15 Μαρ 2010

η Χίος ενόψει Πάσχα

Φωτογραφία: Μεστά


Στους Πασχαλινούς προορισμούς της Καθημερινής και η Χίος. Δείτε όλες τις προτάσεις που σας παρουσιάζει για διάφορες επιλογές διαμονής αλλά και εστιατορίων, με τηλέφωνα.


Φιλοξενεί την πιο φαντασμαγορική Ανάσταση, γι' αυτό και θα την επισκεφτείτε Πάσχα. Βασική προϋπόθεση να μη φοβάστε τις ρουκέτες. Ο λόγος για τον περίφημο ρουκετοπόλεμο που πραγματοποιείται το βράδυ της Ανάστασης στον Βροντάδο του Δήμου Ομηρούπολης μεταξύ των ενοριών του Aγίου Mάρκου και της Παναγίας της Eρειθιανής. Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο πέφτουν στα καμπαναριά των δύο εκκλησιών από 18 έως 30 χιλιάδες ρουκέτες, τις οποίες και κατασκευάζουν μικροί και μεγάλοι ήδη από το χειμώνα. Στόχος τους; Να πετύχουν την καμπάνα!


Βεβαίως, μπορείτε να παρακολουθήσετε και λιγότερο φασαριόζικες Αναστάσεις σε άλλες περιοχές της Χίου, την οποία αξίζει να γυρίσετε και να γνωρίσετε οποιαδήποτε εποχή κι αν την επισκεφτείτε. Την άνοιξη, αυτό που χαρακτηρίζει ολόκληρο το νησί είναι οπωσδήποτε οι τουλίπες!


Κατά τα άλλα, η Χίος προσφέρει τόσο πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους τοπία, που... θα εκπλαγείτε.


Χώρα. Κυρίως για τη βόλτα στην τεράστια παραλία της, από το λιμάνι, όπου βρίσκονται και ορισμένα από τα καλύτερα ουζερί, έως και τη μαρίνα όπου δένουν εντυπωσιακά (και μη) σκάφη. Αλλά και για τον περίπατο στην Παλιά Πόλη με τα γραφικά καλντερίμια και μεταξύ αυτών την «Aπλωταριά», πλάι στην πλατεία Bουνακίου, τον κεντρικό δρόμο όπου άπλωναν παλιά οι έμποροι την πραμάτεια τους.


Κάμπος. Κατάφυτος με πορτοκαλιές, λεμονιές, μανταρινιές και νεραντζιές, βρίσκεται λίγο νοτιότερα από τη Χώρα και εντυπωσιάζει με τα αρχοντικά του. Τα περισσότερα θα τα δείτε κρυφοκοιτάζοντας πίσω από τους ψηλούς μαντρότοιχους, ενώ κάποια λειτουργούν ως ξενώνες.


Μαστιχοχώρια. Στα νότια του νησιού, 24 τον αριθμό, εκ των οποίων τα Aρμόλια, το Πυργί, οι Oλύμποι, τα Mεστά και η Bέσσα είναι και καστροχώρια ήδη από τον Μεσαίωνα - θα τα επισκεφτείτε για να περπατήσετε στα λιθόστρωτα στενά με τις καμάρες. Tο Πυργί, γνωστό και ως «ζωγραφιστό χωριό», είναι το μεγαλύτερο και ίσως το πιο ενδιαφέρον αρχιτεκτονικά και λαογραφικά.


Ανάβατος και Αυγώνυμα. Σπίτια χτισμένα από πέτρα και λιθόστρωτα μονοπάτια τα οποια ακολουθείς -στον Ανάβατο τουλάχιστον που είναι κατά βάση εγκαταλελειμμένος- με δική σου ευθύνη, ενώ είσαι βέβαιος ότι κάπου εδώ κρύβονται τα ξωτικά! Τα Αυγώνυμα, περισσότερο αξιοποιημένα, προσφέρουν ενδιαφέρουσες επιλογές για διαμονή και φαγητό. Εδώ, και ο Επιτάφιος και η Ανάσταση γίνονται νωρίς το απόγευμα, μια και ο ιερέας έρχεται από αλλού. Στα Aυγώνυμα, επίσης, το απόγευμα του Mεγάλου Σαββάτου καίνε τον Iούδα, με ξύλα που μαζέυει όλο το χωριό. Η πυρά καίει μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα.


Βολισσός. Απέχει 40 χλμ. από τη Xώρα και είναι χτισμένη στα ριζά ενός λόφου, στην κορυφή του οποίου σώζεται σε καλή κατάσταση βυζαντινό κάστρο. Ησυχο χωριό με επίνειο το γραφικό λιμανάκι Λιμνιά και ωραίο ηλιοβασίλεμα. Aπό τη Bολισσό θα συνεχίσετε για τη λιγότερο τουριστική βόρεια Xίο (περνώντας μέσα από λαγκάδια και εγκαταλελειμμένα χωριά) και μέσω Ποταμιάς και Σπαρτούντας να φτάσετε στο Bίκη. Εδώ μπορεί να συναντήσετε αρπακτικά, σκαντζόχοιρους και αγριοκούνελα!


Καρδάμυλα. Στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, χωριό εφοπλιστών και καπεταναίων, όπως και το απέναντι νησάκι των Οινουσσών. Γραφικό λιμάνι με ωραία καφέ και εστιατόρια και πολύ περιποιημένα σπίτια και αρχοντικά. Ενα χωριό που δεν μοιάζει στ' άλλα!


Δασκαλόπετρα. Εξι χλμ. περίπου βόρεια της Χώρας, είναι ένας επίπεδος βράχος με ίχνη από εδώλια - η λαϊκή παράδοση λέει ότι εδώ δίδασκε ο Ομηρος τα ποιήματά του. Εδώ κοντά βρίσκεται και ο Βροντάδος με την... εκκωφαντική Ανάσταση!


ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Αεροπορικώς με πτήσεις των Olympic Air, Aegean και Athens Airways και ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά με πλοία της Nel Lines και της ΑΝΕΚ. Επίσης, μπορείτε να ταξιδέψετε με τη Nel από το Λαύριο για το λιμάνι των Μεστών.


Περισσότερες πληροφορίες για εστιατόρια αλλά και για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε το :

http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_taxgreece_1_08/03/2010_326888


πηγή: Χίος:Ρουκέτες και τουλίπες ,

http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_taxgreece_1_08/03/2010_326888