυλασσόταν από οπλισμένους στρατιώτες, η αγία Μερόπη βρήκε τον τρόπο να το πάρη και να το ενταφιάση με τις ανάλογες τιμές. Και το γεγονός αυτό, όπως είδαμε, υπήρξε η αφορμή του μαρτυρίου της.

Ο βίος και η πολιτεία του αγίου Ισιδώρου μας δίνουν την αφορμή να τονίσουμε τα ακόλουθα:

Η γνήσια και ανιδιοτελής αγάπη είναι καρπός κοινωνίας του ανθρώπου με τον Θεό και χωρίς την Χάρη του Θεού κανείς δεν μπορεί να αγαπά αληθινά. Ακόμη και την φυσική αγάπη, που έχουν οι γονείς προς τα παιδιά και την οποία έχουν και αυτά τα άλογα ζώα, και αυτήν ακόμα μπορεί να μη την έχη ο άνθρωπος εκείνος, ο οποίος αποξενώνεται τελείως από τον Θεό, όπως το βλέπουμε στην περίπτωση του πατέρα του αγίου Ισιδώρου. Χωρίς την Θεία Χάρη ο άνθρωπος αποθηριούται, γίνεται, δηλαδή, σαν τα άγρια θηρία, μάλλον γίνεται χειρότερος και αγριότερος και από αυτά τα θηρία, γιατί εκείνα δεν θανατώνουν ποτέ ενσυνείδητα τα παιδιά τους.

Ο ιερός Ψαλμωδός, θέλοντας να τονίση το παραπάνω γεγονός, και κυρίως το ότι ο Θεός είναι αληθινός Πατέρας, που δεν εγκαταλείπει ποτέ τα παιδιά του, σε καμμιά περίπτωση, λέγει ότι «ο πατήρ μου και η μήτηρ μου εγκατέλειπόν με, ο δε Κύριος προσελάβετό με». Δηλαδή, ο πατέρας μου και η μητέρα μου με εγκατέλειψαν, αλλά ο Θεός με προσέλαβε και μου δείχνει σε κάθε περίσταση και με κάθε τρόπο την αγάπη Του. Γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι ο Τριαδικός Θεός είναι Πατέρας μας και μας αγαπά αληθινά, για να μη απελπιζόμαστε ο,τι και να μας συμβή, αλλά να στηρίζουμε πάντοτε την ελπίδα μας σε Αυτόν και να έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην αγάπη Του. Επίσης, να είμαστε σίγουροι πως και όλοι να μας εγκαταλείψουν Αυτός δεν πρόκειται ποτέ να μας εγκαταλείψη και να μας απογοητεύση.

Οι αρχαίοι πρόγονοί μας έλεγαν το σοφό εκείνο απόφθεγμα ότι «των ευτυχούντων πάντες φίλοι, των δυστυχούντων ουδέ οι γεννήτορες». Δηλαδή, όλοι κάνουν τον φίλο σε εκείνους οι οποίοι ευτυχούν, ενώ εκείνους που δυστυχούν δεν τους σπλαχνίζονται ούτε αυτοί που τους γέννησαν. Αυτό το βλέπουμε, δυστυχώς, καθημερινά και ιδιαίτερα το βιώνουν αυτοί που είχαν αξιώματα η χρήματα και τα έχασαν. Αλλά μπορεί να πη κανείς ότι τώρα είναι πραγματικά ευτυχείς, επειδή τώρα είναι σε θέση να γνωρίζουν πραγματικά ποιοί τους αγαπούν πραγματικά.

Πράγματι, όταν έρχονται στην ζωή μας πειρασμοί, τότε «αποκαλύπτονται εκ πολλών καρδιών διαλογισμοί» και τότε μετρούμε τους φίλους μας, επειδή τότε χωρίζουν οι κίβδηλοι από τους γνήσιους. Γι’ αυτό δεν πρέπει να φοβόμαστε τους πειρασμούς. Βέβαια, δεν πρέπει να τους επιζητούμε, αλλά όταν έρχονται να τους δεχόμαστε ευχάριστα, δοξολογώντας τον Θεό, επειδή μας ωφελούν παντοιοτρόπως και κυρίως επειδή γίνονται αφορμή να αποκαλύπτονται των καρδιών οι λογισμοί.
 Πρωτ. π. Γεωργίου Παπαβαρνάβα

Ο Άγιος Ισίδωρος και η μαστίχα Χίου

Αν και δεν αναφέρεται στο συναξάρι του αγίου,υπάρχει μια παράδοση που συνδέει το σχίνο,τη μαστίχα χίου και το Άγιο Ισίδωρο.Στο τόπο που μαρτύρισε ο Άγιος, τα μαστιχόδεντρα έβγαλαν ευωδιαστά δάκρυα,τη μαστίχα κλαίγοντας για το μαρτύριο του Αγίου.
Έτσι,η μαστίχα είναι ένα θείο δώρο πραγματικά,μια ευλογία για το νησί της Χίου. 
Αφού μόνο στη Χίο ευδοκιμεί και στο νότιο τμήμα του.

Ο Άγιος Ισίδωρος έιναι πολιούχος της Χίο και προστάτης των αρτοποιών και η Εκκλησία μας τιμάει την μνήμη του στις 14 Μαίου.
A. 

Χρόνια πολλά στον Ισίδωρο και την Ισιδώρα!

Πως θα πετύχεις...



Ξεκίνησαν οι Πανελλαδικές


Με εξέταση στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ξεκίνησαν οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. 

Κανονικά ξεκίνησαν οι πανελλαδικές εξετάσεις σήμερα, πρώτη μέρα, με τους υποψήφιους να διαγωνίζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα.

Τα θέματα εστάλησαν κανονικά στα 1.080 εξεταστικά κέντρα της χώρας τα οποία είναι κατά 160 λιγότερα από πέρσι.

Στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις διαγωνίζονται πάνω από 93.000 υποψήφιοι, ενώ 830 απ' αυτούς προέρχονται από εσπερινά Λύκεια.

Χιλιάδες είναι και οι απόφοιτοι παλαιοτέρων ετών που συμμετέχουν.

Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 31 Μαΐου. Οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα θα διεξαχθούν από 24 Ιουνίου - 2 Ιουλίου.

Η σημασία της αυτομόρφωσης και της δια βίου μάθησης

Η σημασία της αυτομόρφωσης και της δια βίου μάθησης ήταν το θέμα της Έκθεσης που επελέγη σήμερα για τους υποψήφιους που διαγωνίζονταν.
Συγκεκριμένα, επελέγη ένα απόσπασμα από το βιβλίο της Πανεπιστημιακού Αλεξάνδρας Κορωναίου, με τίτλο «Εκπαιδεύοντας εκτός σχολείου» . Το θέμα έχει ως εξής: «Σε άρθρο που θα δημοσιεύατε στην εφημερίδα του σχολείου να αναφερθείτε στην σημασία της αυτομόρφωσης και να προτείνετε τρόπους πραγμάτωσης σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου» .

"Καθημερινή"