13 Μαΐ 2010

Πλαφόν στις αποζημιώσεις αγροτών από τον ΕΛΓΑ


ΠΛΑΦΟΝ 70.000 ΕΥΡΩ ανά δικαιούχο βάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις αποζημιώσεις που εισπράττουν οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ. Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, με το οποίο επιχειρείται να μπει φρένο στα τεράστια ποσά αποζημιώσεων, αλλά και στις «θολές» οικονομικές ενισχύσεις για ζημιές στη φυτική και ζωική παραγωγή που εισέπρατταν στο παρελθόν οι παραγωγοί. Με το ίδιο νομοσχέδιο αυξάνεται το ποσοστό του ασφαλίστρου που θα καταβάλει στο εξής κάθε παραγωγός από το 3% στο 9%.

Τα ανείσπρακτα έσοδα του καταχρεωμένου από το 2003 μέχρι σήμερα ΕΛΓΑ ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ, όπως είπε ο νέος διοικητής του οργανισμού Θεόδωρος Σαρρής, καθώς οι παραγωγοί καταβάλλουν τις εισφορές τους αλλά αυτές δεν αποδίδονται από τους εμπόρους και τους συνεταιρισμούς. «Ο ΕΛΓΑ έχει τεράστια χρέη. Κανονικά θα έπρεπε να εισπράττει 150 έως 160 εκατ. ευρώ τον χρόνο, αλλά στα ταμεία του φτάνουν μόλις 60 εκατ. ευρώ ετησίως», ανέφερε ο κ. Σαρρής και συμπλήρωσε ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, υπήρχε πλήθος δικαιούχων που έπαιρναν από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Οι εισφορές
Εκτός όλων των παραπάνω, το νομοσχέδιο διατηρεί την υποχρεωτική ασφάλιση που θα βασίζεται στην εισφορά 4% επί της αξίας της ασφαλιζόμενης αγροτικής παραγωγής έναντι 3% που είναι σήμερα, ενώ για τους κτηνοτρόφους η εισφορά φτάνει στο 1% από 0,5% σήμερα.
Επίσης, επιβάλλεται για πρώτη φορά γενική εισφορά 2% έως 5%, η οποία θα υπολογίζεται στο εισόδημα που δηλώνει στην Εφορία ο αγρότης για το τμήμα του ποσού πάνω από το αφορολόγητο εισόδημα.
Καθιερώνεται ακόμη η πρόσθετη και προαιρετική ασφάλιση- το ποσοστό του ασφαλίστρου ακόμα δεν έχει γνωστοποιηθεί- για όσους παραγωγούς επιθυμούν πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη για ζημιά στο προϊόν τους (π.χ. λόγω ξηρασία)ς. Στις εν λόγω ασφαλίσεις θα μπορούν να συμμετέχουν αλληλασφαλιστικοί συνεταιρισμοί και ιδιωτικές εταιρείες. 

 Γ.Φ.
από "Τα Νέα" 13/05/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου