2 Απρ 2011

Επικαιρότητα

6,2 Ρίχτερ στο νότιο Αιγαίο

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 16.29, την Παρασκευή, και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Βόρεια Κρήτη, κυρίως στον Νομό Λασιθίου, αλλά και στην πόλη του Ηρακλείου.

Η σεισμική δόνηση, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζεται σφοδρή και προερχόταν από απόσταση 361 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας, ενώ το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 49 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κάσου.

H δόνηση, που διήρκησε αρκετή ώρα, προκάλεσε πανικό στους κατοίκους.Ιδιαίτερα αισθητή έγινε η δόνηση και στη Ρόδο, και σε σχεδόν όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, αλλά δεν προκάλεσε καταστροφές. Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στην Κάρπαθο.

Μέσω τραπεζών οι συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ

Όλες οι συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων που υπερβαίνουν σε αξία τις 3.000 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά από την 1η Απριλίου, με χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή τραπεζικών επιταγών, ενώ από 1.1.2012 το όριο αυτό θα είναι 1.500 ευρώ.


Υποβάθμιση Πορτογαλίας - Ιρλανδίας

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε σήμερα στην υποβάθμιση κατά τρεις βαθμίδες της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας, αξιολογώντας την πλέον με BBB-.

Ο οίκος Fitch αιτιολόγησε την υποβάθμιση αναφέροντας πως οι πρόωρες εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τις 5 Ιουνίου, θα καθυστερήσουν την υποβολή αιτήματος από την Πορτογαλία για εξωτερική βοήθεια.

Την 24η Μαρτίου ο ίδιος οίκος αξιολογούσε την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας με Α-.

Εξάλλου, ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's μείωσε σήμερα κατά μία μονάδα την πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας από Α σε ΒΒΒ+, επικαλούμενος μελλοντικούς κινδύνους για τους ομολογιούχους.

Πάντως, η μείωση ήταν μικρότερη από αυτή που ανέμεναν στην Ιρλανδία, ενώ ο Standard and Poor's επεσήμανε τις σταθερές προοπτικές της οικονομίας της χώρας.

Τόσο ο Standard and Poor's όσο και ο Fitch αναφέρουν ότι η χώρα έχει σταθερές προοπτικές, ενώ αντίθετα ο Moody's κατατάσσει την Ιρλανδία στο Baa1 με αρνητικές προοπτικές.

ΗΠΑ:
  • Ο επικεφαλής του αμερικανικού πολυεθνικού κολοσσού που σχεδίασε τους αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα μεταβαίνει εσπευσμένα στην Ιαπωνία.
  • Ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Σουδάν μεταβαίνει άμεσα στην περιοχή για κρίσιμες επαφές.
Αφγανιστάν:
  • Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διαδήλωση στην Κανταχάρ.
  • Περισσότεροι από χίλιοι Αφγανοί διαδηλώνουν στην Κανταχάρ διαμαρτυρόμενοι για το πρόσφατο κάψιμο αντιτύπου του Κορανίου στις ΗΠΑ.
  • Τέσσερις ένοπλοι επιτέθηκαν σε βάση της Isaf στην Καμπούλ. Οι ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη.
Αφγανιστάν-ΗΠΑ:

  • Ο πρόεδρος Ομπάμα καταδίκασε την επίθεση εναντίον γραφείων του ΟΗΕ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε την προστασία των εργαζόμενων στα Ηνωμένα Εθνη. Επίθεση εναντίον ΝΑΤΟικού στρατοπέδου στην Καμπούλ.
Ρωγμή στον αντιδραστήρα 2

Ρωγμή εντοπίστηκε στον αντιδραστήρα Νο2 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα και νερό μολυσμένο με ραδιενέργεια χύνεται στη θάλασσα, ανακοίνωσε η εταιρία Tepco που διαχειρίζεται το εργοστάσιο.


Η ραδιενέργεια, σύμφωνα με την εταιρία, μετρήθηκε στα 1.000 μιλισίβερτ την ώρα.


Η Ιαπωνική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε πως η Tepco ετοιμάζεται να αρχίσει την έγχυση τσιμέντου στις ρωγμές ώστε να σταματήσει τη διαρροή.


Φιλιππίνες:
  • Ένοπλοι απήγαγαν 16 καθηγητές και μαθητές στο νησί Μιντανάο και απειλούν να τους σκοτώσουν αν επέμβει η αστυνομία.
Νιγηρία:
  • Ξεκινά το Σάββατο ο πρώτος γύρος των γενικών εκλογών, εν μέσω ανησυχιών για την επανάληψη φαινομένων βίας και νοθείας από το παρελθόν.
Τυνησία:
  • Νέες επιθέσεις με βόμβες εναντίον κυβερνητικών στόχων σε δύο πόλεις, νότια και ανατολικά της Τρίπολης, από τις συμμαχικές δυνάμεις.
Παλαιστινιακά Εδάφη:
  • Αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα τρείς άραβες παραστρατιωτικούς νεκρούς.
ana

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου