6 Ιουν 2010

"Εικόνες από τη Χίο και τα Μεστά"

Χθες 5 Ιουνίου και σήμερα 6 Ιουνίου οργανώθηκε για 3η συνεχόμενη χρονιά το 19ο Διεθνές Συμπόσιο και έκθεση ζωγραφικής με θέμα: «Εικόνες από τη Χίο και τα Μεστά».

Η έκθεση φιλοξενήθηκε στο δημοτικό σχολείο Μεστών.

Ευρωπαίοι ζωγράφοι μέσα στα πέτρινα σοκάκια και στην ύπαιθρο των Μεστών ζωγραφίζουν αποτυπώνοντας τοπία και σκηνές της καθημερινότητας.


Συντονίστρια της έκθεσης είναι η ζωγράφος Helena Zantreiko.

Σπουδαίοι ζωγράφοι δημιουργοί θα προβάλουν τα Μεστά σε όλη την Ευρώπη μέσα από την τέχνη τους.

"Το δέντρο που δακρύζει" στα «Ελλήνων Δρώμενα» της ΕΤ3


Στη ‘‘μυροβόλο’’ Χίο ταξίδεψε σήμερα Κυριακή 6 Ιουνίου, στις 12.30, η εκπομπή της ΕΤ3 «Ελλήνων Δρώμενα», για να παρουσιάσει το μαστιχόδεντρο, το οποίο ευδοκιμεί μόνο στο συγκεκριμένο νησί, χαρίζοντας τα πολύτιμα ‘‘δάκρυα’’ της μαστίχας.

Η εκπομπή επισκέπτεται τα Μαστιχοχώρια, στο νότιο τμήμα της Χίου και ‘‘ανακαλύπτει’’ την ιστορία της μαστίχας, η οποία χάνεται στα βάθη των αιώνων. Θρύλοι, παραδόσεις, αγαπημένες συνήθειες, ιστορικές συγκυρίες, θρησκείες, ταξίδια, άνθρωποι και πολιτισμοί συνθέτουν το μύθο του μοναδικού σε όλο τον κόσμο προϊόντος. Από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ως το Βυζάντιο, τους Ενετούς και τους Οθωμανούς, από τις μελέτες του Διοσκουρίδη ως το Βάλσαμο της Ιερουσαλήμ και από το πρώτο λουκούμι στην Κωνσταντινούπολη ως το παραδοσιακό φαγητό saliq της Σαουδικής Αραβίας η μαστίχα συναρπάζει με το μοναδικό άρωμα και την ιδιαίτερη γεύση της. Ο φακός της εκπομπής εστιάζει στους ανθρώπους των Μαστιχοχωρίων και το μόχθο τους για την καλλιέργεια του μαστιχόδεντρου και την παραγωγή της μαστίχας.
"tvradio.ert.gr"