23 Δεκ 2010

Αγροτικά νέα

«Καμπανάκι» για το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρών νησιών του Αιγαίου από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο

Προχειρότητες στον σχεδιασμό και αδυναμίες στην εφαρμογή των ειδικών μέτρων ενίσχυσης της γεωργίας στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, όπως και στις εξόχως απόκεντρες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντοπίζει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο σε αξιολόγηση που πραγματοποίησε μετά τη μεταρρύθμισή τους το 2006. Επίσης, καταλογίζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως δεν είχε ενεργή συμμετοχή στον ορθό σχεδιασμό των μέτρων.

Βέλγιο - Ε.Ε.: Απέδωσαν τα ειδικά μέτρα για τη γεωργία

To Ελεγκτικό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε έκθεση που εκπόνησε σχετικά με το τι απέδωσαν τα ειδικά μέτρα που η Ε.Ε. υιοθέτησε το 2006 για τη γεωργία στις εξόχως απόκεντρες περιοχές και στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, αποφάνθηκε ότι τα μέτρα αυτά ως ένα βαθμό απέδωσαν, αλλά και ότι υπάρχει σειρά αδυναμιών.

Γ. Κουτσούκος: Προσεχώς νεότερα για την ολοκληρωμένη διαχείριση σε σακχαρότευτλα

Σε περίπου τρεις μήνες αναμένεται να ανακοινωθεί πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης της καλλιέργειας σακχαρότευτλων, μέσω των γεωργοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων, ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννης Κουτσούκος με δηλώσεις του. Προς το παρόν εκκρεμεί σχετικό πόρισμα εμπειρογνωμόνων.

Συγχωνεύονται ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΘΙΑΓΕ και ΟΠΕΓΕΠ

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης με τις διοικήσεις των ενδιαφερόμενων νομικών προσώπων, αλλά και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ιδρύεται Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, με την επωνυμία «ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΘ.Ο.ΑΓ.Ε.Π. - ΔΗΜΗΤΡΑ), το οποίο ανήκει στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και εποπτεύεται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Διεύρυνση της "ψαλίδας" τιμών παραγωγού – καταναλωτή για τα βασικά είδη διατροφής «δείχνει» έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ


Διευρύνεται η "ψαλίδα" τιμών παραγωγού - καταναλωτή σε μία σειρά βασικών προϊόντων διατροφής, όπως προέκυψε από πρόσφατη έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ. Σύμφωνα με στοιχεία της κορυφαίας Συνομοσπονδίας, προκύπτει εξαιρετικά μεγάλη διαφορά τιμών στα δημητριακά (από 500 έως 1550%), στα ζυμαρικά (760%), στο κρασί (750%), στο ρύζι (660%) και ακολουθεί μία σειρά προϊόντων με άνοιγμα "ψαλίδας" από 170 έως 530%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Δεκέμβριο του 2010, σε σχέση με αντίστοιχη έρευνα το Νοέμβριο του 2008, η "ψαλίδα" τιμών διευρύνθηκε στα περισσότερα από τα 28 είδη διατροφής που παρακολουθεί συστηματικά η ΠΑΣΕΓΕΣ, με εξαίρεση ορισμένων οπωροκηπευτικών.

Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας: η οριακή μείωση των τιμών δεν είναι ανάλογη της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών και ελέγχους του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, το οικογενειακό γιορτινό τραπέζι έξι ατόμων φέτος θα είναι φθηνότερο κατά 7,10% σε σχέση με πέρυσι και για να γίνει πιο κατανοητό το ποσοστό της μείωσης ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο χοιρινό η μείωση είναι μόνο 0,35 ευρώ στο κιλό, στο αρνί μόλις 0,55 ευρώ στο κιλό και στη γαλοπούλα η μείωση φτάνει το 1,09 ευρώ στο κιλό.

Στα 168.000.000 ευρώ η εξισωτική αποζημίωση

Το ποσό της δημόσιας δαπάνης με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί ο Ειδικός Λογαριασμός Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (Ε.ΛΕ.ΓΕ.Π.) το 2010 ανέρχεται σε ύψος μέχρι 168.000.000 ευρώ, για την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης. Δηλαδή για την εφαρμογή του προγράμματος χορήγησης οικονομικών ενισχύσεων για φυσικά μειονεκτήματα στους γεωργούς ορεινών περιοχών, και στους γεωργούς περιοχών με μειονεκτήματα, εκτός των ορεινών περιοχών, σε εκτέλεση των Μέτρων 211 και 212 του του Πραγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τροποποιήθηκε η απόφαση για την προώθηση οίνων σε τρίτες χώρες

Με απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Κουτσούκου τροποποήθηκε η ΚΥΑ των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αριθμό 311496/13−07−09, η οποία αφορά λεπτομέρειες εφαρμογής του κοινοτικού προγράμματος «Προώθηση οίνων σε αγορές τρίτων χωρών».

Αποφασιστική δράση για κατάργηση των Σημαιών Ευκαιρίας σε αλιευτικά σκάφη

Την ανάγκη η ΕΕ να λάβει αποφασιστική δράση ώστε να τεθεί τέλος στη χρήση Σημαιών Ευκαιρίας από τα αλιευτικά σκάφη και να συμβάλει με αυτόν τον τρόπο στην αειφορική διαχείριση των αλιευμάτων επισημαίνει με γραπτή ερώτηση του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης.

«Γκαζώνουν» επενδυτικός και Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης

Mε στόχο την επίσπευση των διαδικασιών για την εκκίνηση του νέου επενδυτικού νόμου αλλά και του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) που θα αντικαταστήσει το ΤΕΜΠΜΕ πέρασε στις 21 Δεκεμβρίου από το υπουργικό συμβούλιο και η δεύτερη ανάγνωση των δύο νομοσχεδίων χωρίς αλλαγές.

πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ

Επισκόπηση ημερήσιου τύπου

Τίτλοι πολιτικών εφημερίδων

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πάρτε μέτρα τώρα ζήτησε ο Αντ. Σαμαράς".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Μάζεψε τον Σηφουνάκη κύριε Παπανδρέου".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "30.000 ευρώ για ταξίδι στη Ρώμη".

ΕΘΝΟΣ: "Πλαφόν 4.000 ευρώ και στις εισηγμένες ΔΕΚΟ".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Παπανδρεϊκή Καρτολαγνεία".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Απίστευτος ο Παπανδρέου! Δεν κατάλαβε ότι είναι πρωθυπουργός".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "2 επιστολές βάζουν φωτιές".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Παγίδες της ΔΕΗ στους νέους λογαριασμούς".

ΕΣΤΙΑ: "Η κοινωνία σε απορρύθμιση".

Η ΑΥΓΗ: "Κυβέρνηση σε αποδρομή"

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Μποναμάς με... νέες μειώσεις μισθών".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Περικοπές στις εισηγμένες του Δημοσίου".

Η ΝΙΚΗ: "Εψαλαν τα... κάλαντα οι βουλευτές στην κυβέρνηση".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Προϋπολογισμός χωρίς εμπιστοσύνη".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Προϋπολογισμός εργαλείο αντιλαϊκής εξόδου από την κρίση".

Στο ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου: "Η απάντηση του Γιώργου στα ευρωκάλαντα: Δώσαμε... δώσαμε...".

ΤΑ ΝΕΑ: "Σε ναρκοπέδιο η κυβέρνηση".

Το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "Βαθύ λαρύγγι στη Siemens!".

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: " Μαύρα σύννεφα από κρυφά γκάλοπ σε Μαξίμου - ΔΝΤ".

City Press: "ΙΟΒΕ: Προτάσεις για επιστροφή στην ανάπτυξη".

Press: "31.400 προϊόντα «καίνε» την αγορά".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Παγοδρόμιο χωρίς άδεια".

Οικονομικός τύπος

ΕΞΠΡΕΣ: "Σε τροχιά... σύγκρουσης για κλειστά επαγγέλματα".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αντικειμενικές αξίες για 4.458 οικισμούς".

Η ΑΞΙΑ: "Citi, Fund, Εφοπλιστές «βλέπουν» Εθνική".

ΚΕΡΔΟΣ: "Τι φοβούνται οι τραπεζίτες".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ομαδικά τα «πυρά» κατά του νέου προϋπολογισμού".