29 Μαρ 2009
Με ανοιξιάτικο άρωμα
Η Χίος φημίζεται και για τον πλούτο των άγριων λουλουδιών της, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται οι ορχιδέες και οι λαλάδες. Στο νησί συναντώνται 76 από τις γνωστές ορχιδέες της Ευρώπης, και αποτελούν αντικείμενο έρευνας Ελλήνων και ξένων βοτανολόγων. Οι λαλάδες είναι οι γνωστές τουλίπες, που από το Μάρτιο κατακλύζουν τα χωράφια και τους αγρούς της κεντρικής και νοτιοανατολικής Χίου. Στο Δήμο Ιωνίας δημιουργείται Βοτανικός Κήπος, με σκοπό την προστασία και τη διατήρηση των αυτοφυών φυτών της Χίου.Στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 250 είδη επίγειων ορχιδέων και σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας (Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη) όπως και στη Χίο και στο παρελθόν και σε άλλες περιοχές, ξεφύτευαν τις ορχιδέες για να πάρουν τους δύο κόνδυλους (κρεμμυδάκια).
Στη συνέχεια τους αποξήραιναν και τους κονιορτοποιούσαν.Από τη σκόνη τους, παρασκευάζεται το σαλέπι, αφέψημα παχύρρευστο,με ιδιότητες πιθανόν φαρμακευτικές.Οι ορχιδέες φύονται σχεδόν σε όλη την Χίο και μάλιστα προτιμούν τα ασβεστολιθικά εδάφη.
Μπορεί να συναντήσει κανείς ορχιδέες από τις παραθαλάσσιες περιοχές μέχρι και τα ψηλά βουνά.
Επίσης προτιμούν τις ηλιόλουστες τοποθεσίες αλλά και τις ημισκιερές θέσεις.Αν θέλετε να θαυμάσετε τις ορχιδέες και της λαλάδες της Χίου δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε το νησί από το Μάρτη μέχρι και το Μάη και να περπατήσετε στην χιώτικη ύπαιθρο!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου