17 Ιαν 2011

Κλιματική αλλαγή και γεωργία

Περιοδικό Γεωργία-Κτηνοτροφία, τ.10/2010

Η κλιματική αλλαγή και τα συνεπακόλουθά της φαίνεται ότι απασχολούν σοβαρά άλλες χώρες. Επιπλέον, με αφορμή την επερχόμενη κλιματική αλλαγή, ο τρόπος τόσο της παραγωγής όσο και της διακίνησης των αγροτικών προϊόντων διεθνώς βρίσκονται σε φάση αναπροσαρμογής που είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο μακριά θα φθάσει.
Διαπιστώνοντας το μεγάλο κενό ενημέρωσης για τα θέματα αυτά στη χώρα μας, ο ΑγροΤύπος οργάνωσε σχετική ημερίδα στην Αθήνα (22 Ιουλίου 2010) όπου με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων συζητήθηκαν σε βάθος όλες οι πτυχές του θέματος.
Το απόσταγμα ομιλιών και συζητήσεων της ημερίδας συνοψίζεται στο περιεχόμενο αυτού του τεύχους, ειδικού αφιερώματος με τίτλο “Κλιματική αλλαγή και Γεωργία”.
Με το αφιέρωμα αυτό ελπίζουμε να δώσουμε το ερέθισμα ώστε να υπάρξει και στη χώρα μας ο απαιτούμενος προβληματισμός και η ανάληψη πρωτοβουλιών για έρευνα, ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων και οργάνωση. Οφείλουμε έγκαιρα να φροντίσουμε για να είμαστε σε θέση να στηρίξουμε ή και να υπερασπιστούμε τα προϊόντα μας, στη διεθνή και στην εγχώρια αγορά, όταν θα χρειασθεί. Και, θα χρειασθεί σύντομα, όπως φαίνεται από τα παρακάτω, τα οποία αναλύονται διεξοδικά στα σχετικά άρθρα του τεύχους.

Η επερχόμενη κλιματική αλλαγή, λόγω αύξησης των αερίων θερμοκηπίου (συνολικά εκφράζονται ως διοξείδιο του άνθρακα) στην ατμόσφαιρα, ενδιαφέρει ιδιαίτερα όσους
ασχολούνται με τη γεωργία, για τρεις λόγους.
  • Πρώτο, επειδή από τη φύση της η γεωργία είναι ο τομέας που θα επηρεασθεί περισσότερο από τις αλλαγές του κλίματος. Αυτό έχει ήδη κάνει κυβερνήσεις και αγρότες σε πολλά μέρη του κόσμου να προετοιμάζονται για την κατάλληλη προσαρμογή.
  • Δεύτερο, επειδή και η γεωργία συμβάλλει σε ένα ποσοστό στην κλιματική αλλαγή. Για το λόγο αυτό δέχεται από διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις καταναλωτών μια αυξανόμενη πίεση να μειώσει τις δικές της εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.
  • Τρίτο, επειδή η γεωργία διαθέτει και ένα μοναδικό δυναμικό δέσμευσης αερίων θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα, με τα φυτά (φωτοσύνθεση) και το έδαφος (δεξαμενή άνθρακα). Μπορεί επομένως να συμβάλει στο «μετριασμό» της κλιματικής αλλαγής, ένας σημαντικός ρόλος που της έχει ήδη επίσημα αναγνωρισθεί.

Η αναγνωρισμένη αυτή διπλή λειτουργία της γεωργίας, με τις εκπομπές αλλά και τις δεσμεύσεις αερίων θερμοκηπίου, έχει δημιουργήσει διεθνώς νέα δεδομένα καθώς
η λεγόμενη «αειφορική γεωργία» έχει αποκτήσει σήμερα ένα πιο συγκεκριμένο και μετρήσιμο στόχο, το στόχο οι δεσμεύσεις της των αερίων θερμοκηπίου να είναι τουλάχιστον ίσες (ή ακόμα και μεγαλύτερες) από τις εκπομπές. Έχει δηλαδή διεθνώς δημιουργηθεί η απαίτηση μιας άλλης σύγχρονης γεωργίας, αυτής που καταλήγει σε ένα ουδέτερο (ή αν είναι δυνατόν και αρνητικό) αποτύπωμα άνθρακα, όπως λέγεται.

Η απαίτηση αυτή δημιουργεί την ανάγκη παρακολούθησης και μέτρησης του ισοζυγίου άνθρακα και στη γεωργία. Έτσι, αναπτύσσεται και προσαρμόζεται προς τις ανάγκες της γεωργίας μια νέα ειδική μεθοδολογία, που είναι διεθνώς γνωστή ως «Ανάλυση Κύκλου Ζωής» (ΑΚΖ). Η μεθοδολογία αυτή δεν περιορίζεται στις εκπομπές (ή και δεσμεύσεις) αερίων μόνο κατά τη φάση της παραγωγής αλλά επεκτείνεται σ’ όλον τον κύκλο από τις πρώτες ύλες μέχρι τη μεταφορά του προϊόντος, την κατανάλωσή του και τη διάθεση των απορριμμάτων. Με τη νέα αυτή θεώρηση, η «παγκοσμιοποίηση» (μεταφορά αγαθών από τη μια άκρη της γης στην άλλη) λαμβάνεται αρνητικά υπόψη, το ίδιο και η εκτός εποχής ή εκτός τόπου παραγωγή προϊόντων (με την υπέρμετρη κατανάλωση ενέργειας κ.λπ.). Είναι προφανής, επομένως, η νέα ανάγκη στήριξης των προϊόντων μας που προκύπτει!!.


Το φυσικό επόμενο βήμα, που αναπτύσσεται, είναι η αναγραφή των αποτελεσμάτων της ΑΚΖ στην ετικέτα του προϊόντος, δηλαδή η σήμανση του προϊόντος με το αποτύπωμα άνθρακα ή και με άλλες οικολογικές επιδόσεις του παραγωγού. Έτσι φθάσαμε στις λεγόμενες οικοσημάνσεις ή περιβαλλοντικές σημάνσεις για τις οποίες ήδη έχει αρχίσει διεθνώς ένας αγώνας δρόμου.
Δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί το ενδιαφέρον και απασχολεί την κοινή γνώμη, οι σημάνσεις αυτές φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη απήχηση στους καταναλωτές και μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα του ανταγωνισμού. Είναι προφανής και εδώ, επομένως, μια νέα ανάγκη υπεράσπισης των προϊόντων μας, που προκύπτει!

Εκφράζουμε, και από τη θέση αυτή, θερμές ευχαριστίες στους ομιλητές της ημερίδας και συγγραφείς των άρθρων αυτού του αφιερώματος, για την πολύτιμη συμβολή τους.
Ευχαριστίες και στους πιστούς αναγνώστες μας που ενδιαφέρονται για τη γεωργία μας.


Ο εκδότης


πηγή: agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου