1 Απρ 2011

Αγροτικά νέα

- Διεθνές Συνέδριο για την Ελιά και το Ελαιόλαδο.

Το περιοδικό «Ελιά και Ελαιόλαδο» διοργανώνει ένα διήμερο διεθνές Συνέδριο στις 14 και 15 Απριλίου με τίτλο «Ο ελαιοκομικός τομέας: Ατενίζοντας το 2020. Ενισχύσεις, διεθνείς αγορές, ποιότητα και περιβάλλον, στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2013-2020».

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στo πλήρως ανακαινισμένο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο).

H συμμετοχή των συνέδρων επιδοτείται.

Το περιοδικό Ελιά & Ελαιόλαδο έχει την επιτυχημένη εμπειρία από το συνέδριο που διοργάνωσε το 2001 και το οποίο αποδείχτηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον και ενημερωτικό για τους συμμετέχοντες. Είμαστε σίγουροι, ότι και το 2ο Συνέδριο θα αποδειχθεί το ίδιο ενδιαφέρον καθώς θα προσφέρει αξιόπιστη και ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τις αλλαγές που αναμένονται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, την κατάσταση των διεθνών αγορών και τις σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Επίσης προσδοκούμε να αποτελέσει ένα βήμα ανοικτού διαλόγου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 10 χρόνια, δεν έχει διοργανωθεί στην Ελλάδα ανάλογης διεθνούς εμβέλειας και βαρύτητας Συνέδριο στον τομέα του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς.

πηγή: www.athensoliveconference2011.gr


- Λίπανση των ελαιώνων με απόβλητα ελαιουργείων.

Μια πρωτοποριακή, πάμφθηνη, άκρως αποτελεσματική και περιβαλλοντικά ορθή, μέθοδο αξιοποίησης των υγρών αποβλήτων των ελαιουργείων εφαρμόζει την τελευταία πενταετία το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων. Όπως εξηγεί ο διευθυντής του Ινστιτούτου κ. Κώστας Χαρτζουλάκης, τα υγρά απόβλητα των ελαιουργείων αντί να συγκεντρώνονται στις γνωστές εξατμισοδεξαμενές ή – παρανομώντας – να ρίχνονται σε ποτάμια και ρυάκια, μπορούν να συγκεντρώνονται σε δεξαμενές και «αφού παραμείνoυν επί μια ημέρα και την επομένη , πριν γίνει η οξείδωση των πολυφαινολών και του οργανικού φορτίου, να μεταφέρονται με βυτίο και τρακτέρ στον ελαιώνα. Εκεί αφού θα έχει γίνει ανάλυση των αναγκών του εδάφους και οι σχετικοί υπολογισμοί, θα διασκορπίζονται τα υγρά απόβλητα στα ελαιόδεντρα σε καθορισμένες ποσότητες».

Όπως επισημαίνει ο κ. Χαρτζουλάκης, αυτό μπορεί να γίνει στην διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, τρεις έως πέντε φορές, ενώ σε ότι αφορά στο κόστος αυτό «είναι λιγότερο από ένα λεπτό ανά κιλό ελαιοκάρπου». Στόχος του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Χανίων, το οποίο εδώ και πέντε χρόνια εφαρμόζει την μέθοδο αυτή σε δικό του ελαιώνα με άριστα αποτελέσματα, είναι «να ενημερωθούν οι ελαιοπαραγωγοί για τις ευεγερτικές ιδιότητες όταν θα γίνει αυτή η αξιοποίηση των κατσιγάρων γιατί δεν θα χρειαστεί λίπανση με κάλιο και επομένως θα υπάρχει σημαντική αξιοποίηση στην λίπανση των ελαιώνων». Όμως ίσως το πλέον σημαντικό είναι πως, σύμφωνα με την πρακτική έρευνα του Ινστιτούτου τα υγρά απόβλητα ενός μέσου ελαιουργείου, που σίγουρα δημιουργούν περιβαλλοντικό πρόβλημα, επαρκούν για να λιπάνουν περίπου 40 στρέμματα ελαιώνων. Αναγκαία προϋπόθεση είναι η σωστή εφαρμογή της μεθόδου με την διοχέτευση στον ελαιώνα μόνο των ποσοτήτων κατσιγάρων που κρίνονται αναγκαίες βάση των εδαφικών αναλύσεων και της ηλικίας των δένδρων. Επίσης, σημαντικό είναι πως η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται μόνο στην διάρκεια του Χειμώνα, που λειτουργούν τα ελαιουργεία, οπότε με τις βροχές και τα οργώματα στους ελαιώνες οι κατσίγαροι ενσωματώνονται απολύτως στο έδαφος.

agrotypos.gr - Ναπολέων Σαραντίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου