19 Μαΐ 2010

Μες το μαγειριό!

Θράψαλα γεμιστά

Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα: περίπου 1 ώρα και 15΄

Υλικά (για 4 άτομα)

4 φρέσκα θράψαλα (περίπου 250 - 300 γρ. έκαστο), καθαρισμένα
4 μεσαία ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά κυβάκια
100 γρ. ρύζι Καρολίνα
30 γρ. κουκουνάρια
20 γρ. σταφίδες μαύρες
150 ml ελαιόλαδο
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
σε σκόνη (αν σας αρέσει)
1/2 κουτ. γλυκού σκόνη μπαχάρι
τα φύλλα από 1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα
ελάχιστη κανέλα
100 ml κρασί
200 γρ. ντοματάκια κονσέρβας πολτοποιημένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Τα πλοκάμια και τα πλαϊνά «φτερά» από τα θράψαλα τα ψιλοκόβουμε για τη γέμιση. Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε νερό. Τρίβουμε τα κρεμμύδια με αλάτι για να φύγει η αψάδα τους και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο αχνίζουμε τα κρεμμύδια με 1/2 φλιτζάνι νερό, έως ότου πιουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το μισό λάδι και τα κουκουνάρια και ανακατεύουμε έως ότου χρυσίσουν. Σουρώνουμε τις σταφίδες και τις προσθέτουμε στο σκεύος μαζί με τα ψιλοκομμένα πλοκάμια, τα μπαχαρικά, το ρύζι και αλατοπίπερο. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 3 - 4 λεπτά, σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί. Αποσύρουμε, προσθέτουμε το δυόσμο και ανακατεύουμε. Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τα θράψαλα με το μείγμα, πιέζοντας ελαφρά ώστε να προχωρήσει μέχρι μέσα. Τα γεμίζουμε κατά τα 3/4. Κλείνουμε τα θράψαλα με μία οδοντογλυφίδα, που περνάμε κατά μήκος του ανοίγματος σε ζιγκ ζαγκ. Κάνουμε μια μικρή τρύπα με τη μύτη ενός μαχαιριού στο πίσω μέρος του σώματός τους, για να μη σκάσουν στο μαγείρεμα. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την ντομάτα, το υπόλοιπο λάδι και νερό τόσο που να τα καλύπτει. Τα σκεπάζουμε με πιάτο, κλείνουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα. Αν η σάλτσα βγει πολύ αραιή, αφού βγάλουμε τα θράψαλα, τη βράζουμε μέχρι να δέσει.

της Νίκης Χρυσανθίδου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
πηγή: γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου