12 Μαΐ 2010

Γεωργία


Εφαρμογή e-farmer από την ΕΑΣ Μεσσηνίας στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης

Μια πιλοτική εφαρμογή που ονομάζεται E-FARMER, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος εργασίας των ΟΕΦ του Κανονισμού (ΕΚ) 867/2008, υλοποιεί η ΕΑΣ Μεσσηνίας. Μέσω αυτής, μια ομάδα από τους παραγωγούς που συμμετέχουν στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΣΟΔ) θα εφοδιαστεί με ηλεκτρονικά μέσα καταγραφής δεδομένων και ενημέρωσης σε πραγματικό χρόνο, ώστε να εφαρμόζουν με βέλτιστο τρόπο όσα προβλέπει η Ολοκληρωμένη Διαχείριση, εξασφαλίζοντας προφανή οφέλη στην καλλιέργεια και το προϊόν, στο περιβάλλον, αλλά και οικονομικά πλεονεκτήματα.


Μια από τις βασικές υποχρεώσεις ενός παραγωγού σε ένα ΣΟΔ είναι η τήρηση τετραδίου καταγραφών (σαν ημερολόγιο) όλων των εργασιών που αφορούν στην καλλιέργεια (καλλιεργητικές φροντίδες, λιπάνσεις, ψεκασμοί, συγκομιδές κ.λπ.).

Στόχος του E-FARMER είναι οι καταγραφές αυτές να γίνονται σε πραγματικό χρόνο από τους παραγωγούς στο χωράφι.

Ο παραγωγός προμηθεύεται την ειδική συσκευή (iphone ή ipod touch) που χρησιμεύει για την μεταφορά και αποθήκευση δεδομένων και έχει εγκαταστημένη ειδικά διαμορφωμένη Βάση Δεδομένων, στην οποία είναι καταχωρισμένα αναλυτικά τα αγροτεμάχιά του, επιλεγμένα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για την ελαιοκαλλιέργεια και τα αντίστοιχα λιπάσματα.

Από την συσκευή μπορεί ανά πάσα στιγμή να βλέπει απαραίτητες πληροφορίες για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα όπως η ενδεδειγμένη χρήση και δόση, ο χρόνος αναμονής πριν τη συγκομιδή (PHI) και τα απαραίτητα μέσα προστασίας.


Οι πληροφορίες που καταγράφονται στο πρόγραμμα είναι οι εξής:

* Επεμβάσεις φυτοπροστασίας
* Επεμβάσεις λίπανσης
* Καλλιεργητικές φροντίδες
* Στοιχεία συγκομιδής
* Αναλύσεις υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων
* Αναλύσεις εδαφών
* Στοιχεία εσωτερικής επιθεώρησης.

Ο παραγωγός δεν θα δέχεται μόνο, αλλά και θα μεταδίδει δεδομένα, όπως ό,τι σχετίζεται με καλλιεργητικές δραστηριότητες, συμβάντα και φαινόμενα, ασθένειες, ερωτήματα που τον απασχολούν. Άμεσα, λοιπόν, θα μπορεί να λάβει συμβουλές του ειδικού και να τις αξιοποιήσει πολύ γρήγορα. Επίσης, με τη χρήση της εφαρμογής E
-FARMER θα ενημερώνεται το βιβλίο παραγωγού, καθώς θα καταγράφονται όλες οι δραστηριότητές του, ενώ θα καταχωρίζονται και όλες οι εσωτερικές επιθεωρήσεις που ο παραγωγός θα δέχεται.

Τα κέρδη από την εφαρμογή του E-FARMER είναι πολλαπλά:

* Ελαχιστοποίηση χρήσης χαρτιού
* Ευκολία στη χρήση
* Πλήρεις καταγραφές
* Συγκέντρωση στοιχείων - Στατιστικά
* Δυνατότητα μέτρησης Σκοπών και Στόχων.

Ανοίγει ο δρόμος για την καλλιέργεια στέβιας

To δρόμο για την καλλιέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση του φυτού στέβια, που παράγει μια γλυκαντική ουσία 100 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, ανοίγει η θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Η EFSA γνωμοδότησε ότι, οι γλυκοζίτες της στέβιας δεν είναι καρκινογενείς, τοξικοί, ούτε βλάπτουν την ανθρώπινη αναπαραγωγή και ανάπτυξη. Ως «αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη» ορίστηκαν τα 4 μικρογραμμάρια γλυκοζίτη ανά κιλό σωματικού βάρους και ανά ημέρα.

Το πόρισμα της EFSA συμφωνεί και με την άποψη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) αλλά και με την έγκριση από την υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ.

Η στέβια, η οποία προέρχεται από την Παραγουάη, της οποίας θεωρείται και εθνικό φυτό, μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί ως γλυκαντική ύλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό στην Ιαπωνία από το 1970, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει εγκριθεί ως πρόσθετο για τα τρόφιμα από διάφορες χώρες.


Με κουπόνι η πληρωμή των αγρεργατών

Με ειδικό κουπόνι ή, αλλιώς, "εργόσημο" θα γίνεται από εδώ και στο εξής η πληρωμή όσων απασχολ
ούνται σε αγροτικές εργασίες ή παρέχουν υπηρεσίες στα σπίτια.

Η ρύθμιση η οποία περιλήφθηκε στο νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που παρουσίασε την Δευτέρα 10 Μαίου ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Το μέτρο αποσκοπεί κυρίως στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής, μιας χρόνιας «πληγής» που στερεί από τα ασφαλιστικά ταμεία σημαντικά έσοδα, αλλά και στην προστασία μεγάλου αριθμού εργαζομένων πο
υ εργάζονται χωρίς ασφάλιση. Αφορά δε τουλάχιστον 250.000 άτομα που εκτιμάται ότι απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες (π.χ. συγκομιδή καρπών) ή σε παροχές οικιακών υπηρεσιών (φύλαξη παιδιών, οικιακοί βοηθοί, κηπουροί κ.α.).

Πως, όμως, θα λειτουργεί το νέο σύστημα;


Από τους κατά περίπτωση αρμόδιους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α) εκδίδεται ειδικό εργόσημο, υπό τύπο πολύπτυχης επιταγής, συγκεκριμένης χρηματικής αξίας στην οποία περιλαμβάνεται το ποσό της αμ
οιβής του εργαζομένου και το ποσό της εισφοράς υπέρ του οικείου Φ.Κ.Α.

Τα εργόσημα θα μπορεί να τα προμηθεύεται ο εργοδότης από τα κατά τόπους Υποκαταστήματα των Φ.Κ.Α., από τις συνεργαζόμενες με τους Φ.Κ.Α. τράπεζες και υποκαταστήματα αυτών, από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, α
πό τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και από οποιονδήποτε άλλον φορέα ή δίκτυο έπειτα από απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με καταβολή του οικείου ποσού.

O εργαζόμενος θα πηγαίνει στην τράπεζα ή στο IKA (όσοι απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες
θα πηγαίνουν στον OΓA) και θα δίνει το κουπόνι. Πάνω στο κουπόνι θα αναγράφεται και το ποσό που αντιστοιχεί στις εργοδοτικές και εργατικές εισφορές.

Το Ταμείο θα κρατά το ποσό που αναλογεί στις εισφορές και στη συνέχεια θα καταβάλλει στον εργαζόμενο τα υπόλοιπα χρήματα.

Ειδικά για τον OΓA προβλέπεται πως όσοι απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες πρέπει να κατ
αβάλλουν 450 ευρώ ετησίως. Όταν συμπληρωθεί αυτό το ποσό δεν θα υπάρχει επιπλέον παρακράτηση για εισφορές.

Για να «πειστούν» οι εργοδότες να αγοράζουν τα κουπόνια και να μην απασχολούν ανασφάλιστο προσωπικό θα δοθούν φορολογικά κίνητρα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως το ποσό που ο εργοδότης έχει καταβάλει για την αγορά κουπονιών θα καταγράφεται στα έξοδα που θα δηλώνει στην εφορία.
από "ΠΑΣΕΓΕΣ" 12/05/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου