21 Φεβ 2012

Υγεία


  • Ηλεκτρονικό τσιγάρο εξερράγη στο στόμα 57χρονου
Ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο εξερράγη στο στόμα ενός άντρα από την Φλόριντα, οδηγώντας τον στο νοσοκομείο με εγκαύματα στο πρόσωπα, σπασμένα μπροστινά δόντια και κομμένο ένα τμήμα της γλώσσας.
Αξιωματούχοι της πυροσβεστικής υπηρεσίας του North Bay εκτιμούν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ελαττωματική, επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου.

Όπως δήλωσε ο κ. Τζόζεφ Μίλερ, επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος της Φλόριντα, το περιστατικό συνέβη την περασμένη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου το βράδυ, στο σπίτι του θύματος.
Αν και η πυροσβεστική απέφυγε να κατονομάσει το θύμα για λόγους προστασίας του απορρήτου, ο αμερικανικός Τύπος ανέφερε πως πρόκειται για τον 57χρονο Τομ Χόλογουεϊ, από την Νάισβιλ.
Εκτός από τα τραύματα στο πρόσωπο και στο στόμα του, η έκρηξη έβαλε επίσης φωτιά στο γραφείο του, καίγοντας το χάλι, τα μαξιλάρια μιας πολυθρόνας, πίνακες και ένα ντουλάπι.
Ο 57χρονος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Μομπάιλ, στην Αλαμπάμα, για νοσηλεία και πήρε εξιτήριο δύο μέρες αργότερα.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει τέτοιο περιστατικό», δήλωσε ο επικεφαλής του North Bay Τζόζεφ Πάρκερ, προσθέτοντας πως ο ασθενής δεν αποκάλυψε στην πυροσβεστική την μάρκα του ηλεκτρονικού τσιγάρου που κάπνιζε.

Ο Τόμας Κίκλας, συνιδρυτής της αμερικανικής Ένωσης Ηλεκτρονικών Τσιγάρων (T
VECA), δήλωσε πως η βιομηχανία δεν γνωρίζει να υπάρχουν προβλήματα με εκρήξεις ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Όπως εξήγησε, τα σκληρά, πλαστικά τσιγάρα συμπεριλαμβάνουν μία μικρή μπαταρία, που στέλνει ηλεκτρικό ρεύμα όταν εισπνέει κανείς για να ενεργοποιηθεί ο καπνός που βγάζουν.
Ο κ. Κίκλας είπε πως σχεδόν 2,5 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποίησαν τα τσιγάρα πέρυσι, αλλά τέτοιο περιστατικό δεν έχει ξανακούσει.

«Η βιομηχανία δεν υποστηρίζει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα επιτρέπουν στους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα, αλλά ότι αποτελούν μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά τσιγάρα επειδή περιέχουν λιγότερα χημικά», πρόσθεσε.

Η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ανήρτησε τον περασμένο Οκτώβριο προειδοποίηση για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, λέγοντας ότι είναι «ιδιαίτερα εθιστικά», μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες χ
ημικές ουσίες όπως η νικοτίνη και ενδέχεται να ενθαρρύνουν τα παιδιά να δοκιμάσουν άλλα προϊόντα καπνού.
της Ρούλας Τσουλέα



  • Πώς άντεξε ο Σουηδός δύο μήνες θαμμένος στο χιόνι, χωρίς φαγητό

Η περιπέτεια του 44χρονου Σουηδού Πέτερ Σκίλμπεργκ, ο οποίος επέζησε στο δριμύ ψύχος δίχως τροφή επί σχεδόν δύο μήνες, μοιραία γεννά ένα ερώτημα: είναι δυνατόν;

«Δύσκολο, αλλά όχι απίθανο» είναι η απάντηση των ειδικών, καθώς ο άντρας αυτός είπε πως έκανε κάτι βασικό: έτρωγε χιόνι, με αποτέλεσμα να προστατεύσει τον οργανισμό του από την αφυδάτωση, που θα του κόστιζε τη ζωή μέσα σε λίγες μέρες.

«Στην όλη υπόθεση υπάρχουν δύο στοιχεία. Το πρώτο είναι πόσο καιρό μπορεί να αντέξει ένας άνθρωπος δίχως τροφή και το δεύτερο πως αντιμετωπίζει ο οργανισμός το τόσο δριμύ και παρατεταμένο ψύχος», λέει ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Κατσιλάμπρος.

Τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν πως ο μέσος άνθρωπος μπορεί να αντέξει σχεδόν ένα μήνα δίχως τροφή, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που φτάνουν ή υπερβαίνουν τους δύο μήνες δίχως τροφή (έχουν λ.χ. καταγραφεί περιπτώσεις απεργών πείνας που άντεξαν 74 μέρες χωρίς φαγητό).

Μελέτες, εξάλλου, που διεξήχθησαν την δεκαετία του ’70 με την επονομαζόμενη Null-Diät (δίαιτα μηδενικών θερμίδων) είχαν δείξει πως οι εξαιρετικά παχύσαρκοι άνθρωποι άντεχαν 5 ή και 6 μήνες με μηδενικές θερμίδες. «Οι μηδενικές δίαιτες έχουν εγκαταλειφθεί πλέον, διότι μπορεί να προσβληθεί το μυοκάρδιο, ενώ υπήρξαν και κάποιοι αιφνίδιοι θάνατοι», λέει ο κ. Κατσιλάμπρος.

Σε κάθε περίπτωση, «μπορεί να επιζήσει κανείς για 2 μήνες χωρίς να φάει, υπό την προϋπόθεση ότι πίνει νερό, ειδάλλως θα πεθάνει μέσα σε πέντε ημέρες ή μία εβδομάδα», προσθέτει.

Και μετά είναι το ψύχος. «Το ψύχος προκαλεί δύο αντίθετους μηχανισμούς. Ο πρώτος είναι η μείωση του μεταβολισμού, δηλαδή των καύσεων οι οποίες είναι απόρροια των λειτουργιών του σώματος, από τους καρδιακούς παλμούς μέχρι τον ρυθμό της αναπνοής», εξηγεί ο καθηγητής.

«Όμως αυτός ο άνθρωπος είχε μειωμένες ανάγκες επειδή ήταν ακίνητος. Από την άλλη, κρύωνε: έτρεμε και ο οργανισμός του παρήγαγε ουσίες (κατεχολαμίνες) που ανεβάζουν τις καύσεις του σώματος για να αντέξει το κρύο. Έτσι, η σωματική του θερμοκρασία μειώθηκε - ίσως στους 34-35 βαθμούς - αλλά κατόρθωσε να επιζήσει».

«Είναι το περιστατικό που μια φορά θα δει κανείς στη ζωή του», λέει ο δρ Ουλφ Σέγκερμπεργκ, επιστημονικός διευθυντής του Νοσοκομείου του Νούρλαντ. «Σχεδόν όλοι αντέχουν ένα μήνα χωρίς φαγητό, εάν πίνουν νερό. Εάν έχουν και περίσσεια σωματικού λίπους, θα επιζήσουν ακόμα περισσότερο, αν και στο δίμηνο θα μοιάζουν αποστεωμένοι».

Ο δρ Σέγκερμπεργκ εκτιμά ότι ο Πέτερ Σκίλμπεργκ έχασε 15 έως 20 κιλά στη διάρκεια του μαρτυρίου του, ενώ εικάζει ότι το παγωμένο χιόνι που είχε καλύψει το αυτοκίνητό του λειτούργησε σαν ιγκλού, προστατεύοντάς τον από τους -30 βαθμούς Κελσίου που επικρατούσαν στην περιοχή.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου